Quèquicom - HomePage
Escrit per: Equip Editorial
El capítol “Homeopatia: creença o evidència”, del programa del 33 “Quèquicom”, ha guanyat el premi “Medicina i ciències de la salut” en la 27a edició del Festival de Ronda.
“Homeopatia: creença o evidència” és un treball de Samantha Vall i Dani Vallvé, presentat i dirigit per Jaume Vilalta. El capítol exposa que ni els postulats ni els preparats homeopàtics no tenen base científica, però que per als seguidors d’aquestes pràctiques resulten efectius.
En aquesta edició de la Biennal de Cine Científic de Ronda hi han concursat 138 pel•lícules de 17 països i està organitzada per l’Asociación Española de Cine e Imagen Científicos; l’International Association for Media in Science; la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i la Fundación CEDIA, d’Equador.
Categories: Actualitat , Premis
Escrit per: Equip Editorial
Amb la intenció de despertar vocacions científiques, la Fundación Telefónica ha seleccionat cent projectes de tot el món rellevants pel seu valor didàctic i el seu potencial d’implementació en totes les cultures. La tria, sense candidatures prèvies, era oberta a tota mena d’iniciatives, des de museus o activitats extraescolars fins a programes de TV, com és el cas de “Quèquicom”.
Durant un any els avaluadors de la Fundación Telefónica van fer una recerca internacional per detectar iniciatives innovadores, amb resultats demostrats de foment de l’interès per la ciència, la tecnologia i les matemàtiques. Entre els guardonats destaquen Ikamvayouth, de suport tutorial a Sud-àfrica; ScienceLab, una metodologia alemanya per a nens i el programa transmedia en llengua àrab, i Thra Youth Initiative. De “Quèquicom” destaquen la seva capacitat per dotar els espectadors dels coneixements bàsics per entendre els aspectes cientificotècnics de la societat.
El jurat avaluador era integrat per rellevants experts d’entitats com ara la Fundació Accenture, Telefónica R+D, Fundació “la Caixa”, Microsoft, Everis, la Universitat Politècnica de Madrid i l'Institut de Tecnologies Educatives i Formació del Professorat del Ministeri d'Educació d'Espanya.
Quèquicom entre el Top 100
Categories: Actualitat , Premis
Escrit per: Equip Editorial
Un jurat de representants d’universitats i institucions científiques, ha decidit premiar “Quèquicom” “per la seva excel•lent capacitat divulgativa i la presentació atraient en l’exposició de temes científics i per la realització tècnica del conjunt dels seus programes”. El jurat està presidit per la doctora de la UPC Rosa M. Ros, presidenta de la EAAE (European Association for Astronomy Education).
El premi te carácter internacional ja que també és obert a participants de Portugal i Iberoamèrica.
És la segona ocasió que “Quèquicom” rep aquest guardó. L’entrega de premis es farà al mes d’octubre a Madrid.

Categories: Actualitat , Premis
Escrit per: Equip EditorialDesprés de cinc temporades en antena, l'audiència tria a Quèquicom com a millor programa Cultural/Divulgatiu/Documental. El director Jaume Vilalta afirma què "de fet, els espectadors i els components del programa formem un equip que ha aconseguit guanyar un espai per a la ciència en la graella de la televisió i això té molt de mèrit".
Quèquicom tenia dos rivals de gran alçada: Carlos Arguiñano i Eduard Punset, dos grans comunicadors televisius. El premi el voten 17.000 associats de TAC, Teleespectadors Associats de Catalunya, i després un jurat tria al guanyador. El programa s'emet cada dimecres pel canal 33 a les 21.45h i també per TV3, els diumenges a les 12.00h! És per no fer Zapping!!!
Categories: Actualitat , Premis
Escrit per: Equip Editorial
El Consell Superior d'Investigacions Científiques, la Societat Espanyola de Física, la de Geologia i la Universidad Nacional de Educación a Distancia, han atorgat a Quèquicom el premi de Divulgació Científica 2010 pel conjunt dels seus programes. El jurat, presidit per la professora Rosa M. Ros Ferré, de la UPC (qui també és directora de Ciencia en Acción) va destacar l'amenitat, la qualitat didàctica i el rigor que el programa ha sabut mantenir al llarg del temps, de així com la seva capacitat de transmetre la importància de la ciència en la vida quotidiana.
L'equip del programa ha destinat la dotació econòmica del premi a "La Marató".
Ciencia en Acción premia iniciatives de divulgació de la ciència orientades al públic en general, però que tinguin una utilitat didàctica. Hi participen entitats de tota Espanya, Portugal i Iberoamèrica. Aquest any s'han reunit a Santiago de Compostela centenars de professors i alumnes que han compartit experiències durant tres dies.
L'apartat de Sostenibilitat el va guanyar Espai Terra per un reportatge de Salvador Sala sobre les Tablas de Daimiel. En la fotografia, els dos equips guanyadors a Santiago. D'esquerra a dreta, Samantha Vall, Jaume Vilalta, Tomàs Molina, Salvador Sala, Lluís Bacardit i Míriam Martí.
Quèquicom ha assolit aquest premi gràcies als centenars de persones que ens ajuden i ens aporten idees i coneixements, o sigui que és un premi que voldríem compartir amb vosaltres.
null
Categories: Premis , Actualitat ,
Escrit per: Equip Editorial
Hemos tenido el honor de recibir uno de los premios de la 11ª edición del concurso Ciencia en Acción. Reproducimos el acta del jurado del día 3 de octubre de 2010, reunido en Santiago de Compostela.

