Quèquicom - HomePage
Escrit per: Equip Editorial
El nivell de CO2 és essencial per regular el clima i la vida dels éssers vius, però a conseqüència de l’activitat humana aquí, a la Terra, no para de créixer. En el capítol de dimecres 18 de setembre sabrem a quins nivells estem, el compararem amb els que teníem quan fa 13 anys va començar el programa i veurem si estem arribant a un punt de no retorn.
Categories: Actualitat

21/06/2019: Mobile 5G

Escrit per: Equip Editorial
Cirurgia a distància, smart cities, realitat augmentada, domòtica, conducció autònoma... El 5G revoluciona les telecomunicacions i fa realitat l’internet de les coses. Quina relació tenen freqüència i ample de banda? Com són les antenes 5G?
El Mobile World Congress és un dels esdeveniments tecnològics més important del món. Des de l’any 2006 se celebra a Barcelona. El programa “Quèquicom” el visita per esbrinar cap on es mouen els mòbils. En relació amb el disseny, no s’han mogut gaire en els últims anys. Totes les marques tenen models molt semblants, amb pantalles de vidre planes i una interfície tàctil. La novetat és el mòbil desplegable. El gran protagonista, però, d’aquesta edició és el 5G, la tecnologia mòbil de cinquena generació. S’espera que es comenci a desplegar l’any 2020, serà més ràpida que la fibra òptica, admetrà un gran volum de dades i una latència, o lapse de resposta, de mil·lisegons. Amb aquestes prestacions permetrà ciutats intel·ligents, videojocs de realitat augmentada, domòtica, telecirurgia, o conducció autònoma. S’espera que el 5G revolucioni les telecomunicacions i consolidi l’internet de les coses. A part de continuar augmentant els beneficis a les empreses de telecomunicacions, esclar.


» Text complet

Escrit per: Equip Editorial
El capítol “Accidents de cotxe” ha estat guardonat en la categoria de Televisió dels Premis Periodístics de Seguretat Viària, que atorga la Fundació Línea Directa.
El 10 de juny, en una cerimònia presidida pel ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, es van fer públics els noms dels guanyadors entre més de 2.000 treballs presentats en les diferents categories en un acte als Teatros del Canal de Madrid.
Sota el lema “Hablar de seguridad vial merece un premio”, la Fundació Línea Directa reconeix la feina dels professionals de la informació que fomenten la seguretat viària a les carreteres i promouen hàbits responsables al volant. Hi ha un guanyador per a cada una de les tres categories: premsa i mitjans online, ràdio i televisió, i un altre per a dues categories addicionals més: el Premi Solidari i el Premi Honorífic per a la Seguretat Viària. El jurat està format per 12 professionals del món de la comunicació, les assegurances i la seguretat viària.
En el reportatge guardonat, “Accidents de cotxe”, un treball de Fina Brunet i Roger Caubet, s’explica, per exemple, com es pot sortir d’un cotxe que queda de cap per avall, com s’ha de descordar el cinturó de seguretat sense lesionar les cervicals o quina és la millor manera de frenar el cotxe en sec. Quèquicom cedeix la dotació del premi, 10.000 euros, a la Fundació La Marató.
El programa va obtenir aquest mateix reconeixement el 2007.
Categories: Actualitat , Premis
Escrit per: Equip Editorial
PREMIOS Y RECONOCIMIENTOS

