Quèquicom - HomePage
Escrit per: Equip Editorial
Seria possible desextingir la cotorra de Carolina a partir d’un exemplar dissecat? Un equip de la UPF en desxifra el 95% de l’ADN. Caldran tècniques CRISPR d’edició genètica i de clonació, però no és cap utopia. Com tampoc no ho és la teràpia gènica.

» Text complet

Categories: Actualitat

28/11/2018: En moto, segur!

Escrit per: Equip Editorial
Fem un curset per evitar errors de pilotatge que ens costarien la vida. Comparem la frenada amb i sense ABS. Entenem per què s’inclina la moto i aprenem a triar el casc, i veiem sobre pilots reals com funcionen les armilles amb airbag.
Fina Brunet descobreix que una cosa és mantenir l’equilibri i l’altra ser un bon motorista. A l’Honda Institut de Seguretat estudia com millorar en el pilotatge de la moto, perquè tenint anys de rodatge no n’hi ha prou: hi ha qui fa més de 30 anys que porta moto i encara comet errors.

» Text complet

Categories: Actualitat

26/10/2018: El Bolero de Ravel

Escrit per: Equip Editorial
El Bolero és un ballet del compositor francès Maurice Ravel que es va estrenar a Paris el 1928.
La ballarina russa Ida Rubinstein li va demanar una peça amb un marcat caràcter espanyol i Ravel es va començar amb un ritme de fandango, però aviat va canviar cap al bolero, una altra dansa tradicional andalusa.
Tot i que ocasionalment s’interpreta com a ballet (Lluc Fruitós de la companyia Brodas Bros, en balla un fragment pel programa)... la música d’aquesta obra té tal força que s’ha guanyat un espai propi en les sales de concert.
Avui anem al Palau de la Música a gaudir de l’execució brillant que en fa l’OSV conduïda pel director nord-americà James Ross, però, abans, ell mateix ens ensenyarà a entendre els punts claus del concert, de manera que a l’emoció d’escoltar s’hi sumarà el goig de comprendre. Per la seva part, el pianista Ignasi Cambra ens explica el tempo musical.» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Pot tenir un ordinador cultura general, sentit comú, empatia i capacitat de raonar? Ara mateix un pilot automàtic veu el seu entorn, però l’arribarà a entendre? Què és un algorisme d’autoaprenentatge? Com es programa una xarxa neuronal?

A l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA) del CSIC han desenvolupat un munt d’aplicacions. Una d’elles és capaç de generar narracions audiovisuals a partir de descripcions de les imatges. Per exemple, en un partit de futbol la màquina identifica automàticament el més destacable: gols, penals, faltes i contraatacs, i en fa un resum més ràpid que qualsevol periodista.
L’equip d’Ulises Cortés a la UPC ha desenvolupat un caminador intel·ligent, adreçat a persones amb dificultats de mobilitat. El dispositiu és capaç de mesurar paràmetres físics de les persones, que, convenientment tractats, es podrien traduir en estats d’ànim i permetria millorar-los la qualitat de vida.
L’enginyer Miquel Montero ha treballat durant 15 anys en la computació avançada, la teoria de la informació, la neurolingüística i la psicologia, per desenvolupar un nou model cognitiu anomenat Atomian. El model és capaç de transformar les paraules en unitats mínimes indivisibles, o àtoms de coneixement. Això permet interessant aplicacions. Per exemple, el Servei Català de Salut ha acumulat 180 milions de documents accessibles des de qualsevol centre mèdic de Catalunya. Tanmateix, no hi ha manera d’extreure’n la major part de la informació automàticament. Atomian podria accedir al sistema, llegir tots els documents, entendre’ls i respondre preguntes com: quantes vegades s’ha administrat un determinat medicament, o fer una anàlisi qualitativa dels casos d’ictus.» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
José María Erustes va néixer i créixer al Raval. Des que tenia 14 anys va treballar de soldador muntador. Amb dona i dos fills es va quedar a l’atur i es va divorciar. Les desavinences familiars i l’alcohol el van fer marxar a viure al carrer. Va ser indigent prop de cinc anys, fins que La Fundació Arrels el va ajudar a recuperar la seva vida.
La paraula “política” deriva del grec “polis”, que designava les ciutats estat a l’antiga Grècia. Moià té prop de 6.000 habitants i és la capital de la comarca del Moianès. A partir d’aquests dos exemples el programa reflexiona sobre conceptes com felicitat, virtut, justícia, Estat o poder.


