Quèquicom - HomePage

Arxiu

Has seleccionat: abril 2014
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Com sabem, la part inferior d’una ala és plana, i la superior és corbada. S’acostuma a dir que l'aire que va per dalt i el que va per baix arriben a la part final de l'ala al mateix temps. Per fer-ho, el corrent superior ha d'anar més de pressa que el corrent inferior; d'aquesta forma, segons el teorema del Bernouilli, la pressió a dalt és més baixa que a baix, ja que com que l’aire va a més velocitat la pressió que fa sobre l’ala disminueix, i la diferència de pressió empeny l'ala cap amunt. Això és només parcialment cert. És cert que la pressió sobre l’ala és inferior a la pressió sota l’ala perquè la velocitat de l’aire sobre l’ala és més gran que sota l’ala, però no és obligatori que els dos corrents arribin al final de l’ala simultàniament. En situacions reals, el corrent superior arriba al final de l’ala abans que el corrent inferior i, per tant, la disminució de pressió a la part superior de l’ala és encara més gran que la que es produiria si ambdós corrents arribessin simultàniament al final de l’ala. Per aquesta raó, l’ala proporciona més sustentació que la que proporcionaria si ambdós corrents arribessin simultàniament al final de l’ala.
Tanmateix, això és ...
.

» Text complet

10/04/2014: Ales al vent.

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El secret és el perfil.
La funció principal d’una ala és assegurar la sustentació, que compensi el pes de l’aeronau. El secret de l’ala és el seu perfil, com de llàgrima, però amb una cara plana, que obliga l’aire que passa per la part de dalt a pujar i a baixar de sobte, de manera que quan surt genera un corrent cap a baix que per reacció empeny cap amunt. Com més ràpid circula l’aire, menys pressió fa sobre la cara superior de l’ala, mentre que, per comparació, la pressió és més forta a la cara de baix. Aquesta diferència de pressions crea un corrent ascendent que també empeny les ales cap amunt i, amb elles, l’avió. Una ala és, en el fons, “un enginy xuclador”.
Però, què més cal perquè voli un avió?

Estrena 15 d'abril de 2014


Els principis que expliquen els fenòmens del vol són l’efecte Venturi i el Teorema de Bernouilli, però, per si voleu ampliar coneixements, us oferim un article del catedràtic de Física Aplicada de la Universitat Politècnica de Catalunya, UPC.
.

» Text complet

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial


La industria aerospacial es un sector de inversiones tan astronómicas que sólo las grandes agencies como la NASA o la ESA, o compañias multinacionales las pueden costear. Un equipo internacional de estudiante e ingenieros de la UPC está desarrollando un proyjecto para enviar un satélite al espacio por menos de 1.200 euros. El reto se enmarca en el concurso "N-Prize" que fomenta la tecnología espacial de bajo coste.

.
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
La primavera és el moment de començar a cuidar la línia de cara a l’estiu. “Una dieta racional” explica tot el que cal saber sobre la manera de fer un règim eficaç.
La dieta comença en el moment de la compra: triar bé els aliments donarà pas a un menú energètic, però saludable. Combatre l’ansietat és fonamental per no menjar més del compte. Curiosament, la xocolata i la colònia poden ajudar en aquest procés.
“Quèquicom” explica amb detall els mecanismes de la sacietat i el metabolisme dels greixos i dels sucres. I, de postres, la recepta d’unes barretes energètiques sense sucre refinat.

.
English Español