Quèquicom - HomePage

Arxiu

Has seleccionat: octubre 2006
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
L'arqueòleg Eudald Carbonell mostra en el programa les excavacions d'Atapuerca i explica com eren i com vivien els primers habitants humans de la península.

"Quèquicom" viatja fins a Atapuerca, Burgos, per retrocedir un milió d'anys en la història. En aquesta població hi ha el conjunt de jaciments prehistòrics més important d'Europa. Eudald Carbonell n'és un dels directors i forma part de l'equip que, amb les seves troballes, ha canviat el que se sabia de la història de la humanitat al continent europeu. Al plató, Toni Mestres, demostrarà com treballen els arqueòlegs per determinar com va morir un humà que va viure fa centenars de milers d'anys, examinant-ne els ossos fossilitzats. En aquesta ocasió, el presentador del programa tindrà a l'estudi l'arqueòleg Toni Palomo, que fabricarà una eina que talla sílex i farà foc com ho feien els homes d'Atapuerca..

11/10/2006: La fusta i el Pallars

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El reporter Pere Renom baixa dalt d'un rai pel Noguera Pallaresa, visita un dels boscos més vells de Catalunya i té la sort de poder gravar la parada nupcial del gall fer.El reporter i biòleg Pere Renom navega en un rai pels ràpids del Noguera Pallaresa. Aquest tipus d'embarcació es feia servir per transportar la fusta. El Pallars ha estat, des de l'antiguitat, important per a la producció de fusta ja que té grans superfícies forestals i una extensa xarxa fluvial que en facilitava el transport. El programa s'endinsa en un dels boscos més vells de Catalunya per veure com es descompon la fusta. Molts dels seus arbres fan més de 30 metres d'altura, Toni Mestres des de plató analitza com s'ho fan per fer pujar l'aigua tan amunt. Els boscos vells són també molt rics en diversitat d'espècies. S'assistirà a la parada nupcial del gall fer, un veritable tresor dels boscos pallaresos.
.

11/10/2006: Despullant la bugada

Categoria: Capítols
Escrit per: Equip Editorial
La bugada perfecta és un repte per a la física, la química i per als reporters de Quèquicom, que aprenen els millors trucs per aconseguir una roba immaculada.
Com és possible que el sabó, que s’usa per netejar greixos, es fabriqui precisament amb greixos? Quina diferència hi ha entre el sabó i el detergent? Com usar el lleixiu?Si algú en sap, de rentar la roba a mà, són les senyores que de tota la vida van al safareig de Caldes de Montbui i que es fan el seu propi sabó amb les restes de l’oli de fregir i sosa càustica. Pere Renom aprèn com rentar a mà i fer el sabó.
Marc Boada explica des de plató que el sabó és una molècula molt particular, perquè és capaç de lligar-se amb una mà als greixos i amb l’altra, a l’aigua. D’aquesta manera, l’aigua pot arrossegar els olis.

.

» Text complet

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
GAUDÍ I LES FORMES

Les formes geomètriques de la Sagrada Família, analitzades i comparades amb la natura.
Desenvolupament:
La Sagrada Família farà 174 metres d’alçada i serà el monument més pesant de Barcelona, però, curiosament, la majoria de les seves columnes estaran inclinades. Per què? Com s’aguanta la Sagrada Família?
A més, Gaudí és un dels pocs arquitectes de la història de la humanitat que ha estat capaç de concebre una columna completament nova, coneguda com a columna de doble gir. Què vol dir, això, exactament? Com es fabrica?
Per conèixer millor la relació de l’arquitectura de Gaudí amb la natura, el biòleg Pere Renom s’enfila en un bosc de fajos de més de 40 metres d’altura i en compara l’estructura amb la de la nau central del temple, concebuda com un bosc de pedra.

A més, en la secció “La masia”, Cristian Ruiz i Altaba explica que el pa amb tomàquet no és català del tot, sinó que més aviat és fruit del mestissatge cultural.
.

» Text complet

English Español