Quèquicom - HomePage

Arxiu

Has seleccionat: març 2006
Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El nostre estil de vida pot alentir, en part, el pas dels anys i els seus efectes sobre el nostre organisme. A la llarga, el tipus de vida i alimentació que fem pot arribar a tenir un efecte sobre la nostra longevitat. Però també és fonamental la base genètica des de la qual partim.

L'Antoni Pifarré és un home de 67 anys que encara corre maratons i que actualment es prepara per pujar a l'Everest. Com és que hi ha persones que arriben a vells amb millor salut i viuen més anys que d'altres? S'hi pot fer alguna cosa per millorar l'estat en què arribem a l'etapa final de la vida? Per què i com envellim? El tercer capítol de "Quèquicom" intentarà solventar aquestes i altres qüestions. Per això, Miquel Piris reporter del programa se sotmetrà juntament a l'Antoni Pifarré a una sèrie de proves al Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat i a l'Hospital General de Catalunya per esbrinar si la manera en què ens alimentem o l'esport que practiquem pot influir retardant el procés d'envelliment.
Antoni Mestres, el científic del programa, explicarà des de plató què son els radicals lliures i els antioxidants i com influeixen en la longevitat.

Una de les conseqüències inevitables de l'envelliment és la presbícia. Un equip d'investigadors catalans i valencians han ideat el Visual Map, un nou sistema que per millorar les ulleres progressives. Després de 3 anys de recerca, han creat la primera màquina capaç de fer el mapa visual, una anàlisi biomètrica de la manera de mirar exclusiva de cada persona, i han patentat també el procediment de fabricació d'aquestes lents personalitzades.

.
Categoria: Capítols
Escrit per: Equip Editorial
Què cal saber sobre els virus en general i la grip aviària en particular, explicat pels millors especialistes de forma amena i entenedora.

Aconseguirà fer la recombinació el virus de la grip aviària per poder passar dels animals a les persones? Com preparen els científics aquesta nova batalla? Disposarem de vacunes i millors antivirals?A "Quèquicom", destacats especialistes expliquen pas a pas què és un virus, com infecta, com es multiplica i quins punts febles té. Hi intervenen: la viròloga del Departament de Microbiologia de la UB, Rosina Gironès; el metge epidemiòleg de l'Hospital Clínic-UB Antoni Trilla; Josefina Enfedaque, agent científic de la Comissió Europea; l'expert en vacunes de Fort Dodge Veterinària, Joan Plana; i l'investigador de l'Institut de Recerca Biomèdica i de l'Institut de Biologia Mol·lecular (CSIC), Miquel Coll.

.

15/03/2006: La força del fred

Categoria: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Quan baixa la temperatura tenim sensació de fred. Però sabem realment què passa a l’interior del nostre organisme? Saben que l’aigua és l’únic líquid que quan es congela es comporta de manera diferent a la resta de líquids? Coneixerem la història de persones que han patit congelació i fins i tot que han vist la mort a causa del fred. Coneixerem el Torb, un vent fortíssim que tenim a Catalunya que quan bufa a baixes tempetarures pot ser mortal. I finalment ens submergirem en un llac gelat per saber si hi ha vida a sota.L’aigua quan es congela augmenta de volum. Aquesta propietat pot afectar directament al nostre organisme si alguna de les parts es congela. El Josep Maria Vilà, un alpinista aficionat, va perdre 3 companys i la seva xicota quan intentaven arribar al Pic del Balandrau, al Ripollès. Explicarem què va passar aquell desembre del 2000 on al pirineu gironí van morir 10 persones. El Josep Maria va ser l’únic supervivient, per què ell es va salvar? A Saragossa coneixerem la història d’un altre alpinista que gràcies a les cures que va rebre a alta muntanya ha pogut salvar els dits del peu que se li havien congelat. Però el gel no només pot fer mal sinó que a vegades és beneficiós. Actúa de capa protectora en els llacs gelats perque a sota hi hagi vida. Per comprovar-ho, ens submergim en el llac gelat de Panticosa.

Per saber més coses sobre el gel i la congelació, Samantha Vall va partir del testimoni de Josep Maria Vilà, l’únic supervivent de la tempesta de la nit de cap d’any del 2000, en què van morir 11 persones al Pirineu gironí. En el mateix capítol, Pere Renom se submergeix en un llac glaçat de Panticosa per explicar-nos com s’ho fa la vida per sobreviure en condicions extremes.
.
English Español