Quèquicom - HomePage

Arxiu

Has seleccionat: novembre 2009
Categoria: Capítols
Escrit per: Equip Editorial
La cerveseria més antiga d’Europa està a Catalunya, té sis mil anys. Quèquicom tasta la fórmula original. Què explica que la cervesa agradi a tantes generacions? Per què després de fer exercici físic ve de gust prendre’s una cervesa? Com és que la seva escuma és densa i persistent?
.

» Text complet

Categoria: Capítols
Escrit per: Equip Editorial
Trenta mil nenes catalanes reben cada any la vacuna contra el virus del papil•loma humà per evitar possibles casos de càncer de coll d’úter. La intenció és erradicar aquesta malaltia a llarg termini. Però tot i que hi ha estudis que indiquen aquesta vacuna podria protegir d’un 80% dels virus que poden causar càncer, alguns científics diuen que no s’hauria d’aplicar una vacuna que no és definitiva. A més, consideren que la incidència de la malaltia és massa baixa per vacunar milions de nenes sanes.
.

» Text complet

Categoria: Capítols
Escrit per: Equip Editorial
Ratpenats i dofins generen imatges a partir de l’eco: aconsegueixen veure-hi escoltant.
En certa manera, els invidents també. El reporter Pere Renom renuncia una estona a la visió per poder experimentar com “sona” la realitat ajudat per una instructora de l’ONCE.


.

09/11/2009: Veure-hi escoltant

Categoria: Capítols
Escrit per: Equip Editorial
Ratpenats i dofins generen imatges a partir de l’eco: aconsegueixen veure-hi escoltant. En certa manera, els invidents també. El reporter Pere Renom renuncia una estona a la visió per poder experimentar com “sona” la realitat ajudat per una instructora de l’ONCE.
.

» Text complet

Categoria: Premis
Escrit per: Equip Editorial
"Un president contra l'Alzheimer", el capítol del programa en què Pasqual Maragall exercia d'investigador d'aquesta malaltia, ha estat considerat el millor espai de divulgació científica en mitjans de comunicació d'aquest any.

"Quèquicom" ha guanyat el premi Boehringer Ingelheim de Periodisme en Medicina pel capítol "Un president contra l'Alzheimer", protagonitzat per Pasqual Maragall i emès el 17 de setembre de l'any passat. L'anterior president de la Generalitat exerceix de reporter del "Quèquicom" en un capítol elaborat pel director del programa, Jaume Vilalta, i pel realitzador Joan Torrents.

El premi Boehringer és un reconeixement a la divulgació mèdica i científica sobre temes relacionats amb la salut a través dels mitjans de comunicació. Amb 23 edicions de trajectòria, és el primer cop que s'atorga dos anys seguits al mateix mitjà de comunicació: l'any passat "Quèquicom" ja va ser premiat per l'episodi "El cordó que dóna vides". Dels 295 treballs presentats, el jurat ha guardonat, a més, el diari "El País" per un article de Milagros Pérez Oliva. Cada treball guanyador ha rebut un premi de 12.000 euros, que l'equip de "Quèquicom" destinarà a fins altruistes.

En l'episodi premiat, Maragall visita els laboratoris d'investigació de l'Hospital de Sant Pau, on es proven noves molècules que podrien modificar el curs de la malaltia. "Quèquicom" segueix també Luís Dueñas, un enginyer i empresari que és voluntari en un estudi per provar un nou medicament que es fa al Parc de Recerca Biomèdica, PRBB. Aquest tractament es basa en la immunoteràpia, però les incerteses són molt grans, perquè se sap molt poc sobre les causes últimes del problema. Segons el doctor Jordi Peña Casanova, la nova vacuna faria que el sistema immunitari fabriqués anticossos contra el pèptid beta amiloide, que és un dels tòxics implicats en la destrucció de neurones que comporta l'Alzheimer.

En una altra institució, el Parc Científic vinculat a la UB, dos equips treballen per bloquejar el pèptid tòxic. Un està dirigit pel doctor Ernest Giralt, que ha desenvolupat una molècula que actuaria a l'interior del cervell. L'altre és liderat per Xavier Fernández Busquets, de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, que vol aprofitar la nanotecnologia per retenir el pèptid en un dispositiu que es posaria fora del cervell. Dues aproximacions diferents per resoldre una patologia de què encara se sap ben poca cosa.

Jordi Camí, director de la Fundació Alzheimer Internacional, fundada per Maragall, adverteix que, si no s'hi troba un tractament efectiu, l'Alzheimer pot arribar a saturar el sistema sanitari, ja que el curs de la malaltia és molt llarg i les atencions que necessiten els malalts són molt grans i costoses. Actualment hi ha uns 400.000 afectats en el conjunt d'Espanya i amb el creixent envelliment de la població s'estima que en 15 anys arribarà a 750.000.

.
Categoria: Premis
Escrit per: Equip Editorial
"El cordó que dóna vides", amb Pere Renom i els realitzadors Cari Pardo i Joan Torrents, tracta de les possibilitats que ofereix el cordó umbilical per curar la leucèmia i ha rebut aquest premi dotat amb 12.000 euros.

El reportatge "El cordó que dóna vides" ha estat guardonat amb el premi de Periodisme en Medicina que atorga Boehringer Ingelheim en la categoria de mitjans audiovisuals, dotat amb 12.000 €. En l'apartat de mitjans escrits, el guanyador va ser Martín Mucha per l'article "Este pueblo puede salvar a España del colesterol", publicat al diari "El Mundo".


Jaume Vilalta i Pere Renom recullen el premi de periodisme en medicina Boehringer


"El cordó que dóna vides"
El reportatge presenta el cas d'en Joel, un nen de 5 anys que necessita un donant de cèl·lules progenitores sanguínies per superar una leucèmia. Cap dels seus familiars no resulta compatible, de manera que la seva vida depèn del fet que algú hagi donat sang de cordó umbilical amb les seves característiques. L'equip del programa segueix durant set setmanes l'evolució d'en Joel, per veure si les cèl·lules mare que se li implanten el guareixen definitivament.

Mentrestant, des de la Unitat d'Oncologia Pediàtrica de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona s'explica què és la leucèmia. L'equip del programa filma un trasplantament de cèl·lules mare procedents de cordó umbilical. El doctor Sánchez de Toledo aclareix per què són precisament aquestes cèl·lules les que tenen la capacitat de regenerar tot el sistema sanguini d'un malalt de càncer. A més, el reporter Pere Renom assisteix a un part per veure com s'obté la sang de cordó i segueix el tractament que rep al Banc de Sang i Teixits.

Per acabar, es recull l'opinió de Roser Deulofeu, membre de l'Organització Catalana de Trasplantaments, segons la qual a Catalunya s'hauria de triplicar el nombre de donacions de cordó umbilical per poder tractar sense problemes les diferents malalties que es poden curar amb cèl·lules mare.

Els premis van ser entregats dilluns al museu del Prado de Madrid. La cerimònia va tenir la presència de Bernat Soria, ministre de Sanitat i Consum, i Marina Geli, consellera de Salut.
.
Categoria: Capítols
Escrit per: Equip Editorial
Què te a veure el tenis amb els babilonis i la Maizena? Quin campió és capaç de fer girar la pilota a 5.000 revolucions per minut? I com és que han de ser peludes, les pilotes de tenis?


.
Categoria: Capítols
Escrit per: Equip Editorial
Què te a veure el tenis amb els babilonis i la maizena? Quin campió és capaç de fer girar la pilota a 5.000 revolucions per minut? I com és que han de ser peludes, les pilotes de tenis?.

» Text complet

English Español