Quèquicom - HomePage

Arxiu

Has seleccionat: setembre 2010
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Cada dilluns a tres quarts de set de la tarda tindrem ocasió de comentar el programa de la setmana a "El secret", l'espai de Sílvia Cóppulo a Catalunya Ràdio. Coincidint amb l'estrena de cada capítol en aquest blog els reporters de Quèquicom explicaran les seves experiència i podran contestar preguntes dels espectadors en directe.
null .
Categoria: Premis
Escrit per: Equip Editorial
"Quèquicom" o la curiositat per la ciència
TVC proposa "Quèquicom" perquè, des del 2006, divulga la ciència, la natura i la tecnologia d’una manera amena, clara i rigorosa, fet que fomenta l’esperit crític i la curiositat intel•lectual en l’espectador.
"Quèquicom" ha innovat el llenguatge en la divulgació de la ciència amb un ús original de la metàfora per facilitar la comprensió de conceptes abstractes o complexos. El programa ha sabut lligar molt bé l’actualitat amb la ciència. Capítols com els dedicats a la gran ventada del 2009, els transgènics, la MAT, la vacuna del papil•loma, la limitació de velocitat a 80 km/h o la línia 9 del metro fan que la ciència es percebi com un instrument per prendre importants decisions col•lectives. Però la ciència serveix també per coses tan quotidianes com saber el moment òptim per posar la sal al brou o el lleixiu a la bugada, i “Quèquicom” sap explicar els complicats principis científics que hi ha al darrere d’aquests detalls.
El rigor científic es combina de forma equilibrada amb les emocions i el respecte a les persones en capítols com “Un president contra l’Alzheimer”, amb Pasqual Maragall, el TDAH, o “El cordó que dóna vides”, sobre la leucèmia i la donació de cordó umbilical.
També ha humanitzat i revaloritzat la figura dels científics, entre els quals ha guanyat un prestigi sòlid; per això ha rebut premis com la Placa Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic, que atorga la Generalitat, el Premi Matemàtiques i Societat, de l’Institut d’Estudis Catalans, o el Premi Jaume Aiguader, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques.
Fora de Catalunya ha estat reconegut amb els premis internacionals Novo Nordisk i de cine mèdic de Badajoz; dos cops seguits el Boehringer de periodisme en medicina; el premi de Seguridad Vial, o el premi iberoamericà Ciencia en Acción 2010, la qual cosa contribueix al prestigi de la cultura del país.
La resposta dels espectadors és molt bona. L’audiència acumulada, és a dir, els espectadors que de mitjana han connectat amb cada un dels programes emesos fins ara, és de 190 mil persones, dins dels màxims del canal 33. En el panel qualitatiu de GFK, el 97’6% dels enquestats manifesten que aprenen d’una forma original i diferent. Destaca també per la seva notorietat, ja que el 97% del panel comentaria el programa amb gent del seu entorn. El 98,8% dels membres del panel afirmen que és un producte de qualitat.
En definitiva, Televisió de Catalunya creu que amb aquest programa contribueix amb èxit a enriquir la cultura catalana en un camp poc explorat televisivament com són la ciència i la tecnologia.

EQUIP BÀSIC DEL PROGRAMA DES DE 2006:
Director: Jaume Vilalta
Realitzadors: Joan Torrents, Jacob Peña, Betty Llobera
Presentadors: Toni Mestres (1ª etapa) i Marc Boada (2ª etapa)
Reporters: Miquel Piris, Samantha Vall, Pere Renom, Anna Lasaga.
Productors: Alba Casals, Mercè Managuerra, Lluís Mabilon.
Realització de reportatges: Cari Pardo, Dani Vallvé.
Comité científic: Ignasi Arribas, Xavier Kirchner, Míriam Martí (Talència).
.

» Text complet

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Just després de l'anunciat capítol sobre la Memòria Històrica, tindrem ocasió de repassar els mecanismes de l'herència. Serà a les 22, 15h amb el reportatge de Pere Renom "Herència, de pares a fills". Es confirma així que fins a final d'any hi haurà dos capítols, un darrera l'altre.
Cada dissabte es remetrà un capítol dels que s'hagin vist aquella setmana a les 13,35h i també pel C33.
El dissabte 2 d'octubre a dos quarts de dues podrem veure "Un menú nutrigenòmic" rodat al laboratori de cuina i dietètica de la fundació "Alicia" i en el que s'explica la base científica d'alguns trucs de cuina, entre d'altres coses.
.
Categoria: Español
Escrit per: Equip Editorial
CAMBIO CLIMÁTICO

Aquí podeis ver el video:
Y aquí está la transcripción:

Presentador
Bienvenidos a “Quèquicom”
Dos imágenes han cambiado la percepción que la humanidad tiene de la Tierra. Una es ésta, tomada des de la Luna el año 1969. Se puede ver a la Tierra en medio del espacio, es nuestra única casa, bajo su techo vivimos todos.
La otra imagen procede del volcán Mauna Loa cuya cima se eleva más de 4.000 metros por encima del Pacífico, en Hawai. ¿Por qué? Pues porque desde allí se ha medido el latido de la Tierra, su respiración, a través de un gráfico en el que se puede ver la evolución del CO2 en las últimas décadas. El CO2 es producto de la combustión. No se trata de una recta, sino de una línea en forma de sierra. Las crestas corresponden al invierno y los valles al verano. En verano la cantidad de vegetación aumenta y con ella la absorción del CO2 atmosférico. Pero lo más significativo es el hecho que en los últimos 50 años esta curva no ha dejado de crecer y esto, como veremos, tiene una relación directa con el calentamiento global. Éste es el tema que trataremos hoy.
-pulse text complet para el resto del documento- .

» Text complet

English Español