Una casa està plena de paranys per a una criatura. Com podem convertir-la en un lloc segur? Fem un curset de primers auxilis, aprenem a reanimar nens i a tractar cremades, cops i ennuegaments. I la cadireta? Ha d’anar en el sentit de la marxa?
La reportera Georgina Pujol té un nen d’un any força entremaliat. Intenta tocar els endolls, enfilar-se a les baranes, llepar tot el que troba... Els accidents són la primera causa de mort en criatures de fins a 14 anys. A l’hospital St. Joan de Déu assisteix a un curset de primers auxilis. Se n’adona que aliments com la fruita seca, les salsitxes de frankfurt o la pastanaga crua poden taponar les vies respiratòries dels infants i provocar ennuegaments. S’ha de saber com es fa la maniobra de Hemlich pot salvar la vida d’una persona.
El dia a dia està ple de paranys per a un infant. Accidents de cotxe, ofegaments, cops i cremades són la primera causa de mort en les criatures. La Georgina posa casa seva a prova de nens i es pregunta com podem fer del nostre entorn un lloc més segur.
Què s’ha de fer si un infant queda inconscient per una aturada cardiorespiratòria? Tot i que és poc freqüent en infants, és molt greu. El doctor Jordi Pou, especialista en lesions infantils, ensenya com s’ha de practicar la reanimació cardiopulmonar en un nadó, que es fa de manera lleugerament diferent que en els adults.
I quan un nen es fa una cremada? En contra de la creença popular, no hem d’aplicar pomades, pasta dentífrica ni cremes hidratants. S’ha d’aplicar aigua freda una bona estona. Si la cremada és extensa o profunda cal anar a un centre.
Si l’infant es dona un cop al cap és normal que vomiti a causa de l’ensurt, però si ho fa diverses vegades pot ser conseqüència del traumatisme. En aquest cas, cal portar-lo immediatament a urgències. L’especialista Carles Luaces, cap d’Urgències de l’Hospital de Sant Joan de Deu, explica la importància de deixar el nen en observació i en cas que presenti una manifestació clínica, pot ser necessari fer una TAC per veure si hi ha lesió interna. .

» Text complet