Quèquicom - HomePage
Escrit per: Equip Editorial
Un simple mirall pot fer desaparèixer el dolor d’un membre amputat fent creure al cervell que l’extremitat perduda es mou. Això és una de les coses aparentment impossibles que fan a l’Institut Guttmann. Una altra és aconseguir la recuperació del moviment en persones que han patit una lesió important, però no absoluta, del sistema nerviós. En tots dos casos apliquen tècniques basades en el reforçament positiu per restablir els camins neuronals perduts en un accident.
» Text complet

Escrit per: Equip Editorial
Pasqual Maragall té una nova faceta, la de lluitador contra la malaltia d'Alzheimer. L'expresident exerceix de reporter en una visita als laboratoris d'investigació de la Unitat de Memòria de l'Hospital de Sant Pau, on el tracten.

» Text complet

Escrit per: Equip Editorial
Quèquicom acompanya un equip d’investigadors dels CSIC que troba traces de diferents drogues en les aigües del Llobregat, on arriben a través de l’orina humana. Els científics estan convençuts que trobaran partícules de cocaïna a l’aire de Barcelona.
La cocaïna és la segona droga més consumida a Catalunya, mentre que el cannabis o marihuana és la primera.


» Text complet

Escrit per: Equip Editorial
Gràcies a la por, l’espècie humana és viva. Però quan la por es transforma en pànic, la persona s’ha de posar en mans d’especialistes. La reportera Samantha Vall, que té por de les altures, fa un reportatge a Montserrat en què s’enfronta amb la seva por.

» Text complet

28/05/2008: Veure per creure

Escrit per: Equip Editorial
El reporter Pere Renom i l'equip del programa examinen amb lupa els trucs del mag Lari, tant en una actuació en un escenari com amb trucs de prop, però topen amb l'habilitat de l'artista per manipular la percepció visual humana.

» Text complet

30/04/2008: El cervell i la parla

Escrit per: Equip Editorial
Per primera vegada, podem veure com es forma l'àrea del llenguatge al cervell d'un nen gràcies a imatges preses amb la ressonància magnètica. A més a més, presenciem una operació de cervell que identifica l'àrea de la parla.


» Text complet

Escrit per: Equip Editorial
"Geobiòlegs", saurís i astròlegs sota la lupa de la ciència. Tenen aquestes disciplines alguna cosa a veure amb el mètode científic?

» Text complet

Escrit per: Equip Editorial
Mostrem com es pot fer ciència fent riure a la vegada. Amb diverses exemples i amb el títol genèric "IgNobel, riure amb la ciència", que fa referència als premis IgNobel, uns guardons que tenen com a premissa fer pensar després de fer riure.

» Text complet

26/09/2007: Física al parc

Escrit per: Equip Editorial
Què empeny a la gent a buscar ensurts i enfrontar-se a sensacions fortes? Miquel Piris va a Port Aventura amb un equip d'investigació de la Universitat Autònoma.

» Text complet

13/09/2006: Dominar l'equilibri

Escrit per: Equip Editorial
Aquesta setmana Quèquicom explica el mareig i el sentit de l'equilibri. Tracta sobre la malaltia de Ménière, que produeix vertigen, i visita després una empresa que fabrica els estabilitzadors de càmera que es fan servir a Hollywood.
Moltes de les grans produccions com "Spiderman 3", "Superman" o la nova entrega de James Bond tenen un peu a l'Hospitalet de Llobregat. La tecnologia desenvolupada per Service Vision és capdavantera en l'estabilització de càmeres de cinema. El sofisticat sistema que fan servir aquestes màquines fabricades a Catalunya s'assembla molt al sentit de l'equilibri dels humans. Però l'equilibri humà és encara molt més perfecte que qualsevol màquina que l'home hagi pogut inventar fins ara.El vertigen de Ménière és una malaltia que incapacita les persones que en pateixen per fer una vida normal. Aquest era el cas d'una infermera de Terrassa, Cristina Matarín. Durant anys va anar tenint crisis de vertigen que la incapacitaven fins i tot per caminar. Només una complicada operació dels nervis que connecten l'orella interna i el cervell la va poder curar. Per sort, els casos de vertigen de Ménière són pocs, però la majoria de la població ha viscut en alguna ocasió un problema amb el sentit de l'equilibri. Viatjant amb cotxe o vaixell són pocs els que no han experimentat alguna vegada un mareig. A més de les biodramines, hi ha altres maneres d'evitar-los. Un cert entrenament des de la infància pot preparar el sentit de l'equilibri per quan s'enfronti amb situacions adverses. Però l'equilibri també pot ser font de plaer. Miquel Piris, un dels reporters de "Quèquicom", va fins a Amposta per posar el seu sentit de l'equilibri al límit fent esquí-surf a les aigües del riu Ebre.Anterior       Següent
English Español