Quèquicom - HomePage

Resultats de la cerca


Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Durant tot l'estiu hi ha dos capítols seguits del programa.
Dimarts 1: Ebola, l'amenaça dels virus // Carreteres, bones dreceres
Dimarts 8: Ales al vent // 1714 ciència en guerra
Dimarts 15: Disruptors endocrins: falses hormones (Capítol d’una hora)
A partir del dia 22 només hi haurà un episodi del programa, el de les 22.05. Anunciarem els títols amb antelació. Gràcies.
.
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
“Quèquicom” entra en la seva vuitena temporada amb un capítol sobre la vall de Núria en què aprenem a localitzar i fotografiar animals, com ara els isards o les marmotes. A més, s’hi explica com funciona el tren cremallera i l’energia geotèrmica amb què s’escalfa el seu hotel. “Núria, natura a tot tren” s’emetrà el dimarts 30 de setembre de 2014 a les deu del vespre.
És bo escalfar els aliments en recipients de plàstic? “Disruptors endocrins: falses hormones” és un capítol especial d’una hora que es passarà el dimarts 7 d’octubre. Els disruptors endocrins són substàncies generalment procedents dels plàstics o dels pesticides que alteren el sistema hormonal. El més conegut és el bisfenol A.
El capítol “Evolució, rere els passos de Darwin” mostra que les coves són com petites “Galápagos” que permeten explicar els mecanismes de selecció natural. Serà el 14 d'octubre.
“Els misteris del sonso” - 21 d'octubre- explica la vida d’aquest peix menut i apreciat gastronòmicament que ara es pesca de manera raonable gràcies a la col•laboració de les confraries amb els científics.
I pels voltants de Tots Sants emetrem “Causa de mort, l’entropia”. L’univers tendeix al desordre i a la mínima energia, un fenomen que es coneix com a entropia. Res no pot defugir aquest principi físic. La vida és un esforç per compensar l’entropia, però inevitablement tot es desfà. A partir d’aquí s’entén millor la mort cel•lular programada, dita també “apoptosi.”
Les setmanes posteriors -en dates per determinar- veurem com triar bombetes a "La llum al nostre servei".
I a més..
El pilots de motociclisme segueixen triant el cuir per estar ben protegits quan cauen, una matèria natural que no ha pogut ser igualada per cap fibra artificial. “Cuir, la pell eterna” mostra tot el procés de tractament, des de l’escorxador fins al sastre passant per l’adoberia.
Un altre material que fa milers d’anys que fem servir i que no ha pogut ser superat és el paper. Ara la UPC ha creat un esprai que el fa impermeable i obre noves possibilitats. “Un bon paper” va de l’artesania de Capellades fins a la més alta tecnologia.


.
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Benvolguts espectadors.
Hem rebut diverses consultes sobre plàstics, la reportera Georgina Pujol dóna una resposta genèrica.
És difícil treure conclusions sobre aquest tema perquè no hi ha consens entre indústria i científics. El reputat catedràtic de medicina de la Universitat de Granada i de l'Hospital Universitari San Cecilio, el Dr. Nicolás Olea, ens va dir que hi ha tanta evidència científica publicada en estudis com per empaperar una aula sencera. Ell, ha consagrat la seva carrera professional a estudiar i divulgar els resultats sobre els disruptors endocrins.
Nosaltres pensem que val la pena prevenir i, sense obsessionar-se, modificar els petits hàbits que no ens suposin un gran esforç.
Si busca a internet, trobarà informacions contradictòries. Nosaltres ens basem en les fonts que ens donen més credibilitat i que tenen més rigor científic. Per això, li passo un document que trobarà a la web de l'Organisme dels Aliments i Medi Ambient de França que explica com reconèixer els utensilis alimentaris que contenen policarbonats:

https://www.anses.fr/fr/node/95446

Aquest organisme públic francès s'ha preocupat d'estudiar aquestes substàncies i com protegir els seus ciutadans. Aquí hi pot trobar molta informació.
Espero haver-vos ajudat a resoldre els dubtes amb aquesta resposta.

