Quèquicom - HomePage

Arxiu

Has seleccionat: setembre 2014
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
La ruta de Queralbs a Núria, situada a l’alta muntanya dels Pirineus, està envoltada de cims de gairebé tres mil metres, com el Puigmal. És en un punt on conflueixen tres valls (Finestrelles, Eina i Molleres) i té un dels substrats rocosos més antics del Pirineu. Per pujar-hi només hi ha dues opcions: a peu o en cremallera. La reportera del programa, Georgina Pujol, es troba a Queralbs amb el biòleg Bernat Claramunt, que estudia la biodiversitat dels sistemes alpins i com els afecta el canvi climàtic. Recorren a peu els 780 metres de desnivell que els separen de Núria. Amb ell aprenem a llegir el paisatge, que va canviant a mesura que pugem. En els primers estadis trobem boscos de caducifolis amb avellaners, moixeres de guilla i roures. De mica en mica, la verdor del bosc es va enfosquint a causa dels arbres perennifolis, com el pi negre. També explica que el canvi climàtic afecta la sincronització del cicles de plantes i insectes. L’augment de les temperatures fa que hi hagi un decalatge entre la floració i el cicle de vida dels pol•linitzadors. De manera que quan arriba el pol•linitzador, la flor no hi és, i viceversa.


.

» Text complet

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
“Quèquicom” fa la ruta des de Queralbs fins a la Vall de Núria per mirar de trobar muflons, isards i marmotes. En aquest entorn tan ben preservat hi ha plantes carnívores i metzinoses que s’usaven per caçar animals, però també molta història (s’hi va iniciar l’Estatut de 1932) i tecnologia. Com funciona el tren cremallera? Com s’ho fan per escalfar aigua gèlida del Pirineu fins a 60 graus sense usar energia solar ni cremar gasoil?
.

» Text complet

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Com funcionen les centrals hidroelèctriques, els parcs eòlics, les plaques fotovoltaiques, el cotxe d’hidrogen... Els recursos energètics poc contaminants o renovables són el tema central del segon capítol de Quèquicom i... dedicat a l’energia.
Emissió: dimarts 23 de setembre 2014, a les 22.00, C33

.
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
“Quèquicom” entra en la seva vuitena temporada amb un capítol sobre la vall de Núria en què aprenem a localitzar i fotografiar animals, com ara els isards o les marmotes. A més, s’hi explica com funciona el tren cremallera i l’energia geotèrmica amb què s’escalfa el seu hotel. “Núria, natura a tot tren” s’emetrà el dimarts 30 de setembre de 2014 a les deu del vespre.
És bo escalfar els aliments en recipients de plàstic? “Disruptors endocrins: falses hormones” és un capítol especial d’una hora que es passarà el dimarts 7 d’octubre. Els disruptors endocrins són substàncies generalment procedents dels plàstics o dels pesticides que alteren el sistema hormonal. El més conegut és el bisfenol A.
El capítol “Evolució, rere els passos de Darwin” mostra que les coves són com petites “Galápagos” que permeten explicar els mecanismes de selecció natural. Serà el 14 d'octubre.
“Els misteris del sonso” - 21 d'octubre- explica la vida d’aquest peix menut i apreciat gastronòmicament que ara es pesca de manera raonable gràcies a la col•laboració de les confraries amb els científics.
I pels voltants de Tots Sants emetrem “Causa de mort, l’entropia”. L’univers tendeix al desordre i a la mínima energia, un fenomen que es coneix com a entropia. Res no pot defugir aquest principi físic. La vida és un esforç per compensar l’entropia, però inevitablement tot es desfà. A partir d’aquí s’entén millor la mort cel•lular programada, dita també “apoptosi.”
Les setmanes posteriors -en dates per determinar- veurem com triar bombetes a "La llum al nostre servei".
I a més..
El pilots de motociclisme segueixen triant el cuir per estar ben protegits quan cauen, una matèria natural que no ha pogut ser igualada per cap fibra artificial. “Cuir, la pell eterna” mostra tot el procés de tractament, des de l’escorxador fins al sastre passant per l’adoberia.
Un altre material que fa milers d’anys que fem servir i que no ha pogut ser superat és el paper. Ara la UPC ha creat un esprai que el fa impermeable i obre noves possibilitats. “Un bon paper” va de l’artesania de Capellades fins a la més alta tecnologia.


.

02/09/2014: Homeopatía resumen

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
.
English Español