Quèquicom - HomePage

Arxiu

Has seleccionat: febrer 2013
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
La lletra que fem és personal i difícil d’imitar. Els pèrits cal•lígrafs són capaços d’autentificar-la. Encara que no escriguem a mà, es poden seguir les pistes dels nostres textos gràcies a la seva estructura lingüística. Parlem i escrivim d’una manera singular. Per això les falsificacions i els plagis es poden descobrir. En els textos antics, copiats repetides vegades, s’hi han fet moltes modificacions al llarg dels segles. L’edició crítica permet reconstruir què van escriure originalment autors com Ramon Llull.
Hi intervindran la pèrita en cal•ligrafia Pilar Guerra, les lingüistes M. Teresa Turell i Núria Gavaldà, del Laboratori de Lingüística Forense de la UPF, i el filòleg de la UB Albert Soler.

Estrena 5 de març de 2013.

20/02/2013: Anem a les urnes

Categoria: Capítols
Escrit per: Equip Editorial
Abstenció, vot nul, vot en blanc, vot útil... Quins efectes tenen aquestes opcions en els resultats d’unes eleccions? Què és la llei d’Hondt? Per què acostumen a fallar els sondejos electorals? El vot d’un ciutadà de Lleida val més que el dels altres catalans ¿per què? El sistema electoral de Catalunya es podria millorar molt. Hi ha diverses propostes. Votem?
El reportatge mostra l’elecció de delegat en una classe de 6è de primària de l’escola Andreu Castells de Sabadell. Com en una petita tribu, les relacions que tenen els tres candidats amb els seus companys decideix el guanyador. El més popular és el més votat.
En el món dels adults les coses no són tan senzilles. Per començar, els milions de ciutadans no tenen cap relació amb els candidats. En conseqüència, cal muntar costoses campanyes electorals. Les enquestes electorals publicades als diaris són un element clau en l’estratègia.
El reporter Pere Renom consulta l’analista d’ESADE Xavier Fernández, perquè li expliqui el disseny de les enquestes.
Jaume Vilalta explica amb detall la llei d’Hondt i la influència del tipus de circumscripcions en el repartiment d’escons que fa que actualment a Catalunya no es compleixi el principi “un ciutadà, un vot”.
El matemàtic de la UAB Xavier Mora i el professor de Ciències Polítiques de la UPF Jaume López proposen que s’adoptin sistemes electorals més equilibrats i els expliquen.
.
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
L'asteroide 2012 DA14 passarà prop de la Terra el divendres 15 de febrer. Per aquest motiu hem decidit reemetre avui el capítol que vam dedicar als meteorits "Meteorits, l'amenaça que ve de l'espai" a les 22:36.
Abans però, i per anar escalfant, emetrem "La força de la lluna" a les 22:00


L'asteroide 2012 DA14 passarà a prop de la Terra el 15 de febrer. Es tracta d'un objecte de 45 metres de diàmetre que va ser descobert des de l'observatori de La Sagra, a prop de Granada i que s'acostarà fins a 27.600 quilòmetres. És a dir, que passarà per sota dels satèl•lits artificials. L'agència espacial nord-americana ha assegurat que no suposarà cap perill per al planeta.
El moment en què l'asteroide serà més a prop de la Terra serà el divendres 15 de febrer a les 20.30 hores, i es podrà veure amb un telescopi d'aficionat com si fos un estel de magnitud 8.
"Quèquicom" analitza el fenomen dels meteorits, uns cossos que vénen de l'espai i que són una amenaça per a la humanitat. El programa posarà de relleu els pocs recursos que es destinen a detectar aquests cossos perillosos. Un meteorit petit com aquest podria destruir una superfície com l'illa de Mallorca. ¿És possible detectar-los a temps i desviar-los o destruir-los? El reporter Miquel Piris visitarà l'Observatori Astronòmic de Mallorca, AOM, on hi ha un dels tres equips més importants de tot el món en detecció i seguiment d'asteroides.
.
English Español