Quèquicom - HomePage

Arxiu

Has seleccionat: febrer 2016
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Pere Renom assisteix a l’autentificació d’una guitarra teòricament construïda a Sevilla l’any 1867 per Antonio de Torres, l’equivalent a l’Stradivarius dels violins. També participa en la construcció d’una casa de fusta, més ecològica i més ràpida de fer que les cases convencionals. I visita l’únic taller del món on s’utilitza la fusta per fabricar una embarcació genuïnament catalana: el patí de vela. A més, Jaume Vilalta explica l’art d’assecar la fusta, i la serra, una eina més semblant a una llima que a un ganivet .

» Text complet

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El frau de Volkswagen (VW) ha posat la contaminació del dièsel sobre la taula. Però no es tracta d’un cas aïllat. Com a mínim deu marques (que es revelaran en el programa) tenen cotxes que en circulació urbana emeten òxids nitrosos (NOx) molt per sobre del nivell legal. Segons el doctor James Tate, de la Universitat de Leeds, determinats models emeten fins a un 30% més NOx que els de VW.
Ell creu que aquestes marques han trobat la manera de superar el test d’emissions en el laboratori, però la realitat és que els seus vehicles contaminen molt més del que es declara.
Encara que es reduís l’emissió d’òxids nitrosos, els vehicles continuarien sent la principal font de contaminació de l’aire urbà. El motors, tant de dièsel com de gasolina, emeten CO2, CO i, sobretot, partícules que perjudiquen els pulmons i intoxiquen la sang. Pel doctor Xavier Querol, del IDAEA-CSIC, cal anar cap a la ciutat sense cotxes.
.

» Text complet

English Español