Quèquicom - HomePage

06/10/2015: “Aprendre fent”

Escrit per: Equip Editorial
L’educació està canviant. Alumnes d’ESO s’embarquen en un vaixell escola on aprenen conceptes de matemàtiques i física necessaris per a la navegació, com per exemple la demora. En una escola de Barcelona, els alumnes grans expliquen als petits com funcionen els semàfors intel•ligents. I a l’Institut de Castellbisbal, els de primer d’ESO s’espremen el cervell per inaugurar a temps una exposició sobre el passat, present i futur de l’escola.
En aquest reportatge veiem tres iniciatives diferents amb un objectiu comú: treure l’alumne de les quatre parets i acostar-lo al que passa al món, a la realitat.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
És recomanable apagar el wifi durant la nit? I per quina raó? Són un perill per a la salut, les seves ones? I les microones de la telefonia mòbil? Quina densitat de potència podem rebre de les antenes d’una estació base? I del nostre propi mòbil? Tenen fuites, els forns microones? “Quèquicom” aporta el coneixement bàsic que cal tenir per prendre posició respecte a les ones electromagnètiques comunes en l’àmbit domèstic.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El 27 de juny del 2015 un nen d’Olot de 6 anys mor de diftèria. No estava vacunat per decisió dels seus pares, que, per altra banda, no van poder interpretar els símptomes d’una malaltia ja eradicada aquí i van trigar a dur-lo a l’hospital. El pediatre ho va diagnosticar a l’instant, però la toxina diftèrica ja estava atacant òrgans vitals. El sèrum antitoxina era urgent però ni la Unió Europea, ni l’OMS, ni els EUA en tenien reserves. Quan el sèrum va arribar de Rússia ja era tard. “Quèquicom” explica què és la diftèria, com se n’obté la vacuna i el paper de la vacunació amb relació a la immunitat de grup. També resol dubtes sobre els adjuvants i els possibles efectes adversos d’una vacuna.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Durant tot l'estiu hi ha dos capítols seguits del programa.
Dimarts 1: Ebola, l'amenaça dels virus // Carreteres, bones dreceres
Dimarts 8: Ales al vent // 1714 ciència en guerra
Dimarts 15: Disruptors endocrins: falses hormones (Capítol d’una hora)
A partir del dia 22 només hi haurà un episodi del programa, el de les 22.05. Anunciarem els títols amb antelació. Gràcies.
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Dimarts 1 de setembre emetem “Ebola, l'amenaça dels virus” treball guanyador del premi ASEBIO de Comunicació i Divulgació de la Biotecnologia, en la seva IV edició. ASEBIO agrupa a empreses, associacions, fundacions, universitats, centres tecnològics i de recerca vinculats amb la biotecnologia. És un reportatge de Georgina Pujol i Cari Pardo.
Seguidament, "Carreteres, bones dreceres". Córrer més és una solució per evitar embussos? Com es calcula la distància de seguretat? Quin criteri usen per senyalitzar les carreteres? Veurem, a més, el procés de construcció d’una carretera des del desbrossament i el moviment de terres, fins a l’aglomerat. S’explica la feina dels topògrafs i el funcionament de tota la maquinària.
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Durant el mes d’agost també emetrem cada dimarts dos episodis seguits del programa, el primer d’ells a les deu i cinc de la nit.
Dimarts 7: La gamba ¿un cas de pesca sostenible? // La paella al natural
Dimarts 11: Quèquicom i el so // Objectiu: amfibis
Dimarts 18: Els misteris del sonso //Ous al laboratori
Dimarts 25: Núria: natura a tot tren // Creuers, ciutats flotants
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Durant el mes de juliol emetrem cada dimarts dos episodis seguits del programa, el primer d’ells a les deu i cinc de la nit.
Seran aquests:
Dimarts 7: Fem memòria // Robots, millorant la natura
Dimarts 14: Quèquicom i l’energia // Tonyina, el devorador devorat
Dimarts 21: Quèquicom i els bacteris // TN: imatge virtual, contingut real
Dimarts 28: Cop de porta als lladres // Inundacions: quan el riu reclama el que es seu.
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
La Terra ja no és un bon rellotge, s’alenteix. Per raons de sincronia, s’ha decidit reajustar els 400 rellotges atòmics que hi ha al món: el dimarts 30 de juny del 2015 passa a ser un segon més llarg. Això pot alterar molts sistemes informàtics, de GPS i de transport. Entendrem els fonaments de la teoria de la relativitat d’Einstein mentre viatgem en tren de Barcelona a Bilbao per entrevistar el físic José M. Martín Senovilla, que ha proposat una nova teoria sobre l’evolució del temps a l’Univers. Segons ell, el temps es podria arribar a aturar. Al llarg d’aquest viatge també explicarem com funcionen els rellotges convencionals, i els rellotges atòmics, que mesuren el temps amb precisió de nanosegons.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Un lladre obre un pany senzill en pocs segons. I si no, força la porta. Com és un pany per dins? N’hi ha d’invulnerables? Intentem rebentar una porta cuirassada, salten espurnes... Un policia detecta tots els punts febles d’una casa particular. I en troba molts més dels imaginables. Examinem les alarmes electròniques i finalment entrenem un gos guardià.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Els pits són icona de la feminitat, objecte de desig, fascinació i protesta. I, alhora, font d’aliment i de sensualitat. Quina és la seva estructura interna? Per què cauen? Com són les pròtesis mamàries? Com generen llet? Com evitar el dolor en l’alletament?

» Text complet

Categories: Actualitat


       Següent
English Español


Singulars Espai Terra El Medi Ambient
Subscriu-te al Podcast del programa Afegeix-lo a iTunes