Quèquicom - HomePage
Escrit per: Equip Editorial
Durant tot l'estiu hi ha dos capítols seguits del programa.
Dimarts 1: Ebola, l'amenaça dels virus // Carreteres, bones dreceres
Dimarts 8: Ales al vent // 1714 ciència en guerra
Dimarts 15: Disruptors endocrins: falses hormones (Capítol d’una hora)
A partir del dia 22 només hi haurà un episodi del programa, el de les 22.05. Anunciarem els títols amb antelació. Gràcies.
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Dimarts 1 de setembre emetem “Ebola, l'amenaça dels virus” treball guanyador del premi ASEBIO de Comunicació i Divulgació de la Biotecnologia, en la seva IV edició. ASEBIO agrupa a empreses, associacions, fundacions, universitats, centres tecnològics i de recerca vinculats amb la biotecnologia. És un reportatge de Georgina Pujol i Cari Pardo.
Seguidament, "Carreteres, bones dreceres". Córrer més és una solució per evitar embussos? Com es calcula la distància de seguretat? Quin criteri usen per senyalitzar les carreteres? Veurem, a més, el procés de construcció d’una carretera des del desbrossament i el moviment de terres, fins a l’aglomerat. S’explica la feina dels topògrafs i el funcionament de tota la maquinària.
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Durant el mes d’agost també emetrem cada dimarts dos episodis seguits del programa, el primer d’ells a les deu i cinc de la nit.
Dimarts 7: La gamba ¿un cas de pesca sostenible? // La paella al natural
Dimarts 11: Quèquicom i el so // Objectiu: amfibis
Dimarts 18: Els misteris del sonso //Ous al laboratori
Dimarts 25: Núria: natura a tot tren // Creuers, ciutats flotants
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Durant el mes de juliol emetrem cada dimarts dos episodis seguits del programa, el primer d’ells a les deu i cinc de la nit.
Seran aquests:
Dimarts 7: Fem memòria // Robots, millorant la natura
Dimarts 14: Quèquicom i l’energia // Tonyina, el devorador devorat
Dimarts 21: Quèquicom i els bacteris // TN: imatge virtual, contingut real
Dimarts 28: Cop de porta als lladres // Inundacions: quan el riu reclama el que es seu.
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
La Terra ja no és un bon rellotge, s’alenteix. Per raons de sincronia, s’ha decidit reajustar els 400 rellotges atòmics que hi ha al món: el dimarts 30 de juny del 2015 passa a ser un segon més llarg. Això pot alterar molts sistemes informàtics, de GPS i de transport. Entendrem els fonaments de la teoria de la relativitat d’Einstein mentre viatgem en tren de Barcelona a Bilbao per entrevistar el físic José M. Martín Senovilla, que ha proposat una nova teoria sobre l’evolució del temps a l’Univers. Segons ell, el temps es podria arribar a aturar. Al llarg d’aquest viatge també explicarem com funcionen els rellotges convencionals, i els rellotges atòmics, que mesuren el temps amb precisió de nanosegons.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Un lladre obre un pany senzill en pocs segons. I si no, força la porta. Com és un pany per dins? N’hi ha d’invulnerables? Intentem rebentar una porta cuirassada, salten espurnes... Un policia detecta tots els punts febles d’una casa particular. I en troba molts més dels imaginables. Examinem les alarmes electròniques i finalment entrenem un gos guardià.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Els pits són icona de la feminitat, objecte de desig, fascinació i protesta. I, alhora, font d’aliment i de sensualitat. Quina és la seva estructura interna? Per què cauen? Com són les pròtesis mamàries? Com generen llet? Com evitar el dolor en l’alletament?

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
¿Es seguro calentar alimentos con el tuper? ¿Está justificado desconfiar de los cosméticos con parabenes? Algunos aditivos y conservantes podrían ser disruptores endocrinos, unas sustancias que pueden actuar como falsas hormonas y perjudicar la salud. Por esta razón, Francia prohíbe el uso de BPA, uno plastificando, en toda la cadena alimentaria a partir del 2015, pero la UE no se decide. Quèquicom dedica un programa especial de una hora a esta contaminación invisible.

» Text complet

Categories: Actualitat , Español
Escrit per: Equip Editorial
Los rayos son descargas eléctricas de millones de vatios que se producen en determinadas condiciones meteorológicas y duran un instante. Con el meteorólogo de la UPC Oscar Van der Veld, Quequicom persigue rayos durante una tormenta para grabarlos en una cámara de alta velocidad. De este modo es posible estudiar en detalle el comportamiento de los rayos y medir los fuertes campos magnéticos y las radiaciones X y gama que emite. Pero ¿cómo se generan los rayos? En el plató se explica mediante una maqueta y una “alfombra virtual” que representa la carga positiva del suelo que va siguiendo a la nube hasta que finalmente salta el rayo. En el plató se genera plasma con una campana de vacío y se explica la luz del rayo es el certificado de defunción del plasma, el cuarto estado de la materia. La tecnología, sin embargo, intenta “domesticar” los rayos: visitamos una fábrica de pararrayos de alta tecnología y un taller de corte metálico que usa plasma.
Categories: Actualitat , Español
Escrit per: Equip Editorial
The lightning are electrical discharges of billion of watts produced in certain weather conditions and occur in microseconds. With the meteorologist Oscar Van der Veld from the UPC, Quèquicom pursues lightning during a storm with a high-speed camera. This procedure leads to study in detail the behavior of lightning and to measure their strong magnetic fields and the emission of X and gamma radiation. But how lightning are generated? It is explained in the studio by a model and a "virtual carpet" depicting the positively charged ground following the cloud until finally jumps the beam. The program also shows the plasma in a vacuum chamber and explanis that the light beam is the death certificate of the plasma, the fourth state of matter. In addition the technology, tries to “tame” lightning: the program visit a high technology factory of lightning rod and and a steel plant that uses plasma cutting.
Categories: Actualitat , English


       Següent
English Español


Singulars Espai Terra El Medi Ambient
Subscriu-te al Podcast del programa Afegeix-lo a iTunes