» Text complet

24/05/2018: Confiar en la moneda

Escrit per: Equip Editorial
Com vam passar del bescanvi a la moneda? És el mateix moneda que diner? Què són el bitcoin i el blockchain? I la divisa? El crèdit genera diners? Quin paper juga la moneda en la inflació? Té sentit crear monedes locals?
Sal, or o bitcoin, el diner ha estat sempre l’expressió del crèdit que mereix el seu posseïdor. Fem un viatge numismàtic per la història, entenem l’origen monetari de la inflació i desvelem la tecnologia criptogràfica del blockchain.
Bitcoin, la moneda i la tecnologia
Amb l’arribada de l’era digital, els diners s’han estès pel ciberespai. Targetes de crèdit i de dèbit, transferències i traspassos, o Paypal són sistemes de pagament àmpliament utilitzats. Tant, que de fet la major part dels diners que circulen pel món no s’arriben ni tan sols a fabricar físicament, són simples assentaments bancaris. Però la digitalització de la moneda ha tingut un cost: qualsevol transacció s’ha d’efectuar amb intermediaris com VISA o la banca, entitats que, a més, treballen amb sistemes informàtics incompatibles. El resultat és un alentiment de les operacions i un sobrecost en comissions. Per superar aquestes limitacions ha calgut crear una moneda nativa digital, és a dir, nascuda i dissenyada específicament per a internet. És el bitcoin, literalment la moneda de bits. Es representa com una moneda daurada amb una icona semblant al dòlar, perquè inconscientment l’associem a un objecte valuós. Creat pel mític i desconegut Satoshi Nakamoto l’any 2009, bitcoin és una plataforma de codi obert, gestionada per mitjà de criptografia avançada. Es pot enviar a través d’internet, d’una persona a una altra sense intermediaris. Això significa que les comissions són molt més baixes. És global, i el compte no pot ser congelat, ni limitat per cap contracte. És, doncs, un veritable desafiament al sistema financer actual. L’enginyer Miquel Oliver, de la Universitat Popeu Fabra, n’explica el funcionament, basat en un protocol informàtic anomenat blockchain, o cadena de blocs. Amb uns i zeros s’ha obtingut una moneda que s’escapa del control polític, per tant, mai no generarà inflació. I malgrat tot, conserva un tret propi de les monedes clàssiques de metall, o de paper, que l’han precedit: s’hi ha de confiar perquè funcioni. Al cap i a la fi, qualsevol transacció és un acord, basat en la confiança mútua.

» Text complet

03/05/2018: Accidents de cotxe

Escrit per: Equip Editorial
Com surts del cotxe si queda de cap per avall? Com pots descordar el cinturó de seguretat sense lesionar-te les cervicals. Per frenar en sec, què és millor: prémer el fre i l’embragatge o només el fre? Què fa l’ABS per millorar la frenada?
Miquel Bort, caporal dels Mossos de Trànsit, ha fet de la lluita contra els accidents una croada personal. Ell va perdre un germà a la carretera. Aprofitant la seva experiència professional i personal ajuda les víctimes i aconsella als conductors com es poden evitar riscos al volant.
Fina Brunet surt de patrulla amb ell i assisteixen a alguns sinistres. Per descobrir com ha anat realment un accident de trànsit i saber quines són les causes cal recollir un munt de proves i informació, com si fos un puzle. La Fina ha seguit amb l’equip de l’Àrea Central d’Investigació d’Accidents dels Mossos d’Esquadra tots els passos per reconstruir un accident.
Finalment decideix aprendre a reaccionar en el cas d’un imprevist a la carretera i fa un curs de conducció al circuit de Can Padró. El primer que aprèn amb l’instructor, Pere Garrido, és la importància de saber frenar. “Si els conductors sabessin frenar bé s’evitarien molts accidents”, ens diu, i la Fina ho experimenta en primera persona a tota velocitat sobre una superfície lliscant. I si resulta que no hem pogut evitar l’accident i hem bolcat amb el cotxe? A Can Padró la Fina aprèn els trucs per sortir del cotxe bolcat sense prendre mal.
Les noves tecnologies aplicades a l’automòbil ajuden el conductor a respondre amb més seguretat als ensurts que pot tenir a la carretera i milloren notablement la seguretat. Applus Idiada ens planteja un futur en què l’automatització del procés de mobilitat ens portarà a reduir els accidents, fer la conducció mes eficient i reduir les congestions i cues a la carretera.
Els accidents de trànsit deixen moltes víctimes mortals a la carretera i ferits de gravetat que mai més tornen a recuperar la vida que tenien. Josep Roca, agent de policia local, era en un mal lloc en un mal moment per haver volgut anar més de pressa del compte. Ara tetraplègic, en Josep ens explica la seva experiència i com lluita contra els accidents.

