Quèquicom - HomePage

Arxiu

Has seleccionat: octubre 2010
Categoria: Capítols
Escrit per: Equip Editorial
Samantha Vall coneix l’Aitor, un nen hiperactiu, i la seva metge, Susana Carmona. L’Aitor participa en un estudi de l’Hospital del Mar de Barcelona per comprendre millor el cervell dels nens amb TDAH. Li fan una ressonància magnètica funcional per comprovar quin grau d’afectació pot tenir l’àrea del cervell relacionada amb la motivació que fa que per aquest nen sigui impossible relaxar-se i centrar-se en una cosa.Però el TDAH no és només hiperactivitat, també és falta d’atenció. De fet, els nens hiperactius no passen desapercebuts; en canvi, l’Ainoa, de 10 anys, és una nena molt tranquil•la, però té un dèficit d’atenció important. Li costa molt concentrar-se i, per tant, aprendre. Necessita ajuda específica de pares, mestres i metges. El coordinador del Programa Integral del Dèficit d'Atenció de la Vall d’Hebron, Josep Antoni Ramos-Quiroga, assegura que en casos greus cal una medicació perquè, si no, el nen no pot fer una vida normal.
.

» Text complet

Categoria: Capítols
Escrit per: Equip Editorial
La Fina sempre havia pensat que era despistada i desorganitzada i sempre li havia costat més que als altres estudiar. Va arribar a pensar que era tonta. Als 40 anys va saber que tenia el trastorn per dèficit d’atenció, el TDAH, una malaltia neuropsiquiàtrica que s’inicia en la infantesa i sol ser crònica.
El mateix li passa al Xavier Vela, esportista d’elit i hiperactiu. Tant en el seu cas com en el de la Fina, la medicació ha estat la clau per poder fer una vida normal..

» Text complet

11/10/2010: Despullant la bugada

Categoria: Capítols
Escrit per: Equip Editorial
La bugada perfecta és un repte per a la física, la química i per als reporters de Quèquicom, que aprenen els millors trucs per aconseguir una roba immaculada.
Com és possible que el sabó, que s’usa per netejar greixos, es fabriqui precisament amb greixos? Quina diferència hi ha entre el sabó i el detergent? Com usar el lleixiu?Si algú en sap, de rentar la roba a mà, són les senyores que de tota la vida van al safareig de Caldes de Montbui i que es fan el seu propi sabó amb les restes de l’oli de fregir i sosa càustica. Pere Renom aprèn com rentar a mà i fer el sabó.
Marc Boada explica des de plató que el sabó és una molècula molt particular, perquè és capaç de lligar-se amb una mà als greixos i amb l’altra, a l’aigua. D’aquesta manera, l’aigua pot arrossegar els olis.

.

» Text complet

Categoria: Premis
Escrit per: Equip Editorial
El Consell Superior d'Investigacions Científiques, la Societat Espanyola de Física, la de Geologia i la Universidad Nacional de Educación a Distancia, han atorgat a Quèquicom el premi de Divulgació Científica 2010 pel conjunt dels seus programes. El jurat, presidit per la professora Rosa M. Ros Ferré, de la UPC (qui també és directora de Ciencia en Acción) va destacar l'amenitat, la qualitat didàctica i el rigor que el programa ha sabut mantenir al llarg del temps, de així com la seva capacitat de transmetre la importància de la ciència en la vida quotidiana.
L'equip del programa ha destinat la dotació econòmica del premi a "La Marató".
Ciencia en Acción premia iniciatives de divulgació de la ciència orientades al públic en general, però que tinguin una utilitat didàctica. Hi participen entitats de tota Espanya, Portugal i Iberoamèrica. Aquest any s'han reunit a Santiago de Compostela centenars de professors i alumnes que han compartit experiències durant tres dies.
L'apartat de Sostenibilitat el va guanyar Espai Terra per un reportatge de Salvador Sala sobre les Tablas de Daimiel. En la fotografia, els dos equips guanyadors a Santiago. D'esquerra a dreta, Samantha Vall, Jaume Vilalta, Tomàs Molina, Salvador Sala, Lluís Bacardit i Míriam Martí.
Quèquicom ha assolit aquest premi gràcies als centenars de persones que ens ajuden i ens aporten idees i coneixements, o sigui que és un premi que voldríem compartir amb vosaltres.
null .
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Hemos tenido el honor de recibir uno de los premios de la 11ª edición del concurso Ciencia en Acción. Reproducimos el acta del jurado del día 3 de octubre de 2010, reunido en Santiago de Compostela.

"El jurado, unánimemente, desea destacar la alta calidad de todos los trabajos presentados. Este hecho ha dificultado enormemente su decisión final.
Se ha decidido conceder por unanimidad los premios de Ciencia en Acción de la presente edición a:
Por dotar de los conocimientos básicos para entender la naturaleza y los aspectos científico-técnicos de esta sociedad y facilitar la comunicación de los científicos con los ciudadanos, se concede Primer Premio de Trabajos de Divulgación Científica en Soportes Adecuados, al trabajo “QueQuiCom”, del que son autores: Jaume Vilalta Casas, Samanta Vall Buch y el equipo de Televisió de Catalunya (Barcelona)."
.

» Text complet

Categoria: Capítols
Escrit per: Equip Editorial
La Història es torna a escriure gràcies a la tecnologia. Marc Boada pilota un caça republicà en una batalla aèria contra caces feixistes sobre Els Monjos, al Penedès. Samantha Vall desenterra les bales i entra en un refugi subterrani construït sota les vinyes durant la Guerra Civil.
Detectors de metalls, georadars, cartografia per satèl•lit i recreació d’imatges en 3D són les noves eines que usen els historiadors.
Dia d'emissió: 6 d'octubre de 2010 a les 21.45h al C33.
.

» Text complet

English Español