Quèquicom - HomePage
Escrit per: Equip Editorial
Transcripción en castellano del capítulo de “Quèquicom” emitido el 2 de mayo de 2017.

» Text complet

Categories: Actualitat , Español

15/05/2017: Amb el porc al cor

Escrit per: Equip Editorial
Assistim a una operació a cor obert per implantar un vàlvula aòrtica feta amb teixit de porc. En la cirurgia és imprescindible l’anticoagulant heparina, que s’extreu del porc. Al cap de 12 dies donen d’alta el pacient, Joan Fàbregas, que durant la resta de la vida haurà de prendre medicaments, administrats en forma de pastilla o càpsula. Tant l’una com l’altra contenen gelatina extreta de la pell del porc. En Joan portarà durant la resta de la seva vida el porc al cor. I, a més, descobrirem que els derivats del porc intervenen fins i tot en la fabricació de bales, cigarrets o cervesa.

» Text complet

Escrit per: Equip Editorial
L’actor Marc García Coté, l’Àxel de La Riera, com el 12% de la població, té migranya: vòmits, pèrdua de visió i de la parla, veus llums brillants i fort mal de cap. Queden fora de joc. Què passa dins del seu cervell? Hi ha solució?
Una de les malalties més invalidants és la migranya. En tenen 1.000 milions de persones a tot el món, de totes les cultures i condició. Dura hores o dies i impedeix dur una vida normal. L’actor Marc García Coté, de la sèrie televisiva de TV3 La Riera, fa 18 anys que hi conviu. Aprofita quan no té migranya per estudiar els guions. Nota com si els cucs li mengessin el cervell, i quan li ve dalt l’escenari, s’ha de medicar. La reportera Samantha Vall el repta a fer-se una prova d’electroestimulació, però el Marc ho rebutja, perquè fa sis dies que no té migranya, tota una victòria i té por que fent la prova se li presenti un brot. Així, doncs, la Samantha fa la prova al centre tecnològic d’estimulació cerebral Starlab Neuroelectrics. Allí es constata que un cervell no migranyós és capaç de concentrar-se, tot i tenir un so que el destorbi, a diferència d’un migranyós, que no ho tolera. La migranya no té cura, però la neuròloga Patricia Pozo, de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, recomana que tot migranyós porti una vida endreçada, faci activitat física, rebaixi l’estrès i no abusi de la medicació. Una de les seves pacients és Rosa Barberan, a qui tot l’afecta: una colònia, el sol a la cara, estar en dejú... La doctora li aconsella injeccions de Botox sota els cabells i amb això aconsegueix reduir la migranya a quatre cops al mes.

» Text complet

19/04/2017: El caganer

Escrit per: Equip Editorial
Partint del pessebre coneixem l’origen del caganer, la posició ideal per defecar, el que diuen les caques sobre la nostra salut, la tecnologia del WC i un dispositiu per tractar el restrenyiment. Fins i tot sabrem com caguen els camells. Ben mirat tots som caganers. Al llarg de la vida ens passem uns 50 dies asseguts a la tassa del wàter. Produïm entre cent grams i un quilo d’excrements al dia. Si arribem a vells abandonarem aquest món havent deixat entre 4 i 5 tones de merda, fins i tot els qui pateixen restrenyiment crònic, que són un 15% de la població i que podran ser tractats amb un dispositiu ideat per una empresa catalana.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El 1915, Einstein va predir l’existència de les ones gravitacionals. Un segle més tard es va demostrar la seva existència al laboratori LIGO. Entendrem què és la gravetat i com es transmet en forma d’ones.
Viatgem a Bremen, a Alemanya, on hi ha una de les torres de caiguda (ZARM) més altes del món, capaç de generar condicions de microgravetat de gairebé 10 segons, i que l’Agència Espacial Europea (ESA) fa servir per assajar tecnologia espacial. Mesurarem les diferències de gravetat entre el nivell del mar a Blanes, i el cim del Turó de l’Home, al Montseny. Entendrem què són les ones gravitacionals, predites per Einstein, l’any 1915, i descobertes exactament un segle més tard al LIGO, acrònim en anglès d’Observatori d’Ones Gravitacionals per Interferometria Làser (EUA). I veurem com l’Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) participa en un nou experiment per detectar ones gravitacionals a l’espai, que ens permetrà “sentir” l’origen de l’Univers.

» Text complet

21/03/2017: Efectes especials

Escrit per: Equip Editorial
El 3D no ha desplaçat els efectes reals en pel•lícules com “Un monstre em ve a veure”. Saltarem al buit amb especialistes, ens faran un esgarrifós tall a la cara, viurem una tempesta de neu i ballarem a la vora d’un esvoranc sense prendre mal.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
-2017 Premi ADANA, al millor treball de divulgació sobre TDAH en els darrers vint anys.

-2015 Premi Nacional de Comunicació Científica, concedit pel govern Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

-2015 Premi Òmnium de Comunicació per la trajectòria del programa.

-2015 Premi Boehringer Ingelheim al Periodisme en Medicina per "Disruptors endocrins, falses hormones".

-2015 Premi "Universidad de Granada" en el Festival Internacional “Ciencia en Acción”, pel capítol "Atrapallamps".

-2014 Premi Internacional, “Medicina y ciencias de la salud” en la 27a edició del Festival de Ronda.

-2014: Seleccionats com una de les "Top 100" innovacions educatives internacionals per la Fundació Telefónica.

-2014: Finalistes i accèssit Premi Asebio, Associació Espanyola de Bioempreses, de Comunicació i Divulgació de la Biotecnologia.

