Quèquicom - HomePage

Arxiu

Has seleccionat: setembre 2016
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Sabó, lleixiu, PVC, insecticides i pinsos es fan amb el clor, la sosa i productes químics fets a Flix. Tones de tòxics han anat a l’Ebre i s’ha contaminat molt terreny. A més, s’hi processa fosforita, un mineral lleugerament radioactiu.
La fàbrica de Flix té més d’un segle d’història. Al llarg dels anys, ha produït compostos organoclorats tòxics com ara el PCB que s’usaven com a aïllants i el DDT, un insecticida nociu i persistent. Aquests compostos químics juntament amb els metalls pesants que es fan servir per fabricar el clor, estaven presents en les 700.000 tones de llots contaminats que s’han extret del riu. Però les feines de descontaminació encara trigaran. Queda depurar l’aigua de l’embassament i els sòls industrials de la fàbrica. En aquest capítol, el “Quèquicom” parla amb els investigadors que fa 30 anys que n’estudien l’impacte en la salut i mediambiental, i entra a la fàbrica per veure com estan netejant els terrenys afectats. Tot plegat, en un moment en què els veïns de Flix miren amb preocupació el seu futur per l’imminent tancament de la planta de clor d’Ercros i pel llegat mediambiental que heretaran les pròximes generacions.
A Flix també es fabrica un element indispensable per fer pinsos, el fosfat dicàlcic que aporta fòsfor i calci als animals. Es fan a partir de fosforita, un mineral procedent del Sàhara que ja de natural conté partícules de baixa radiació. Els residus també són lleugerament radioactius i s’acumulen de manera controlada en un abocador a cel obert. Què són les radiacions?
.

» Text complet

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El programa mostra el procés d’erecció a través d’una càmera tèrmica i explica l’anatomia interna del penis que fa possible l’erecció. Quan aquesta falla, hi ha medicaments que poden ser un remei contra la disfunció erèctil. La longitud del penis erecte pot anar de 10 a 18 cm. Quina és la mida normal en el nostre país?
I per què uns òrgans tant sensibles com els testicles pengen d’una bossa? Sabem que els espermatozoides neixen als testicles, però quina vida tenen? Un espermatozoide fa unes 50 micres, però haurà de cobrir una travessa que proporcionalment a la seva mida seria de 3.000 quilòmetres fins a l’òvul femení. Haurà de nedar en el líquid seminal. Per generar-lo intervenen diversos òrgans interns generalment desconeguts, un d’ells és la pròstata, que pot generar càncer i problemes de micció. Per cert, resoldrem també un gran enigma: com és que els homes “pixen fora de test”? .
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Tres generacions de dones d’una mateixa família expliquen la seva primera menstruació. Odiada o desitjada, és un semàfor de fertilitat que desapareix amb la menopausa.
La regla sovint es viu amb dolors, avorriment o indiferència. Però ja no és un secret. Donem les claus per reconèixer quan s’està ovulant. I això només passa entre 24 i 48 hores al mes. Perquè a diferència de la majoria de femelles del regne animal, la de les humanes és aparentment oculta. Però es pot aprendre a identificar. Fins i tot, hi ha estudis científics que demostren que les dones estan més boniques i tenen més desig sexual en els dies de l’ovulació. Aquesta qüestió l’aborda en Pere Estupinyà, bioquímic i divulgador científic, en el seu llibre S=EX2 . I tant la Montse Roura, empresària i fundadora d’Ella y el abanico, com l’actriu Mercè Espelleta i la Begoña Torres, taxista, parlen de la seva experiència amb la menopausa. Una etapa que també es viu com una alliberació o un torment. Però, sempre, amb un ventall a la mà. Re-emissió. .
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El primer dimarts de setembre emetem dos capítols:
Flors, pol•len i fruits Posem la llavor del que cal saber sobre reproducció vegetal. Com sap la planta que pot florir? Què és el pol•len? Sabeu que quan triem cítrics sense llavor perjudiquem les abelles? Com es forma el fruit i quines parts té? Què vol dir “empeltar”? Aquest capítol és una compilació de diferents episodis sobre botànica.
“Causa de mort, l’entropia”. L’univers tendeix al desordre i a la mínima energia, un fenomen que es coneix com a entropia. Res no pot defugir aquest principi físic. La vida és un esforç per compensar l’entropia, però inevitablement tot es desfà. A partir d’aquí s’entén millor la mort cel•lular programada, dita també “apoptosi.”
Com sempre, poc després de les del del vespre al C33. .
English Español