-2019, XVI "Premio Periodístico de Seguridad Vial" de la Fundación Línea Directa por Accidentes de Coche
-2018, Mención de Honor "Ciencia en Acción" 2019 por El vol parabòlic Subtitulado
-2017 Premio Fundación ADANA “al mejor trabajo divulgativo sobre TDAH en los últimos 20 años” por dos capítulos: Nen para quiet y TDAH, trastorn d'oportunitats.
-2017 Mención de Honor para Riotinto, propera parada: Mart “Ciencia en Acción”.
-2016, Premio de la Sociedad Catalana de Biología por Estudiant el canvi climàtic al Pirineu
-2015 "Premi Nacional de Comunicació Científica", concedido por el Gobierno de Catalunya y la FCRi (Fundación Catalana para la Investigación).
-2015 Premio Òmnium de Comunicación, por la trayectoria del programa.
-2015 Premio Boehringer Ingelheim al Periodismo en Medicina per Disruptors endocrins, falses hormones.
-2015 Premio "Universidad de Granada" en el Festival Internacional Ciencia en Acción, por Atrapa Llamps (Atrapando rayos)
-2014 Premio internacional, “Medicina y ciencias de la salud” en la 27ª edición del Festival de Ronda por Homeopatía, creencia o evidencia.
-2014 Seleccionados como una de las innovaciones educativas “Top 100” en el ámbito internacional por la Fundación Telefónica.
-2014 Accésit Premio Asebio, Asociación Española de Bioempresas, de Comunicación y Divulgación de la Biotecnología por Ebola, l'amenaça del virus
-2013 Premio a la divulgación científica del Festival Internacional Telenatura-2013, Universidad de Navarra por La vida privada de les bèsties
-2013 El miracle de sentir-hi Finalista Premio Periodismo en medicina Boehringer Ingelheim.
-2012 Premio BioCultura por Agricultura ecològica
-2012 Premio Internacional “Ciencia en Acción” de divulgación científica.
-2012 Finalista Premio Periodismo en medicina Boehringer Ingelheim con Detecció precoç del càncer de còlon
-2012 Premio Mussol, Universidad Autónoma de Barcelona, UAB, y Ayuntamiento de Sant Quirze.
-2011 Premio Zapping al mejor programa cultural de toda España (Telespectadores Asociados).
-2010, Premio de la Academia de Ciencias Médicas y de la Salud de Cataluña y Baleares por La revolució de les cèl•lules mare
-2010 Premio de Divulgación Científica otorgado por el CSIC, las Sociedades Españolas de Física, la de Geología y la Universidad Nacional de Educación a Distancia por el conjunto del programa.
-2009 Premio Matemáticas y Sociedad, Fundación Ferran Sunyer, Institut d'Estudis Catalans por El Sistema mètric
-2009 Placa Narcís Monturiol al Mérito Científico, de la Generalitat de Catalunya, otorgado por primera vez a un medio de comunicación.
-2009 y 2008, consecutivamente, Premio Periodismo en medicina en la categoría de medios audiovisuales concedido por Boehringer Ingelheim, por Un president contra l’Alzheimer y El cordó que dóna vides (Subtitulados)
-2008 “Science Media Prize International” Novo Nordisk por Diabetes: cuando el dulce amarga. (Subtitulado en castellano)
-2008 Tercer premio Videomed, Certamen Internacional de Cine Médico El cordó que dóna vides
-2008 Premio Seguridad Vial Línea Directa por Copes, radars i mobils (Subtitulado en castellano)
-2007 Diploma en el Prix Danube, International TV Festival of Programmes for Children and Youth, Bratislava, Slovakia
Categories: Actualitat , Español , Premis
Escrit per: Equip Editorial
Nil pren testosterona per canviar el seu perfil femení pel cos masculí amb què s’identifica. Aquest procés se l’anomena transsexualitat. Al Rafael li treuen la hipòfisi del cervell per aturar el gegantisme. I a partir del cas d’una pacient que havia perdut tota energia entenem com la glàndula tiroide regula el metabolisme. Si els gens són el projecte, les hormones són les mans de l’escultor. Hi intervenen Mireia Mora, endocrinòloga de l’Hospital Clínic de Barcelona; Joaquim Enseñat, neurocirurgià, Hospital Clínic de Barcelona.

