Quèquicom - HomePage
Escrit per: Equip Editorial
El reportatge “Riotinto, propera parada Mart”, de l’equip del programa “Quèquicom”, del 33, ha estat reconegut amb una Menció d’Honor a la 18a edició del concurs internacional Ciencia en Acción, que cada any premia treballs de divulgació científica en diversos àmbits dins dels camps de l’educació i la comunicació.

“Riotinto, propera parada Mart”, de Georgina Pujol i Jaume Vilalta, amb realització de Toni Bargalló i Cari Pardo, mostra una simulació d’una missió científica per buscar microorganismes al planeta vermell, que se situa a les mines de Riotinto, a Huelva, per la semblança d’aquest paisatge amb el marcià. Segons el jurat, el reportatge mostra el treball científic i tècnic que requereix un projecte d’aquestes característiques i dona visibilitat a l’equip multidisciplinari que el desenvolupa.

Els premis del concurs internacional Ciencia en Acción es lliuraran el 8 d’octubre en un acte al Teatro Coliseo d’Eibar, a Guipúscoa.

Ciencia en Acción va néixer l’any 2000 com un fòrum de trobada entre professors i comunicadors de l’àmbit científic, organitzat per la fundació Cellex, la fundació Lilly, l’Institut de Ciències Matemàtiques (ICMAT), la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF), la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ), la Societat Espanyola d’Astronomia (SEA), la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM), la Societat Geològica de Espanya (SGE) i la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED). També té la col·laboració del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de la Fundació per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).
Categories: Actualitat , Premis
Escrit per: Equip Editorial
-2017 Premi ADANA, al millor treball de divulgació sobre TDAH en els darrers vint anys.

-2015 Premi Nacional de Comunicació Científica, concedit pel govern Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

-2015 Premi Òmnium de Comunicació per la trajectòria del programa.

-2015 Premi Boehringer Ingelheim al Periodisme en Medicina per "Disruptors endocrins, falses hormones".

-2015 Premi "Universidad de Granada" en el Festival Internacional “Ciencia en Acción”, pel capítol "Atrapallamps".

-2014 Premi Internacional, “Medicina y ciencias de la salud” en la 27a edició del Festival de Ronda.

-2014: Seleccionats com una de les "Top 100" innovacions educatives internacionals per la Fundació Telefónica.

-2014: Finalistes i accèssit Premi Asebio, Associació Espanyola de Bioempreses, de Comunicació i Divulgació de la Biotecnologia.

-2013: Premi Zúñiga a la divulgació científica del XII Festival Internacional Telenatura-, Universitat de Navarra, pel capítol “La vida privada de les bèsties”.

-2013 i 2012: Finalistes Premi Periodisme en medicina Boehringer Ingelheim.

-2012: Premi BioCultura.

-2012: Premi Internacional Ciència en Acció de divulgació científica.

-2012 Premi Mussol de l’any, Ajuntament de Sant Quirze del Vallès.

-2011: Premi Zapping al millor programa cultural de tot Espanya, Telespectadors Associats.

-2010: Premi de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears.

-2010: El Consell Superior de Recerques Científiques, les Societats Espanyoles de Física, de Geologia i la Universitat Nacional d'Educació a Distància atorguen a "Quèquicom" el premi de Divulgació Científica 2010.

-2010: Premi Matemàtiques i Societat, Fundació Ferran Sunyer, Institut d'Estudis Catalans.

-2009: Placa Narcís Monturiol, de la Generalitat de Catalunya, al mèrit científic, atorgat per primera vegada a un mitjà de comunicació.

-2009 i 2008: Consecutivament, Premi Periodisme en medicina en la categoria de mitjans audiovisuals concedit per Boehringer Ingelheim.

-2008: Science Media Prize International Novo Nordisk pel reportatge "Diabetis: quan el dolç amarga".

-2008: Tercer Premi Videomed, Certamen Internacional de Cine Mèdic.

-2008: Premi Seguritat Viària Línea Directa.

-2007: Diploma en el Prix Danube, International TV Festival of Programmes for Children and Youth, Bratislava, Slovakia.

