L'asteroide 2012 DA14 passarà a prop de la Terra el 15 de febrer. Es tracta d'un objecte de 45 metres de diàmetre que va ser descobert des de l'observatori de La Sagra, a prop de Granada i que s'acostarà fins a 27.600 quilòmetres. És a dir, que passarà per sota dels satèl•lits artificials. L'agència espacial nord-americana ha assegurat que no suposarà cap perill per al planeta.
El moment en què l'asteroide serà més a prop de la Terra serà el divendres 15 de febrer a les 20.30 hores, i es podrà veure amb un telescopi d'aficionat com si fos un estel de magnitud 8.
"Quèquicom" analitza el fenomen dels meteorits, uns cossos que vénen de l'espai i que són una amenaça per a la humanitat. El programa posarà de relleu els pocs recursos que es destinen a detectar aquests cossos perillosos. Un meteorit petit com aquest podria destruir una superfície com l'illa de Mallorca. ¿És possible detectar-los a temps i desviar-los o destruir-los? El reporter Miquel Piris visitarà l'Observatori Astronòmic de Mallorca, AOM, on hi ha un dels tres equips més importants de tot el món en detecció i seguiment d'asteroides.L’asteroide DD45 mesurava uns trenta metres de diàmetre – com un edifici de 10 pisos- i hauria destruït una superfície com l’illa de Mallorca. No va impactar amb la Terra per només 39 minuts. ¿Però és possible detectar-los a temps i desviar-los o destruir-los?
El reporter Miquel Piris visita l’Observatori Astronòmic de Mallorca, AOM, on hi ha un dels tres equips més importants de tot el món en detecció i seguiment d’asteroides. Els altres dos són la NASA i l’USAF, tots dos nord-americans. Un dels observadors de l’OAM, Jaume Nomen, explica com ho fan per localitzar els asteroides. Conjuntament amb el científic de l’UB, Jordi Llorca, Piris fa un experiment per fer xocar asteroides, tal com passa a l’espai.
El projecte Quijote, que es desenvolupa amb capital espanyol, estudia maneres de destruir o desviar asteroides perillosos. Des del plató, Marc Boada explica quines són aquestes possibilitats.
El món dels meteorits mou moltes altres persones. José Vicente és l’Indiana Jones dels meteorits: sempre té les maletes preparades per sortir disparat a qualsevol part del món on n’hagi pogut caure un. Emilio González, en canvi, reconeix cràters de meteorit des de casa a través del Google Earth. Fa poc ha identificat dos possibles cràters de meteorit al Txad i la NASA li ha reconegut la troballa.

Conceptes didàctics/paraules clau:
- Astronomia
- Cinturó d'asteroides
- Formació del sistema solar