Gràcies per seguir-nos..
Categoria: Premis
Escrit per: Equip Editorial
El reportatge “Disruptors endocrins, falses hormones”, del programa de divulgació científica “Quèquicom”, premiat amb el Boehringer Ingelheim al Periodisme en Medicina en la categoria de periodisme audiovisual.
El reportatge de Jaume Vilalta, Georgina Pujol i Lluís Baldomero “Disruptors hormonals, falses hormones” ha estat premiat en la categoria de periodisme audiovisual, juntament amb Cristina Sáez, en la categoria de periodisme imprès, pel seu treball "Noves estratègies en la guerra al càncer" publicat en Magazine, i Verónica Fonts d'Agència SINC, guanyadora en la categoria de periodisme digital, pel seu treball "Vacunes, les guerreres de la immunitat".
La cerimònia de lliurament de la 28a edició dels premis es va celebrar el dijous 30 d'octubre al Museu Arqueològic Nacional de Madrid. Els guanyadors, que han rebut una dotació econòmica de 8.000 € cada un, han estat seleccionats entre els més de 370 treballs que aspiraven al premi aquest any, després de la votació en ple del Consell de Selecció, que ha tingut lloc al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. D'aquesta manera, l’equip del “Quèquicom” i els altres guanyadors d’aquesta edició, han passat a formar part dels més de 50 professionals premiats, entre els més de 3.000 treballs que s'han presentat al llarg de la història del Premi Boehringer Ingelheim al Periodisme en Medicina.
El Premi Boehringer Ingelheim, que reconeix la tasca de divulgació dels mitjans i periodistes en temes relacionats amb la salut humana, és un dels guardons degans i de més prestigi en el sector sanitari.
Els guanyadors cedeixen el premi a La Marató perquè el dediqui a finançar projectes de recerca.

.
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial


És segur escalfar aliments amb el tàper? Està justificat desconfiar dels cosmètics amb parabens? Alguns additius i conservants podrien ser disruptors endocrins, unes substàncies que poden actuar com a falses hormones i perjudicar la salut. Per aquesta raó, França prohibeix l’ús de BPA, un plastificant, en tota la cadena alimentària a partir del 2015, però la UE no es decideix. Quèquicom dedica un programa especial d’una hora a aquesta contaminació invisible.

Aliments, productes d’higiene i neteja, envasos de plàstic... Vivim dins d’una sopa de substàncies químiques que podrien actuar com a falses hormones. Molts materials que crèiem segurs i innocus poden no ser-ho tant. Els disruptors endocrins o pertorbadors hormonals causen efectes adversos per a la salut humana a dosis baixes i tenen desconcertats tant epidemiòlegs com toxicòlegs. Molts científics ...
-Pitgeu a text complet .

» Text complet

Categoria: Premis
Escrit per: Equip Editorial

-2019, XVI "Premi Periodístic de Seguretat Viària" de la Fundació Línia Directa per Accidents de Cotxe
-2018, Menció d'Honor "Ciència en Acció" 2019 pel Vol parabòlic
-2017 Premi Fundació ADANA “al millor treball divulgatiu sobre TDAH en els últims 20 anys” per dos capítols: Nen per a quiet i TDAH, trastorn d'oportunitats.
-2017 Menció d'Honor per a Riotinto, propera parada: Mart concedit per “Ciència en Acció”.
-2016, Premi de la Societat Catalana de Biologia per Estudiant el canvi climàtic al Pirineu.
-2015 "Premi Nacional de Comunicació Científica", concedit pel Govern de Catalunya i la FCRi (Fundació Catalana per a la Recerca).
-2015 Premi Òmnium de Comunicació, per la trajectòria del programa.
-2015 Premi Boehringer Ingelheim al Periodisme en Medicina per Disruptors endocrins, falses hormones.
-2015 Premi "Universitat de Granada" en el Festival Internacional Ciència en Acció, per Atrapa Llamps.
-2014 Premi internacional, “Medicina i ciències de la salut” en la 27a edició del Festival de Ronda per Homeopatia, creença o evidència.
-2014 Seleccionats com una de les innovacions educatives “Top 100” en l'àmbit internacional per la Fundació Telefònica.
-2014 Accèssit Premi Asebio, Associació Espanyola de Bioempreses, de Comunicació i Divulgació de la Biotecnologia per Ebòla, l'amenaça del virus.
-2013 Premi a la divulgació científica del Festival Internacional Telenatura-2013, Universitat de Navarra per La vida privada dels bèsties.
-2013 El miracle de sentir-hi Finalista Premi Periodisme en medicina Boehringer Ingelheim.
-2012 Premi BioCultura per Agricultura ecològica.
-2012 Premi Internacional “Ciència en Acció” de divulgació científica.
-2012 Finalista Premi Periodisme en medicina Boehringer Ingelheim per Detecció precoç del càncer de còlon.
-2012 Premi Mussol, Universitat Autònoma de Barcelona, UAB, i Ajuntament de Sant Quirze.
-2011 Premi Zàping al millor programa cultural de tota Espanya (Teleespectadors Associats).
-2010, Premi de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears per La revolució dels cèl•lules mare.
-2010 Premi de Divulgació Científica atorgat pel CSIC, les Societats Espanyoles de Física, la de Geologia i la Universitat Nacional d'Educació a Distància pel conjunt del programa.
-2009 Premi Matemàtiques i Societat, Fundació Ferran Sunyer, Institut d'Estudis Catalans pel Sistema mètric.
-2009 Placa Narcís Monturiol al Mèrit Científic, de la Generalitat de Catalunya, atorgat per primera vegada a un mitjà de comunicació.
-2009 i 2008, consecutivament, Premi Periodisme en medicina en la categoria de mitjans audiovisuals concedit per Boehringer Ingelheim, per Un president contra l’Alzheimer i El cordó que dóna vides.
-2008 “Science Mitjana Prize International” Novo Nordisk per Diabetis: quan el dolç amarga.
-2008 Tercer premi Videomed, Certamen Internacional de Cinema Mèdic El cordó que dóna vides .
-2008 Premi Seguretat Viària Línia Directa per Copes, radars i mòbils.
-2007 Diploma en el Prix Danube, International TV Festival of Programmes for Children and Youth, Bratislava, Slovakia
.
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
PREMIOS Y RECONOCIMIENTOS