» Text complet

17/04/2018: Impressionant

Escrit per: Equip Editorial
La impressió 3D afegeix material a capes. S’aplica en aliments, regeneració de teixits, fabricació d’ulleres i pròtesis, etc. Descobrim la Jet Fusion 3D, una tecnologia revolucionària.

La impressió tridimensional (3D) és una tecnologia de fabricació d’objectes mitjançant la superposició de capes de material, per això també s’anomena “fabricació additiva”. Permet desenvolupar prototips més barats que la tècnica habitual de motllos per injecció de plàstic, sense cap limitació de forma. A més, fa rendible la producció d’un nombre reduït de peces i, fins i tot, de peces úniques. Per això, moltes de les seves aplicacions es donen en medicina personalitzada. Catalunya n’és un centre mundial d’activitat (hub), amb empreses líders en el disseny i fabricació d’impressores 3D, tant industrials com domèstiques.

» Text complet

Categories: Actualitat

27/03/2018: La forja del ganivet

Escrit per: Equip Editorial
Com s’ha de mantenir i esmolar un ganivet? Què vol dir trempar el ferro? Anem de la bifaç de sílex als ganivets japonesos i les espases passant per la farga catalana, una innovació tècnica que va revolucionar la metal·lúrgia.
Fina Brunet va a la Farga Rossell d’Andorra per saber què és la “caixa dels vents”, un dels secrets més ben guardats durant l’edat mitjana. Practica l’esgrima històric, forja un ganivet i visita un mercat per veure quina mena de ganivets pateixen més.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
La xufla és un tresor gastronòmic i de salut, fins al punt que aquest tubercle podria ser triat per fer-lo créixer a Mart. Viurem la collita, sabrem com podem fer orxata a casa, i també pastissos o un gintònic. A més, sabrem si és afrodisíaca.
Coincidint amb la temporada de collita de la xufla, la Fina Brunet va a l’Horta Nord de València, l’única zona d’Europa on es conrea aquest petit tubercle mil·lenari.
“Mai havia menjat una xufla acabada de collir, és una experiència deliciosa”, assegura la reportera convertida aquesta vegada en llauradora a les terres de la xufla.
Si, com diu la dita: “Al pot petit hi ha la bona confitura” la xufla n’és la demostració, perquè aquest tubercle, que no arriba a fer 8 mil·límetres, té gairebé totes les vitamines essencials, propietats diürètiques i fins i tot vasodilatadores.
La propietats nutritives, energètiques, gastronòmiques, medicinals, vitamíniques i greixos no saturats de la xufla, les ha recollit en un llibre José Miguel Soriano del Castillo, director del Gastrolab, a la Universitat de València. Segons Soriano hi ha possibilitats reals que la xufla es pugui plantar al planeta Mart. La NASA ho està estudiant.
A Orxateria Daniel, una de les més tradicionals d’Alboraia, hem elaborat orxata i suculentes postres amb la xufla com a protagonista.
I la sorpresa final, que ens va deixar bocabadats: es pot fer gin tònic de xufla i orxata. “És una explosió de gustos al paladar i un volcà en erupció a la copa” assegura la Fina després de tastar aquesta sorprenent combinació de ginebra, tònica, xufla i orxata.

» Text complet

Categories: Actualitat


Anterior       Següent
English Español