"El jurado, unánimemente, desea destacar la alta calidad de todos los trabajos presentados. Este hecho ha dificultado enormemente su decisión final.
Se ha decidido conceder por unanimidad los premios de Ciencia en Acción de la presente edición a:
Por dotar de los conocimientos básicos para entender la naturaleza y los aspectos científico-técnicos de esta sociedad y facilitar la comunicación de los científicos con los ciudadanos, se concede Primer Premio de Trabajos de Divulgación Científica en Soportes Adecuados, al trabajo “QueQuiCom”, del que son autores: Jaume Vilalta Casas, Samanta Vall Buch y el equipo de Televisió de Catalunya (Barcelona)."

» Text complet

Categories: Actualitat , Español , Premis
Escrit per: Equip Editorial
"Quèquicom" o la curiositat per la ciència
TVC proposa "Quèquicom" perquè, des del 2006, divulga la ciència, la natura i la tecnologia d’una manera amena, clara i rigorosa, fet que fomenta l’esperit crític i la curiositat intel•lectual en l’espectador.
"Quèquicom" ha innovat el llenguatge en la divulgació de la ciència amb un ús original de la metàfora per facilitar la comprensió de conceptes abstractes o complexos. El programa ha sabut lligar molt bé l’actualitat amb la ciència. Capítols com els dedicats a la gran ventada del 2009, els transgènics, la MAT, la vacuna del papil•loma, la limitació de velocitat a 80 km/h o la línia 9 del metro fan que la ciència es percebi com un instrument per prendre importants decisions col•lectives. Però la ciència serveix també per coses tan quotidianes com saber el moment òptim per posar la sal al brou o el lleixiu a la bugada, i “Quèquicom” sap explicar els complicats principis científics que hi ha al darrere d’aquests detalls.
El rigor científic es combina de forma equilibrada amb les emocions i el respecte a les persones en capítols com “Un president contra l’Alzheimer”, amb Pasqual Maragall, el TDAH, o “El cordó que dóna vides”, sobre la leucèmia i la donació de cordó umbilical.
També ha humanitzat i revaloritzat la figura dels científics, entre els quals ha guanyat un prestigi sòlid; per això ha rebut premis com la Placa Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic, que atorga la Generalitat, el Premi Matemàtiques i Societat, de l’Institut d’Estudis Catalans, o el Premi Jaume Aiguader, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques.
Fora de Catalunya ha estat reconegut amb els premis internacionals Novo Nordisk i de cine mèdic de Badajoz; dos cops seguits el Boehringer de periodisme en medicina; el premi de Seguridad Vial, o el premi iberoamericà Ciencia en Acción 2010, la qual cosa contribueix al prestigi de la cultura del país.
La resposta dels espectadors és molt bona. L’audiència acumulada, és a dir, els espectadors que de mitjana han connectat amb cada un dels programes emesos fins ara, és de 190 mil persones, dins dels màxims del canal 33. En el panel qualitatiu de GFK, el 97’6% dels enquestats manifesten que aprenen d’una forma original i diferent. Destaca també per la seva notorietat, ja que el 97% del panel comentaria el programa amb gent del seu entorn. El 98,8% dels membres del panel afirmen que és un producte de qualitat.
En definitiva, Televisió de Catalunya creu que amb aquest programa contribueix amb èxit a enriquir la cultura catalana en un camp poc explorat televisivament com són la ciència i la tecnologia.