-2019, XVI "Premio Periodístico de Seguridad Vial" de la Fundación Línea Directa por Accidentes de Coche
-2018, Mención de Honor "Ciencia en Acción" 2019 por El vol parabòlic Subtitulado
-2017 Premio Fundación ADANA “al mejor trabajo divulgativo sobre TDAH en los últimos 20 años” por dos capítulos: Nen para quiet y TDAH, trastorn d'oportunitats.
-2017 Mención de Honor para Riotinto, propera parada: Mart “Ciencia en Acción”.
-2016, Premio de la Sociedad Catalana de Biología por Estudiant el canvi climàtic al Pirineu
-2015 "Premi Nacional de Comunicació Científica", concedido por el Gobierno de Catalunya y la FCRi (Fundación Catalana para la Investigación).
-2015 Premio Òmnium de Comunicación, por la trayectoria del programa.
-2015 Premio Boehringer Ingelheim al Periodismo en Medicina per Disruptors endocrins, falses hormones.
-2015 Premio "Universidad de Granada" en el Festival Internacional Ciencia en Acción, por Atrapa Llamps (Atrapando rayos)
-2014 Premio internacional, “Medicina y ciencias de la salud” en la 27ª edición del Festival de Ronda por Homeopatía, creencia o evidencia.
-2014 Seleccionados como una de las innovaciones educativas “Top 100” en el ámbito internacional por la Fundación Telefónica.
-2014 Accésit Premio Asebio, Asociación Española de Bioempresas, de Comunicación y Divulgación de la Biotecnología por Ebola, l'amenaça del virus
-2013 Premio a la divulgación científica del Festival Internacional Telenatura-2013, Universidad de Navarra por La vida privada de les bèsties
-2013 El miracle de sentir-hi Finalista Premio Periodismo en medicina Boehringer Ingelheim.
-2012 Premio BioCultura por Agricultura ecològica
-2012 Premio Internacional “Ciencia en Acción” de divulgación científica.
-2012 Finalista Premio Periodismo en medicina Boehringer Ingelheim con Detecció precoç del càncer de còlon
-2012 Premio Mussol, Universidad Autónoma de Barcelona, UAB, y Ayuntamiento de Sant Quirze.
-2011 Premio Zapping al mejor programa cultural de toda España (Telespectadores Asociados).
-2010, Premio de la Academia de Ciencias Médicas y de la Salud de Cataluña y Baleares por La revolució de les cèl•lules mare
-2010 Premio de Divulgación Científica otorgado por el CSIC, las Sociedades Españolas de Física, la de Geología y la Universidad Nacional de Educación a Distancia por el conjunto del programa.
-2009 Premio Matemáticas y Sociedad, Fundación Ferran Sunyer, Institut d'Estudis Catalans por El Sistema mètric
-2009 Placa Narcís Monturiol al Mérito Científico, de la Generalitat de Catalunya, otorgado por primera vez a un medio de comunicación.
-2009 y 2008, consecutivamente, Premio Periodismo en medicina en la categoría de medios audiovisuales concedido por Boehringer Ingelheim, por Un president contra l’Alzheimer y El cordó que dóna vides (Subtitulados)
-2008 “Science Media Prize International” Novo Nordisk por Diabetes: cuando el dulce amarga. (Subtitulado en castellano)
-2008 Tercer premio Videomed, Certamen Internacional de Cine Médico El cordó que dóna vides
-2008 Premio Seguridad Vial Línea Directa por Copes, radars i mobils (Subtitulado en castellano)
-2007 Diploma en el Prix Danube, International TV Festival of Programmes for Children and Youth, Bratislava, Slovakia
.

