Quèquicom - HomePage

Arxiu

Has seleccionat: octubre 2018

26/10/2018: El Bolero de Ravel

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El Bolero és un ballet del compositor francès Maurice Ravel que es va estrenar a Paris el 1928.
La ballarina russa Ida Rubinstein li va demanar una peça amb un marcat caràcter espanyol i Ravel es va començar amb un ritme de fandango, però aviat va canviar cap al bolero, una altra dansa tradicional andalusa.
Tot i que ocasionalment s’interpreta com a ballet (Lluc Fruitós de la companyia Brodas Bros, en balla un fragment pel programa)... la música d’aquesta obra té tal força que s’ha guanyat un espai propi en les sales de concert.
Avui anem al Palau de la Música a gaudir de l’execució brillant que en fa l’OSV conduïda pel director nord-americà James Ross, però, abans, ell mateix ens ensenyarà a entendre els punts claus del concert, de manera que a l’emoció d’escoltar s’hi sumarà el goig de comprendre. Per la seva part, el pianista Ignasi Cambra ens explica el tempo musical.



.

» Text complet

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Pot tenir un ordinador cultura general, sentit comú, empatia i capacitat de raonar? Ara mateix un pilot automàtic veu el seu entorn, però l’arribarà a entendre? Què és un algorisme d’autoaprenentatge? Com es programa una xarxa neuronal?

A l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA) del CSIC han desenvolupat un munt d’aplicacions. Una d’elles és capaç de generar narracions audiovisuals a partir de descripcions de les imatges. Per exemple, en un partit de futbol la màquina identifica automàticament el més destacable: gols, penals, faltes i contraatacs, i en fa un resum més ràpid que qualsevol periodista.
L’equip d’Ulises Cortés a la UPC ha desenvolupat un caminador intel·ligent, adreçat a persones amb dificultats de mobilitat. El dispositiu és capaç de mesurar paràmetres físics de les persones, que, convenientment tractats, es podrien traduir en estats d’ànim i permetria millorar-los la qualitat de vida.
L’enginyer Miquel Montero ha treballat durant 15 anys en la computació avançada, la teoria de la informació, la neurolingüística i la psicologia, per desenvolupar un nou model cognitiu anomenat Atomian. El model és capaç de transformar les paraules en unitats mínimes indivisibles, o àtoms de coneixement. Això permet interessant aplicacions. Per exemple, el Servei Català de Salut ha acumulat 180 milions de documents accessibles des de qualsevol centre mèdic de Catalunya. Tanmateix, no hi ha manera d’extreure’n la major part de la informació automàticament. Atomian podria accedir al sistema, llegir tots els documents, entendre’ls i respondre preguntes com: quantes vegades s’ha administrat un determinat medicament, o fer una anàlisi qualitativa dels casos d’ictus.



.

» Text complet

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
José María Erustes va néixer i créixer al Raval. Des que tenia 14 anys va treballar de soldador muntador. Amb dona i dos fills es va quedar a l’atur i es va divorciar. Les desavinences familiars i l’alcohol el van fer marxar a viure al carrer. Va ser indigent prop de cinc anys, fins que La Fundació Arrels el va ajudar a recuperar la seva vida.
La paraula “política” deriva del grec “polis”, que designava les ciutats estat a l’antiga Grècia. Moià té prop de 6.000 habitants i és la capital de la comarca del Moianès. A partir d’aquests dos exemples el programa reflexiona sobre conceptes com felicitat, virtut, justícia, Estat o poder.


.

» Text complet

English Español