Quèquicom - HomePage

Resultats de la cerca


Categoria: Capítols
Escrit per: Equip Editorial
El fum del tabac conté més de vuit mil productes tòxics, entre els quals, l’arsènic i la nicotina. “Quèquicom” descobreix les amenaces per a la salut del tabaquisme, una addicció que causa prop de nou mil morts cada any a Catalunya, i segueix el cas d’un home que té disfunció erèctil des dels 24 anys per culpa del tabac.


.

» Text complet

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Els pits són icona de la feminitat, objecte de desig, fascinació i protesta. I, alhora, font d’aliment i de sensualitat. Quina és la seva estructura interna? Per què cauen? Com són les pròtesis mamàries? Com generen llet? Com evitar el dolor en l’alletament? .

» Text complet

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Les castanyes fan tardor, però ¿coneixeu el lledó, el gavarró, el gínjol o la nespla? Són el rebost del liró. Anem a l’hort a preservar varietats locals d’hortalisses de tardor. I fem conserves amb sal, sucre, vinagre, assecat o alcohol. .

» Text complet

15/05/2017: Amb el porc al cor

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Assistim a una operació a cor obert per implantar un vàlvula aòrtica feta amb teixit de porc. En la cirurgia és imprescindible l’anticoagulant heparina, que s’extreu del porc. Al cap de 12 dies donen d’alta el pacient, Joan Fàbregas, que durant la resta de la vida haurà de prendre medicaments, administrats en forma de pastilla o càpsula. Tant l’una com l’altra contenen gelatina extreta de la pell del porc. En Joan portarà durant la resta de la seva vida el porc al cor. I, a més, descobrirem que els derivats del porc intervenen fins i tot en la fabricació de bales, cigarrets o cervesa. .

» Text complet

06/03/2016: Carncerigen?

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
La crida de l’OMS sobre els perills de la carn ha generat confusió. Cal deixar de menjar-ne? Els embotits tenen risc? La manera de cuinar-la pot resultar perjudicial? A més de la salut, afecta el medi ambient? .

» Text complet

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
No hi ha una fórmula per viure 100 anys, depèn dels hàbits i la genètica. Analitzant avis centenaris veiem que envellir és oxidar-se. Com generar menys radicals lliures? Va bé prendre antioxidants? Influeix l’epigenètica en l’envelliment?
Un equip d’investigadors de la Universitat de Lleida, l'IRB Lleida i la Universitat de València ha comparat els greixos del plasma sanguini d’una trentena de persones centenàries amb la d’octogenaris i d’adults joves sans. I ha descobert que la longevitat extrema en humans també s’associa a una major resistència a l’oxidació. Els famosos radicals lliures són extremadament reactius, tant que acaben fent petites, però constants, lesions cel•lulars. I la cèl•lula envelleix. Es pot retardar el procés? La metionina ens és fonamental per viure, però si n’hi ha massa, es dispara la fabricació de radicals lliures. Què és? En quins aliments es troba? I si vivim cada cop més, quants centenaris hi haurà a Catalunya d’aquí a pocs anys?
.

» Text complet

English Español