Quèquicom - HomePage

Arxiu

Has seleccionat: desembre 2015
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
L'espai de ciència "Quèquicom" ha estat reconegut amb el Premi Nacional de Comunicació Científica 2015. El programa, que cada dimarts el canal 33, és presentat i dirigit per Jaume Vilalta i compta amb Pere Renom i Georgina Pujol com a reporters.
Els Premis Nacionals de Recerca, que atorga el govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), també han distingit el líder mundial en epigenètica del càncer, Manel Esteller, amb el Premi Nacional de Recerca 2015. En la categoria de Talent Jove, ha estat premiat Frank Koppens, professor d'investigació ICREA a l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). També han estat reconeguts La Fundació Catalunya-La Pedrera, en la categoria de Mecenatge Científic, i la Fundació Alícia en la de Partenariat Publicoprivat en R+I.
Els Premis Nacionals de Recerca fomenten el reconeixement social de la ciència i l'activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors. El jurat, presidit per Antoni Esteve, president de l'FCRi, l'han integrat el director científic de la Unité Mixte de Physique CNRS/Thales (França) i Premi Nobel de Física 2007, Albert Fert; la professora del Departament de Matemàtiques de la Universitat de Namur (Bèlgica), Anne Lemaître; la catedràtica de Ciències Polítiques de la Queen Mary University de Londres (Gran Bretanya), Montserrat Guibernau; l'economista i director del Centre de Recerca en Economia Internacional, catedràtic de la UPF i professor de recerca de la Barcelona Graduate School of Economics, Jordi Galí; el professor d'investigació del Departament de Patologia de la New York University School of Medicine, Àngel Pellicer; i la investigadora de la Unitat de Neurobiologia del Desenvolupament de l'Institut de Neurociències (IN) de la Universitat Miguel Hernández-CSIC, Ángela Nieto. S'han integrat com a jurats delegats pel Govern de Catalunya, el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) –en qualitat de president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP)–, Enric Fossas; i el director de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) –en qualitat de president de l'Associació Catalana d'Entitats de Recerca (ACER)–, Josep Samitier. La secretària ha estat la directora de Comunicació i Divulgació de l'FCRi, Laura Rubio. .

12/12/2015: Premi Òmnium 2015

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El programa "Quèquicom" ha estat reconegut amb el 7è Premi Òmnium de Comunicació. El jurat ha destacat "la seva trajectòria en la divulgació de la ciència i l'afany per fer entenedora, per al gran públic, una temàtica complexa". El reconeixement es va lliurar l'11 de desembre, durant la 65a Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, a Tortosa.
"Quèquicom", presentat i dirigit per Jaume Vilalta, "ha contribuït a enriquir el coneixement de la ciència, un camp poc desenvolupat en la televisió, amb la voluntat de dotar els espectadors dels coneixements bàsics per entendre la natura i els aspectes cientificotècnics", segons assenyala Òmnium Cultural. I afegeix: "Des de fa 9 anys, el 2006, ha divulgat la ciència de manera amena i rigorosa i ha contribuït al reconeixement social dels científics i ha abordat temes polèmics o d'actualitat des d'una perspectiva científica."
El Premi Òmnium de Comunicació, que recupera l'herència dels antics premis Òmnium a programes de ràdio i de televisió, en les últimes edicions ha reconegut el programa "30 minuts" (2014), el periodista Jordi Évole (2013), el programa "El Món a RAC1" (2012), el "Club Super3" (2011) i, en un "ex aequo", el web d'informació "Vilaweb" i el documental "Adéu, Espanya" (2010). En aquesta setena edició, el jurat format per David Bassa, Tatxo Benet, Saül Gordillo, Marina Llansana i Sebastià Serrano ha distingit "Quèquicom", que s'afegeix a la llista de premiats.
Clicant a "text complet" podeu llegir les paraules pronunciades pel director del programa en el moment de la recollida del guardó:.

» Text complet

12/12/2015: Premio Òmnium 2015

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El programa "*Quèquicom" ha sido reconocido con el 7º Premio Òmnium de Comunicación. El jurado ha destacado "su trayectoria en la divulgación de la ciencia y el afán para hacer comprensible para el gran público una temática compleja". El reconocimiento se entregó el 11 de diciembre de 2016, durante la 65a Noche de Santa Lucía, la Fiesta de las Letras Catalanas, en Tortosa.
"*Quèquicom", presentado y dirigido por Jaume Vilalta, "ha contribuido a enriquecer el conocimiento de la ciencia, un campo poco desarrollado en la televisión, con la voluntad de dotar los espectadores de los conocimientos básicos para entender la naturaleza y los aspectos científico-técnicos", según señala Òmnium Cultural. Y añade: "Desde hace 9 años, el 2006, ha divulgado la ciencia de manera amena y rigurosa, ha contribuido al reconocimiento social de los científicos y ha abordado temas polémicos o de actualidad desde una perspectiva científica." .
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Pel 2050 haurem de produir un 70% més d’aliments per abastir a la població mundial. I cal fer-ho amb menys aigua, menys superfície conreada i menys pesticides. Els efectes del canvi climàtic ens portaran un augment de les temperatures, menys pluges i més salinitat a les terres que ara són cultivables. I a Catalunya, tenim el mateix repte. El Quèquicom d’avui visita investigadors que estudien la millora genètica d’espècies vegetals, la teledetecció i com fer un ús més eficient de l’aigua per tal que l’agricultura s’adapti als canvis del futur. .

» Text complet

English Español