Quèquicom - HomePage

Arxiu

Has seleccionat: maig 2008

28/05/2008: Veure per creure

Escrit per: Equip Editorial
El reporter Pere Renom i l'equip del programa examinen amb lupa els trucs del mag Lari, tant en una actuació en un escenari com amb trucs de prop, però topen amb l'habilitat de l'artista per manipular la percepció visual humana.
.

» Text complet

21/05/2008: Tocar de peus a terra

Escrit per: Equip Editorial
Mirant com es gasten les soles de les sabates es pot saber si una persona camina bé o malament. Al programa ensenyem quina és la pressió que han de suportar els peus per caminar sense dolor. I el que és més important, l'estudi es fa en moviment dins un espai virtual.
.

» Text complet

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El programa de ciència del 33 Quequicom vol examinar detingudament el canvi climàtic, els seus desencadenants i algunes de les alternatives que es poden prendre per esmorteir-lo, especialment en el camp energètic.

La crema de derivats del petroli és la causa principal d'emissions de CO2, el gas que més influeix en l'escalfament global però no només hi ha raons ecològiques per estalviar petroli. El catedràtic de Recursos Energètics de la Universitat de Barcelona, Mariano Marzo adverteix que és a l'horitzó una grau crisi energètica, perquè els hidrocarburs s'acaben. L'era de l'hidrocarbur s'acabarà de la mateixa manera que es van acabar les anomenades edats del ferro o del bronze. Paradoxalment, l'home encara la recta final del petroli conduint cotxes tot terreny de gran consum per anar per ciutat.Un dels reporters del programa, Miquel Piris, intenta desfer-se de tot el petroli que l'envolta a casa, però no ho aconsegueix. Hi ha tants objectes que estan fets amb aquest material que resulta molt difícil identificar-los tots tret que un sigui un químic expert, com Claudi Mans. Tot i la seva presència abassegadora a la vida quotidiana, el principal ús que li donem al petroli és la de combustible per al transport. Un dels vehicles que més consumeixen del mercat és el Hummer. Aquest 4 x 4 de luxe el condueixen personatges com l'estrella del Barça Eto'o, i abandera la moda d'anar per ciutat en vehicles pesants pensats per circular per la muntanya. Un signe del temps contradictori i dels que més enerva el catedràtic de Recursos Energètics de la UB, Mariano Marzo, ja que ell i altres experts situen molt propera la crisi d'un sistema mundial basat principalment en combustibles fòssils: l'era de l'hidrocarbur té els dies comptats. L'augment de la demanda de petroli a escala mundial fa que les grans companyies busquin nous jaciments arreu. Fins i tot a Catalunya. Jaume Vergés és geòleg del CSIC i va participar en les prospeccions que va fer Union Texas als anys 80 per trobar petroli a Catalunya. Amb ell visitem una mina de petroli a Riutort, al Berguedà.

.
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Què cal saber sobre el canvi climàtic explicat per reconeguts especialistes de forma amena i entenedora.

L'última dècada ha estat la més calenta dels darrers cent cincuanta anys. Avui dia ja no hi ha dubte que la terra està a les portes d'un canvi climàtic global. Però en què consisteix exactament? Quines conseqüències tindrà?A "Quèquicom", especialistes destacats expliquen de manera planera quines són les principals evidències del canvi climàtic, per què s'escalfa el planeta, què diuen les prediccions i què es pot fer per combatre'l. Mariano Barriendos, geògraf del Departament d'Història de la UB, analitza com era el clima del passat a partir de registres antics que compara amb els de l'actualitat. La investigadora Anna Sabatés i el biòleg Constantí Stefanascu posen de manifest aquest canvi a partir d'uns peixos i unes papallones procedents del sud que, gràcies a l'augment de la temperatura, ja viuen a territori mediterrani. A partir de les explicacions de Toni Mestres des de l'estudi, l'espectador pot visualitzar amb claredat com l'excés de gasos de l'atmosfera provoca que l'efecte hivernacle origini un sobreescalfament de la terra.

A més a més hi intervenen, Javier Martin-Vide, catedràtic de Geografía Física; Josep Pascual, observador Meteorològic; Paul J. Crutzen, Premi Nobel de Física, M. Carme Llasat, física; Marc Estiarte, investigador; Josep Peñuelas, professor d'investigació i Josep Enric Llebot, catedràtic de Física.
.
English Español