La majoria de les farmàcies venen productes homeopàtics. Aquests productes tenen molts admiradors, però també detractors. Per uns són medicaments i per altres, una pseudociència.-Seguiu llegint activant "Text complet"-

La pediatra homeòpata Assumpta Mestre fa anys que veu en l’homeopatia una manera diferent de curar els seus pacients. Afirma que tot i que no entén el mecanisme d’acció de l’homeopatia, la seva experiència li diu que funciona perquè els seus malalts milloren.
I per què no sap com funciona? Segons el cap del servei de farmacologia clínica de la Vall d’Hebron, Joan Ramon Laporte, en els grànuls homeopàtics no hi ha res. Les dilucions són tan altes que el principi actiu ha desaparegut i per tant, prendre’s les boletes no tenen cap efecte més que el que pugui tenir el placebo, que és la capacitat curativa d’un agent terapèutic que no produeix cap efecte farmacològic.

Per comprovar què hi ha a l’interior dels grànuls, la reportera Samantha Vall repta el dr. Ricardo Casaroli, que ha fet un estudi sobre homeopatia, a analitzar de manera objectiva dos grànuls: un amb principi actiu i l’altre, sense. Dilueixen les dues boletes en aigua i les posen a l’interior d’un espectrògraf d’infrarojos. Veuen que a l’interior del producte homeopàtic només hi ha sucre i aigua com en el grànul que no tenia cap principi homeopàtic.

Com s’explica doncs que a certes persones els funcioni? L’investigador i doctor en biologia Jesús Purroy diu que les malalties que guareixen els homeòpates són lleus i, que sense cap tipus de tractament també es curarien. Els homeòpates asseguren, però, que molts mals desapareixen al cap de poques hores de prendre’s els grànuls.

A plató, el presentador Jaume Vilalta explica com es fan les dilucions en els productes homeopàtics i per què el seu procés genera controvèrsia entre la comunitat científica.

El “Quèquicom” vol saber també l’opinió del president de l’organització independent Cochrane, el doctor Xavier Bonfill, que es dedica a fer revisions dels estudis que hi ha sobre tot tipus de tractaments que afectin la salut. A les seves mans han caigut una gran quantitat d’estudis sobre homeopatia i segons els mètode científic, encara no es pot posar al mateix nivell l’homeopatia i l’al•lopatia.
Un dels principis de l’homeopatia és que guareix segons la llei de similitud o que el similar cura el similar. Per això, tota substància capaç de provocar certs símptomes a l’ésser viu sa, també és capaç de fer-los desaparèixer al malalt que els té. Ens ho explica el farmacèutic de la farmàcia Coliseum de Barcelona, una de les pioneres en la venda dels productes homeopàtics.

Tot i les opinions a favor i en contra, el Col•legi de Metges de Barcelona organitza un màster en homeopatia dirigit a metges i veterinaris perquè puguin complementar els seus estudis amb l’homeopatia per tractar els seus pacients.