-2013: Premi Zúñiga a la divulgació científica del XII Festival Internacional Telenatura-, Universitat de Navarra, pel capítol “La vida privada de les bèsties”.

-2013 i 2012: Finalistes Premi Periodisme en medicina Boehringer Ingelheim.

-2012: Premi BioCultura.

-2012: Premi Internacional Ciència en Acció de divulgació científica.

-2012 Premi Mussol de l’any, Ajuntament de Sant Quirze del Vallès.

-2011: Premi Zapping al millor programa cultural de tot Espanya, Telespectadors Associats.

-2010: Premi de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears.

-2010: El Consell Superior de Recerques Científiques, les Societats Espanyoles de Física, de Geologia i la Universitat Nacional d'Educació a Distància atorguen a "Quèquicom" el premi de Divulgació Científica 2010.

-2010: Premi Matemàtiques i Societat, Fundació Ferran Sunyer, Institut d'Estudis Catalans.

-2009: Placa Narcís Monturiol, de la Generalitat de Catalunya, al mèrit científic, atorgat per primera vegada a un mitjà de comunicació.

-2009 i 2008: Consecutivament, Premi Periodisme en medicina en la categoria de mitjans audiovisuals concedit per Boehringer Ingelheim.

-2008: Science Media Prize International Novo Nordisk pel reportatge "Diabetis: quan el dolç amarga".

-2008: Tercer Premi Videomed, Certamen Internacional de Cine Mèdic.

-2008: Premi Seguritat Viària Línea Directa.

-2007: Diploma en el Prix Danube, International TV Festival of Programmes for Children and Youth, Bratislava, Slovakia.

Categories: Premis
Escrit per: Equip Editorial
-2017 Premio Fundación ADANA al mejor trabajo divulgativo sobre TDAH en los últimos 20 años por "Nen para quiet" y "TDAH, trastorn d'oportunitats"
-2015 "Premi Nacional de Comunicació Científica", concedido por el Gobierno de Catalunya y la FCRi
-2015 Premio Òmnium de Comunicación, por la trayectoria del programa.
-2015 Premio Boehringer Ingelheim al Periodismo en Medicina per "Disruptores endocrinos, falsas hormonas".
-2015 Premio "Universidad de Granada" en el Festival Internacional Ciencia en Acción, por "Atrapallamps"- (Atrapando rayos)
-2014 Premio internacional, “Medicina y ciencias de la salud” en la 27a edición del Festival de Ronda.
-2014 Seleccionados como una de las “Top 100” innovaciones educativas internacionales por la Fundación Telefónica.
-2014 Finalistas y accésit Premio Asebio, Asociación Española de Bioempresas, de Comunicación y Divulgación de la Biotecnología.
-2013 Premio a la divulgación científica del Festival Internacional Telenatura-2013, Universidad de Navarra.
-2013 y 2012 Finalistas Premio Periodismo en medicina Boehringer Ingelheim
-2012 Premio BioCultura
-2012 Premio Internacional Ciencia en Acción de divulgación científica.
-2012 Premio Mussol , Universidad Autónoma de Barcelona, UAB, y Ayuntamiento de Sant Quirze.
-2011 Premio Zapping al mejor programa cultural de toda España, Telespectadores Asociados
-2010, Premio de la Academia de Ciencias Médicas y de la Salud de Cataluña y Baleares.
-2010 Premio de Divulgación Científica otorgado por el CSIC, las Sociedades Españolas de Física, la de Geología y la Universidad Nacional de Educación a Distancia.
-2010 Premio Matemáticas y Sociedad, Fundació Ferran Sunyer, Institut d'Estudis Catalans.
-2009 Placa Narcís Monturiol, de la Generalitat de Catalunya, al mérito científico, otorgado por primera vez a un medio de comunicación.
-2009 y 2008, consecutivamente, Premio Periodismo en medicina en la categoría de medios audiovisuales concedido por Boehringer Ingelheim.
-2008 “Science Media Prize International” Novo Nordisk por el reportaje “Diabetes: cuando el dulce amarga”.
-2008 Tercer premio Videomed, Certamen Internacional de Cine Médico.
-2008 Premio Seguridad Vial Línea Directa.
-2007 Diploma en el Prix Danube, International TV Festival of Programmes for Children and Youth, Bratislava, Slovakia
Categories: Actualitat , Español , Premis
Escrit per: Equip Editorial
Amb motiu del V Simposi Internacional sobre TDAH, Fundació Adana ha valorat el programa “Quèquicom” com el de millor acció divulgativa del trastorn en mitjans audiovisuals a Catalunya, en aquests 20 anys de trajectòria de la Fundació. El comitè avaluador, format principalment per metges, ha considerat que els capítols “TDAH: trastorn d’oportunitats” i “Nen para quiet” mantenen el seu valor anys després de la seva emissió, que va ser el 2011, i ajuden a millorar la qualitat de vida dels afectats. Samantha Vall i Dani Vallvé van fer els reportatges del programa que dirigeix Jaume Vilalta.
La Fundació Adana es dedica des de fa 20 anys a l’atenció integral de persones amb trastorns d’atenció i a la formació de professionals especialitats. En el mateix simposi es premien les fundacions Cruyff i ADHD Europe i també el futbolista Oriol Riera.


http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/quequicom/tdah--trastorn-doportunitats/video/3152670/
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/tdah-nen-para-quiet/video/3152690/
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Veiem com progressa la capacitat pictòrica en nens petits i la comparem amb la dels ximpanzés adults. A més, descobrim que la pintura rupestre és primitiva, però no infantil.

» Text complet

Categories: Actualitat


Anterior       Següent
English Español