Categories: Premis
Escrit per: Equip Editorial
-2017 Premio Fundación ADANA al mejor trabajo divulgativo sobre TDAH en los últimos 20 años por "Nen para quiet" y "TDAH, trastorn d'oportunitats"
-2015 "Premi Nacional de Comunicació Científica", concedido por el Gobierno de Catalunya y la FCRi
-2015 Premio Òmnium de Comunicación, por la trayectoria del programa.
-2015 Premio Boehringer Ingelheim al Periodismo en Medicina per "Disruptores endocrinos, falsas hormonas".
-2015 Premio "Universidad de Granada" en el Festival Internacional Ciencia en Acción, por "Atrapallamps"- (Atrapando rayos)
-2014 Premio internacional, “Medicina y ciencias de la salud” en la 27a edición del Festival de Ronda.
-2014 Seleccionados como una de las “Top 100” innovaciones educativas internacionales por la Fundación Telefónica.
-2014 Finalistas y accésit Premio Asebio, Asociación Española de Bioempresas, de Comunicación y Divulgación de la Biotecnología.
-2013 Premio a la divulgación científica del Festival Internacional Telenatura-2013, Universidad de Navarra.
-2013 y 2012 Finalistas Premio Periodismo en medicina Boehringer Ingelheim
-2012 Premio BioCultura
-2012 Premio Internacional Ciencia en Acción de divulgación científica.
-2012 Premio Mussol , Universidad Autónoma de Barcelona, UAB, y Ayuntamiento de Sant Quirze.
-2011 Premio Zapping al mejor programa cultural de toda España, Telespectadores Asociados
-2010, Premio de la Academia de Ciencias Médicas y de la Salud de Cataluña y Baleares.
-2010 Premio de Divulgación Científica otorgado por el CSIC, las Sociedades Españolas de Física, la de Geología y la Universidad Nacional de Educación a Distancia.
-2010 Premio Matemáticas y Sociedad, Fundació Ferran Sunyer, Institut d'Estudis Catalans.
-2009 Placa Narcís Monturiol, de la Generalitat de Catalunya, al mérito científico, otorgado por primera vez a un medio de comunicación.
-2009 y 2008, consecutivamente, Premio Periodismo en medicina en la categoría de medios audiovisuales concedido por Boehringer Ingelheim.
-2008 “Science Media Prize International” Novo Nordisk por el reportaje “Diabetes: cuando el dulce amarga”.
-2008 Tercer premio Videomed, Certamen Internacional de Cine Médico.
-2008 Premio Seguridad Vial Línea Directa.
-2007 Diploma en el Prix Danube, International TV Festival of Programmes for Children and Youth, Bratislava, Slovakia
Categories: Actualitat , Español , Premis

12/12/2015: Premi Òmnium 2015

Escrit per: Equip Editorial
El programa "Quèquicom" ha estat reconegut amb el 7è Premi Òmnium de Comunicació. El jurat ha destacat "la seva trajectòria en la divulgació de la ciència i l'afany per fer entenedora, per al gran públic, una temàtica complexa". El reconeixement es va lliurar l'11 de desembre, durant la 65a Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, a Tortosa.
"Quèquicom", presentat i dirigit per Jaume Vilalta, "ha contribuït a enriquir el coneixement de la ciència, un camp poc desenvolupat en la televisió, amb la voluntat de dotar els espectadors dels coneixements bàsics per entendre la natura i els aspectes cientificotècnics", segons assenyala Òmnium Cultural. I afegeix: "Des de fa 9 anys, el 2006, ha divulgat la ciència de manera amena i rigorosa i ha contribuït al reconeixement social dels científics i ha abordat temes polèmics o d'actualitat des d'una perspectiva científica."
El Premi Òmnium de Comunicació, que recupera l'herència dels antics premis Òmnium a programes de ràdio i de televisió, en les últimes edicions ha reconegut el programa "30 minuts" (2014), el periodista Jordi Évole (2013), el programa "El Món a RAC1" (2012), el "Club Super3" (2011) i, en un "ex aequo", el web d'informació "Vilaweb" i el documental "Adéu, Espanya" (2010). En aquesta setena edició, el jurat format per David Bassa, Tatxo Benet, Saül Gordillo, Marina Llansana i Sebastià Serrano ha distingit "Quèquicom", que s'afegeix a la llista de premiats.
Clicant a "text complet" podeu llegir les paraules pronunciades pel director del programa en el moment de la recollida del guardó:» Text complet

Categories: Actualitat , Premis

12/12/2015: Premio Òmnium 2015

Escrit per: Equip Editorial
El programa "*Quèquicom" ha sido reconocido con el 7º Premio Òmnium de Comunicación. El jurado ha destacado "su trayectoria en la divulgación de la ciencia y el afán para hacer comprensible para el gran público una temática compleja". El reconocimiento se entregó el 11 de diciembre de 2016, durante la 65a Noche de Santa Lucía, la Fiesta de las Letras Catalanas, en Tortosa.
"*Quèquicom", presentado y dirigido por Jaume Vilalta, "ha contribuido a enriquecer el conocimiento de la ciencia, un campo poco desarrollado en la televisión, con la voluntad de dotar los espectadores de los conocimientos básicos para entender la naturaleza y los aspectos científico-técnicos", según señala Òmnium Cultural. Y añade: "Desde hace 9 años, el 2006, ha divulgado la ciencia de manera amena y rigurosa, ha contribuido al reconocimiento social de los científicos y ha abordado temas polémicos o de actualidad desde una perspectiva científica."
Categories: Actualitat , Español , Premis
Escrit per: Equip Editorial
El reportatge “Disruptors endocrins, falses hormones”, del programa de divulgació científica “Quèquicom”, premiat amb el Boehringer Ingelheim al Periodisme en Medicina en la categoria de periodisme audiovisual.
El reportatge de Jaume Vilalta, Georgina Pujol i Lluís Baldomero “Disruptors hormonals, falses hormones” ha estat premiat en la categoria de periodisme audiovisual, juntament amb Cristina Sáez, en la categoria de periodisme imprès, pel seu treball "Noves estratègies en la guerra al càncer" publicat en Magazine, i Verónica Fonts d'Agència SINC, guanyadora en la categoria de periodisme digital, pel seu treball "Vacunes, les guerreres de la immunitat".
La cerimònia de lliurament de la 28a edició dels premis es va celebrar el dijous 30 d'octubre al Museu Arqueològic Nacional de Madrid. Els guanyadors, que han rebut una dotació econòmica de 8.000 € cada un, han estat seleccionats entre els més de 370 treballs que aspiraven al premi aquest any, després de la votació en ple del Consell de Selecció, que ha tingut lloc al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. D'aquesta manera, l’equip del “Quèquicom” i els altres guanyadors d’aquesta edició, han passat a formar part dels més de 50 professionals premiats, entre els més de 3.000 treballs que s'han presentat al llarg de la història del Premi Boehringer Ingelheim al Periodisme en Medicina.
El Premi Boehringer Ingelheim, que reconeix la tasca de divulgació dels mitjans i periodistes en temes relacionats amb la salut humana, és un dels guardons degans i de més prestigi en el sector sanitari.
Els guanyadors cedeixen el premi a La Marató perquè el dediqui a finançar projectes de recerca.