02/01/2005: Capítols emesos

Categoria: Capítols
Escrit per: Equip Editorial
248-Ebola: l'amenaça del virus
247-QQCi: L'esmorzar
243-Causa de la mort: l'entropia
240-Evolució, rere els passos de Darwin
236-Els misteris del sonso
232-La il·lustració científica
231-Disruptors endocrins: falses hormones
230-Invents: un problema, una solució
229-QQC i ...El foc
228-Carreteres, bones dreceres
227-Arquitectura sostenible: cases km 0
226-El penis de baix a dalt
225-Ales al vent
224-QQC i ... una dieta racional
223-Atrapa llamps
222-La gamba, un cas de pesca sostenible
221-QQC i ... El control del pes
220-Tonyina, el devorador devorat.
219-QQC i ... La física: forces i moviment
218-TN: imatge virtual, contingut real
217-Dissenyant el teclat català
216-QQC i ... L'energia
215-La travessa de l'estret de Gibraltar
214-Inundacions: quan el riu reclama el que és seu
213-Som romans
212-Coure, el metall elèctric
211-Gibraltar, un límit natural
210-Ous al laboratori
209-Tinc la regla... o no!
208-Urgències: quan el temps importa
207-Tòfones El secret del bosc
206-1714: ciència en guerra
205-Incendis forestals, adaptar-s’hi o morir
204-Som els bacteris que mengem
203-Sang a les venes
202-El miracle de sentir-hi
201-Aprenentatge i memòria
200-Dones en forma
199-QQC i... La visió
198-Tenir ploma
197-Què diuen els ocells?
196-Detectius de les paraules
195-Quèquicom i... La geologia (2a part)
194-Anem a les urnes
193-Fem memòria
192-Quequicom i... la geologia (1a part)
191-Carregar les piles
190-Cervell i realitat virtual
189-Loteria, l’atzar en joc
188-QQC i ...el vent
187-Ibers: no hi ha qui els entengui
186-El motor de bat a bat
185-QQC i .... l'espai
184-Objectiu amfibis
183-Robots, millorant la natura
182-El calendari de la fi del món
181-Quèquicom i... l’aigua
180-Qui sóc jo?
179-Abelles: Un negoci a mitges en perill
178-Detecció precoç del càncer de còlon
177-Fins els totxos saben ciència
176-QQC i ... Els descobriments (2)
175-Nutrició: buscant l’equilibri
174-El Hierro, del foc a la vida
173-Torna la tuberculosi?
172-QQC i ... Els descobriments (1)
171-Tres cares del carboni
170-Pirena: neu, iglú i gossos
169-Agricultura ecològica
168-Quèquicom i... la masia (Segon episodi)
167-Plàstics a la deriva
166-El suro, un plàstic natural
165-La primavera a Barcelona
164-La Masia part 1
163-Ossos a contrallum
162-Piscines, clor i salut
161-No t'ho creguis a la primera
160-La llana, un aïllant que va molt beee!
159-Aprendre a escriure
158-Juguem?
157-Quequicom respon 2
156-Quequicom respon 1
155-Esquerrans: un món al revés
154-El cor, recuperar el batec
153-Toquem fusta, vénen els tèrmits
152-La influència de la lluna
151-Oli d'oliva, l'or líquid
150-L'or del Segre
149-Satel.lits low cost
148-El gran dia de Girona
147-Història d'una llonganissa
146-Homeopatia, creença o evidència
145-Castellers: pinya, força i manilles
144-El verí està en la dosi
143-Història d’E. coli i altres bacteris
142-Menorca, un mosaic de diversitat
141-Fauna dels Pirineus
140-Tenerife: Salt de pastor
139-Tenerife: Turisme de lava
138-Defensant les dents
137-La vida privada de les bèsties
136-Energia solar
135-Energia nuclear
134-La revolució de les cèl•lules mare
133-Gaudí i les formes
132-Microorganismes, el món petit
131-TDAH: "Nen, para quiet"
130-TDAH: transtorn d'oportunitats
129-Cítrics: esprémer fins a la pell
128-Despullant la bugada
127-Redibuixant la memòria històrica
126-Dominar la veu
125-La marató a fons
124-Rapinyaires: predadors del cel
123-Fumar, matar a distància
