Quèquicom - HomePage
Escrit per: Equip Editorial
Coincidint amb la discussió a la Mesa del Parlament de Catalunya de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per prohibir les curses de braus, Quèquicom s'apropa al món dels toros des d'una perspectiva científica. ¿Es pot afirmar, per exemple, que els braus no pateixen perquè segreguen endorfines? ¿Quins òrgans queden afectats per les banderilles i altres eines de matar? ¿Cal distingir entre les corrides amb sang i les festes populars com els correbous on no es fereix l'animal? Hi participen els veterinaris Jordi Vendrell i Jaume Fatjó.



El correbou més antic del qual es té constància històrica data de principis del segle XV a Tortosa. Ara, a Catalunya hi ha 26 poblacions on se celebren festes com el bou capllaçat o embolat. A les Terres de l'Ebre molts pobles tenen correbous fins a tres cops cada dia durant les festes d'estiu. Un grup de veterinaris que hi està a favor fa una revisió de la salut dels animals abans i després de cada acte, en el qual no es pot ferir l'animal. El veterinari Jordi Vendrell assegura que físicament l'animal no pateix i que l'estrès que passa és tolerable.
Miquel Piris visita la ramaderia de Pedro Fumadó, una de les tres dedicades a la cria de toros que hi ha a Catalunya. És al bell mig del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Allà li expliquen que els toros que es dediquen a correbous viuen en llibertat de sis a vuit anys. Si hi algun exemplar indultat pel seu coratge se li permet morir de vell. Si té aquest privilegi, pot arribar a viure 30 anys. La resta d'animals són sacrificats per menjar.
Piris entra a un corral vestit de color vermell per veure si l'ataquen els toros. Es demostra que és un mite, es van apartant cap a un racó. Un toro envesteix quan es troba sense escapatòria o quan alguna cosa o persona que es mou, sigui del color que sigui, envaeix el seu espai.
Marc Boada, des del plató, explica que en les corrides el picador i el banderiller tenen la funció de ferir i cansar el toro sense deixar-lo invàlid. Llavors el torero pot fer la seva feina amb menys perill. Boada ensenya les "eines de matar" i mostra quins òrgans travessen per debilitar-lo primer i per rematar-lo al final. Fa dos segles que es maten toros d'aquesta manera.
Segons un polèmic estudi del veterinari Juan Carlos Illera, el toro a la plaça no sent dolor perquè segrega grans quantitats d'endorfines. Molts veterinaris estudiosos del comportament animal, com l'etòleg Jaume Fatjó, no hi estan d'acord en absolut.
El programa explica, finalment, que els braus i les vaques de llet tenen l'origen en l'ur (bos primigenius), un bòvid ja extingit raó per la qual són variants seleccionades de la mateixa espècie.
L'espectacle per a uns o el patiment de l'animal per a altres.

21/02/2011: Programació setmanal

Escrit per: Equip Editorial
Després de les cel·lebracions pel premi Zapping, aquesta setmana tornem a la feina amb la mateixa il·lusió que el primer dia!

El dimecres a les 21:45 emetrem "Tot és rodó en el tenis".
Seguirem amb "L'efecte hivernacle i el canvi climàtic".

I el diumenge a les 11:55 a TV3 descobrirem per que es fa servir "el sistema mètric".
Escrit per: Equip Editorial
La Història es torna a escriure gràcies a la tecnologia. Marc Boada pilota un caça republicà en una batalla aèria contra caces feixistes sobre Els Monjos, al Penedès. Samantha Vall desenterra les bales i entra en un refugi subterrani construït sota les vinyes durant la Guerra Civil.
Detectors de metalls, georadars, cartografia per satèl•lit i recreació d’imatges en 3D són les noves eines que usen els historiadors.
Dia d'emissió: 6 d'octubre de 2010 a les 21.45h al C33.

» Text complet

Escrit per: Equip Editorial
(Reemissió)
La cerveseria més antiga d’Europa està a Catalunya, té sis mil anys. Quèquicom tasta la fórmula original. Què explica que la cervesa agradi a tantes generacions? Per què després de fer exercici físic ve de gust prendre’s una cervesa? Com és que la seva escuma és densa i persistent?


» Text complet

Escrit per: Equip Editorial
Miquel Piris entra a les mines de Bellmunt del Priorat i investiga també els efectes contaminants del plom en les persones i en el medi ambient.
El poblat del Puig Roig, al Masroig, es va trobar gràcies al descobriment casual d’una terrissa a sota d’un pi. Va resultar ser el poblat miner més antic de Catalunya, on s’han trobat diferents objectes fets a partir del bronze o la galena.


» Text complet

26/02/2010: Menú nutrigenòmic

Escrit per: Equip Editorial
El reporter es fa una anàlisi d’ADN per dissenyar una dieta que compensi nutritivament les carències dels seus gens.
Un gen és un codificador de proteïnes. Si falla, pot ser que l’organisme no sintetitzi bé determinades substàncies. Ara la nutrigenòmica identifica els dèficits potencials de cada persona, fet que permet establir dietes específiques.

» Text complet

Escrit per: Equip Editorial
La cerveseria més antiga d’Europa està a Catalunya, té sis mil anys. Quèquicom tasta la fórmula original. Què explica que la cervesa agradi a tantes generacions? Per què després de fer exercici físic ve de gust prendre’s una cervesa? Com és que la seva escuma és densa i persistent?












» Text complet

Escrit per: Equip Editorial
Què te a veure el tenis amb els babilonis i la maizena? Quin campió és capaç de fer girar la pilota a 5.000 revolucions per minut? I com és que han de ser peludes, les pilotes de tenis?











» Text complet

Escrit per: Equip Editorial
El reporter Miquel Piris s’enfunda el barret d’Indiana Jones i s’endinsa al subsòl de Gavà per buscar variscita, la joia que va moure els miners del neolític a excavar fins a 3500 quilòmetres de galeries mineres sota aquesta ciutat.












» Text complet

Escrit per: Equip Editorial
El reporter Miquel Piris descobreix les primeres restes de vinya cultivada de la història de Catalunya de la mà del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica de la Universitat de Barcelona.

» Text complet



Anterior       Següent
English Español