EQUIP BÀSIC DEL PROGRAMA DES DE 2006:
Director: Jaume Vilalta
Realitzadors: Joan Torrents, Jacob Peña, Betty Llobera
Presentadors: Toni Mestres (1ª etapa) i Marc Boada (2ª etapa)
Reporters: Miquel Piris, Samantha Vall, Pere Renom, Anna Lasaga.
Productors: Alba Casals, Mercè Managuerra, Lluís Mabilon.
Realització de reportatges: Cari Pardo, Dani Vallvé.
Comité científic: Ignasi Arribas, Xavier Kirchner, Míriam Martí (Talència).
» Text complet

Categories: Premis
Escrit per: Equip Editorial
El programa del 33 Quèquicom rebrà demà la Placa Narcís Monturiol per la seva tasca de divulgació científica a un públic general: serà la primera vegada que s'atorgarà un premi d'aquestes característiques a un mitjà de comunicació. Les medalles i les plaques Narcís Monturiol van ser instaurades per la Generalitat el 1982 per guardonar les persones i entitats que contribueixen al progrés científic de Catalunya.

(Avui 14/06/2010 )
Categories: Premis
Escrit per: Equip Editorial
“Quèquicom” ha rebut el Premi Jaume Aiguader i Miró, de l’Acadèmia de les Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, pel reportatge “La revolució de les cèl•lules mare”, elaborat per Miquel Piris i Cari Pardo. El jurat dels premis 2010 de l’Acadèmia ha concedit el guardó a aquest capítol per la seva “qualitat extraordinària i divulgativa sobre un tema interessant de gran actualitat”, en paraules dels adjudicadors.

El Premi Jaume Aiguader i Miró es concedeix a l’article, treball literari, programa radiofònic o televisiu, vídeo, pel•lícula o gravació fet en llengua catalana i difós pels mitjans de comunicació de Catalunya i de Balears que, per la importància sanitària del tema i per l’interès del seu tractament, sobresurti en el camp de la divulgació i educació sanitàries. En el cas de “La revolució de les cèl•lules mare”, el jurat opina que és un “documental magnífic, ja que explica d’una manera entenedora per al gran públic un tema tan complex com és el de les cèl•lules mare i el seu impacte sobre la salut”. El director del programa, Jaume Vilalta, es va encarregar de recollir el premi.


Jaume Vilalta, director de "Quèquicom", recull el Premi Jaume Aiguader i Miró

» Text complet

Categories: Premis
Escrit per: Equip Editorial
“Quèquicom” va rebre ahir la Placa Narcís Monturiol 2009 de la mà del conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, en reconeixement de la seva tasca de divulgar i aproximar la ciència als ciutadans, en un acte celebrat al Palau de la Generalitat. És la primera vegada que un mitjà de comunicació rep aquest guardó, atorgat pel Govern des de 1982 amb l’objectiu de premiar la destacada contribució d’investigadors i entitats al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya.

En la cerimònia d’ahir, 13 científics de diverses universitats catalanes i les institucions Centre de Regulació Genòmica i Institut Català d’Investigació Química també van ser guardonats. En el cas de “Quèquicom”, el jurat n'ha destacat el caràcter de servei públic i el rigor a l’hora de difondre conceptes complexos. “Haver-nos inclòs entre organitzacions de recerca i investigadors il•lustres demostra que consideren la divulgació de la ciència tan important com qualsevol altra branca del coneixement”, assenyala el director de l’espai, Jaume Vilalta, que es va encarregar de recollir la placa en representació de l’equip. El responsable del programa remarca: “No és un premi periodístic, sinó científic, i això ens enalteix, perquè no ens hi havíem presentat ni esperàvem rebre’l”.

Jaume Vilalta, director de "Quèquicom", recull la Placa Narcís Monturiol 2009


» Text complet

Categories: Premis


Anterior       Següent
English Español