S’acaba el món el dia 21 segons els maies? On hahttp://blogs.tv3.cat/nucleus/images/button-media.gifig de comprar la loteria de Nadal, ¿a l’administració que toca sovint o a la que no toca mai? En aquests capítols de Quèquicom, es tracten dos temes d’actualitat aquest mes de desembre. Loteria, l’atzar en joc i El calendari de la fi del món.

Hi ha administracions de loteria que tenen més sort que altres? Un capicua té més probabilitats que un número lleig? En un viatge per l’atzar, Pere Renom entrevista Gonzalo García-Pelayo, patriarca dels Pelayos, una família que, aplicant l’estadística, va guanyar 200 milions de pessetes jugant a la ruleta. Leo Margets, destacada jugadora professional de pòquer, explica que, més enllà de les matemàtiques, la psicologia és fonamental per fer bones jugades. Les empreses asseguradores, per guanyar diners, també calculen probabilitats. I, finalment, descobrim que l’atzar juga també una carta important en la salut i la biologia en general.

És cert que el 21 de desembre del 2012, segons el calendari maia, arribarà la fi del món? Però, i si els càlculs estan equivocats i no som a l’any que creiem?
Per què Nadal se celebra precisament la nit més llarga de l’any? I com és que no coincideix amb el dia 1 de gener? Per què el dilluns es diu dilluns, i la setmana té set dies?
Aquestes i altres preguntes sobre el calendari es resolen en aquesta edició del Quèquicom.
La reportera del programa Georgina Pujol en treu l’entrellat amb Francesc Clarà, expert en rellotges solars; Jordi Aloy, responsable del Planetari Cosmocaixa; Anton Aubanell, director de Creamat, i mossèn Francesc Nicolau, matemàtic i teòleg.


Reemissió dimarts 18 de desembre