Categories: Premis
Escrit per: Equip Editorial
El reportaje “*Disruptores endocrinos, falsas hormonas”, del programa de divulgación científica “*Quèquicom” ha resultado premiado con el Boehringer Ingelheim al Periodismo en Medicina en la categoría de periodismo audiovisual.
La ceremonia de entrega de la 28a edición de los premios se celebró el jueves 30 de octubre en el Museo Arqueológico Nacional de Madrid. Los ganadores, que han recibido una dotación económica de 8.000 € cada uno, han sido seleccionados entre más de 370 trabajos que aspiraban al premio este año, tras la votación del pleno del Consejo de Selección, que ha tenido lugar al Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad.
El premio Boehringer Ingelheim, que reconoce la tarea de divulgación de los medios y periodistas en temas relacionados con la salud humana, es uno de los galardones decanos y de más prestigio en el sector sanitario.
Los ganadores ceden el premio al Maratón de TV3 para que lo dedique a financiar proyectos de investigación.
Categories: Actualitat , Español , Premis
Escrit per: Equip Editorial
El capítol “Homeopatia: creença o evidència”, del programa del 33 “Quèquicom”, ha guanyat el premi “Medicina i ciències de la salut” en la 27a edició del Festival de Ronda.
“Homeopatia: creença o evidència” és un treball de Samantha Vall i Dani Vallvé, presentat i dirigit per Jaume Vilalta. El capítol exposa que ni els postulats ni els preparats homeopàtics no tenen base científica, però que per als seguidors d’aquestes pràctiques resulten efectius.
En aquesta edició de la Biennal de Cine Científic de Ronda hi han concursat 138 pel•lícules de 17 països i està organitzada per l’Asociación Española de Cine e Imagen Científicos; l’International Association for Media in Science; la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i la Fundación CEDIA, d’Equador.
Categories: Actualitat , Premis
Escrit per: Equip Editorial
Amb la intenció de despertar vocacions científiques, la Fundación Telefónica ha seleccionat cent projectes de tot el món rellevants pel seu valor didàctic i el seu potencial d’implementació en totes les cultures. La tria, sense candidatures prèvies, era oberta a tota mena d’iniciatives, des de museus o activitats extraescolars fins a programes de TV, com és el cas de “Quèquicom”.
Durant un any els avaluadors de la Fundación Telefónica van fer una recerca internacional per detectar iniciatives innovadores, amb resultats demostrats de foment de l’interès per la ciència, la tecnologia i les matemàtiques. Entre els guardonats destaquen Ikamvayouth, de suport tutorial a Sud-àfrica; ScienceLab, una metodologia alemanya per a nens i el programa transmedia en llengua àrab, i Thra Youth Initiative. De “Quèquicom” destaquen la seva capacitat per dotar els espectadors dels coneixements bàsics per entendre els aspectes cientificotècnics de la societat.
El jurat avaluador era integrat per rellevants experts d’entitats com ara la Fundació Accenture, Telefónica R+D, Fundació “la Caixa”, Microsoft, Everis, la Universitat Politècnica de Madrid i l'Institut de Tecnologies Educatives i Formació del Professorat del Ministeri d'Educació d'Espanya.
Quèquicom entre el Top 100
Categories: Actualitat , Premis
Escrit per: Equip Editorial
Un jurat de representants d’universitats i institucions científiques, ha decidit premiar “Quèquicom” “per la seva excel•lent capacitat divulgativa i la presentació atraient en l’exposició de temes científics i per la realització tècnica del conjunt dels seus programes”. El jurat està presidit per la doctora de la UPC Rosa M. Ros, presidenta de la EAAE (European Association for Astronomy Education).
El premi te carácter internacional ja que també és obert a participants de Portugal i Iberoamèrica.
És la segona ocasió que “Quèquicom” rep aquest guardó. L’entrega de premis es farà al mes d’octubre a Madrid.

Categories: Actualitat , Premis


       Següent
English Español