» Text complet

Categories: Actualitat

20/04/2019: El gust de l’aigua

Escrit per: Equip Editorial
Mostres d'aigüesFem un tast cec de l’aigua de l’aixeta de Barcelona i la comparem amb la de 6 fonts naturals. Identifiquem els components químics que donen bon gust i fabriquem l’aigua perfecta. Amb això entendrem què és el pH, la duresa i la conductivitat.
Tots hem estudiat a l’escola que l’aigua és incolora, inodora i insípida. Però en realitat tots tenim també l’experiència que hi ha aigües més bones que d’altres. Què determina el gust de l’aigua?
A la Catalunya Vella l’aigua de l’aixeta o d’abastament procedeix principalment dels rius Ter i Llobregat, amb característiques químiques diferents tant de duresa com de conductivitat. A més, com que aquests rius estan contaminats de residus fecals i industrials, cal tractar l’aigua en plantes potabilitzadores per poder-la consumir. Un segon origen de l’aigua de l’aixeta és el mar. (Segueix...)

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Llaurem amb un cavall, comparem la potència d’un tractor antic amb un de modern capaç de veremar o recollir el blat de moro automàticament. Tot llaurant aprenem perquè tenen les rodes tan grosses i que són el Watt i el cavall de vapor.

D’ençà de la seva aparició l’agricultura ha tingut diverses revolucions tecnològiques, que sempre han anat en la direcció d’estalviar esforç i augmentar l’eficiència: la tracció animal, la mecanització, la precisió i la interconnexió. Només falta la robotització, i potser un dia el pagès no haurà de moure ni un dit per treballar al camp.

» Text complet

Categories: Actualitat

06/02/2019: Prevenir les allaus

Escrit per: Equip Editorial
Esquiar pot provocar allaus? Ho sabrem mentre pugem a un cim amb esquís de muntanya amb Ivan Alfonso, supervivent d’una allau. Com és que es provoquen explosions per prevenir-les? Són compatibles les pistes d’esquí amb el gall fer?
La neu es forma als núvols per un procés sorprenent que es diu “sublimació inversa”, però un cop a terra es comporta de manera poc previsible.

El reporter Pere Renom puja esquiant un cim de 2.417 metres d’altitud amb dos muntanyencs experimentats, un dels quals, Ivan Afonso, va sobreviure a una allau fa 20 anys. Ara, la nivologia ha avançat molt. Lauegi (allau en aranès), és l’equip de nivòlegs que determina l’estabilitat de la neu per fer la predicció diària de seguretat. Les estacions d’esquí i els seus accessos estan sota control constant i en ocasions es provoquen explosions per evitar l’acumulació de neu. El gall fer viu als boscos propers. És compatible l’esquí amb la conservació de la fauna d’alta muntanya?

» Text complet

Categories: Actualitat

24/01/2019: El cafè

Escrit per: Equip Editorial
És cert que un cafè augmenta l’eficàcia cerebral? Sol o amb sucre? I quantes tasses al dia? Quan et despertes, o millor esperar-te una estona? Fa pujar la pressió arterial? Com l’haurien de preparar als bars? I un consell: descarta el torrefacte.
El cafè és un dels gustos més complexos de la gastronomia. Conté més de mil compostos i se n'han identificat 850. Encara queden 150 misteris per resoldre! Fina Brunet en segueix el procés: des de les característiques del gra segons l’origen, fins a la cata, passant per la torrefacció.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Fem immersió en un vaixell romà que va naufragar fa 2.000 anys a les illes Formigues i que s’ha conservat intacte. Què el va fer naufragar? Com era la seva estructura? Què duia a les àmfores?
Fins ara es creia que els vaixells romans no eren aptes per navegar per l’Atlàntic, l’anàlisi de milers d’àmfores demostra que sí, que mantenien rutes navals fins a Britània i Germània. En el programa es veu com les veles romanes, que eren quadrades, la poca quilla i l'absència d'orsa només permetien navegar amb vents de popa, el que dificultava molt les maniobres i propiciava els naufragis.
Aquest jaciment ajuda a entendre les rutes comercials, la construcció naval, la gastronomia i la vida a bord durant època romana. Una veritable càpsula del temps preservada sota el mar.

» Text complet

Categories: Actualitat


       Següent
English Español