122-Cabell estimat, cabell enyorat
121-Montsec: un viatge de vertigen
120-Miners del plom
119-La paella al natural
118-Potassa: viatge al fons de Catalunya
117-La bicicleta: una màquina perfecte
116-Menú nutrigenòmic
115-Àtom: interrogant la matèria
114-L'estrès:un guardaespatlles molt perillós
113-Bacteris: de l'intestí a Mart
112-Cervesa: aliment líquid
111-Toros i correbous, espectacle per a uns, patiment per a altres
110-La vacuna del virus del papil•loma
109-Veure-hi escoltant
108-Tot és rodó en el tenis
107-El lluminos món de l'alquímia i els minerals
106-Un naturalista al Montnegre
105-Matant mosquits
104-Suor, salut i llàgrimes
103-Botox: el triomf de l'agulla
102-Rates: amigues o enemigues?
101-L’Albufera de València, una joia en perill
100-La línia de Molt Alta Tensió: penjats d’un fil
99-Farmàcia del mar contra el càncer
98-Cosmètica contra el temps
97-L9. Un metro únic al món
96-Montserrat s’enfonsa?
95-Làser: adéu a la miopia
94-Entrena-ment
93-Transgènics a la carta
92-Meteorits: l'amenaça que ve de l'espai
91-Catalunya tremola
90-Conviure amb lloros
89-Guttmann: reaprendre a viure
88-La joia de les mines prehistòriques de Gavà
87-Tombats pel vent
86-Maleïts polls!!
85-Muntar-s'ho bé: cavalls al natural
84-Copes, radars i mòbils
83-Contra el vidre
82-Piromusical, la nit del foc
81-El vi: prehistòria i futur
80-Atletes de la llet
79-Alícia: la cuina al país de la ciència
78-Els Ports: terra de cabres i voltors
77-En el ventre de la mare
76-Ter, un riu a domicili
75-Ciència a la platja
74-Un president contra l'Alzheimer
73-El cordó que dóna vides
72-El canal Segarra-Garrigues
71-Gossos: ensinistrar l'instint
70-La nova pastilla per aprimar-se
69-Tour científic per Barcelona
68-Quan dormir és un problema
67-Els límits de la ciència
66-El mal d'esquena
65-IgNobel, riure amb la ciència
64-Veure per creure
63-El pa que s'hi dóna
62-Tomàquets: a la recerca del gust perdut
61-La bala de l'addicció
60-Diabetis: quan el dolç amarga
59-Sense perdre el nord
58-A 80
57-Immersió: sota el gran blau
56-Créixer com bolets
55-La pesca s'ofega
54-Física al parc
53-Foc a casa
52-L'home de Banyoles
51-Salvar la pell
50-Colors a la vista
49-Garrotxa, viure entre volcans
48-Maleïdes al•lèrgies
47-Sàhara, el límit de la vida
46-Els mals dels artistes
45-Seducció invisible
44-Parlar sense fils
43-Tintín i l'aventura de la ciència
42-El vell marí
41-Enfrontar-se amb la por
40-L'herència: de pares a fills
39-Sobre rodes
38-Les vides del ferro
37-La meravella de Caldes
36-Teixits intel•ligents
35-L'olfacte, el sentit oblidat
34-A tot cor
33-Nanotecnologia: el món més petit
32-Tocar de peus a terra
31-L'Ebre: invasors i envaïts
30-Fòrmula 1
29-Colesterol, omega 3 i contaminants
28-La tardor i la llum
27-Les energies poc contaminants
26-L'era de l’hidrocarbur
25-La casa sostenible
24-L'efecte hivernacle i el canvi climàtic
23-El cervell i la parla
22-Atapuerca: un viatge de més d'un milió d'anys
21-La fusta i el Pallars
20-El sistema mètric
19-Formigues: petites grans invasores
18-Resistir la tramuntana
17-Dominar l'equilibri
16-Abelles, un negoci a mitges
15-L'ampliació del port de Barcelona
14-Viatjant amb el vent
13-La ciència del futbol
12-Sons nous, nous instruments
11-El Garraf, un munt de calci
10-Força o resistència?
9-Aïllats: diferenciació genètica a Mallorca
8-Viatge en el temps
7-Combatre el soroll
6-Gaudí i les formes
5-Sal: or blanc
4-Rescat a la neu
3-Córrer contra el temps
2-Els virus: la guerra eterna
1-La força del fred


.
English Español