Quèquicom - HomePage
Escrit per: Equip Editorial
Benvolguts espectadors.
Hem rebut diverses consultes sobre plàstics, la reportera Georgina Pujol dóna una resposta genèrica.
És difícil treure conclusions sobre aquest tema perquè no hi ha consens entre indústria i científics. El reputat catedràtic de medicina de la Universitat de Granada i de l'Hospital Universitari San Cecilio, el Dr. Nicolás Olea, ens va dir que hi ha tanta evidència científica publicada en estudis com per empaperar una aula sencera. Ell, ha consagrat la seva carrera professional a estudiar i divulgar els resultats sobre els disruptors endocrins.
Nosaltres pensem que val la pena prevenir i, sense obsessionar-se, modificar els petits hàbits que no ens suposin un gran esforç.
Si busca a internet, trobarà informacions contradictòries. Nosaltres ens basem en les fonts que ens donen més credibilitat i que tenen més rigor científic. Per això, li passo un document que trobarà a la web de l'Organisme dels Aliments i Medi Ambient de França que explica com reconèixer els utensilis alimentaris que contenen policarbonats:

https://www.anses.fr/fr/node/95446

Aquest organisme públic francès s'ha preocupat d'estudiar aquestes substàncies i com protegir els seus ciutadans. Aquí hi pot trobar molta informació.
Espero haver-vos ajudat a resoldre els dubtes amb aquesta resposta.

Gràcies per seguir-nos.Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
La legionel•la és un bacteri que és pertot on hi hagi aigua. També viu a l’interior de les canonades de l’aigua clorada, protegida per una cuirassa que es diu biofilm. En canvi, si la legionel•la entra als pulmons en quantitat suficient pot provocar una pneumònia. Però com entra als pulmons? Quina relació té amb l’aire condicionat? Com es troben els focus emissors?
A més, apliquem un detector de bacteris a una superfície de tall i ens enduem sorpreses.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
La depressió s’acostuma a patir en silenci, però a Ràdio Nikòsia fan just el contrari, airegen les seves vivències. Això actua com a teràpia i contribueix a la integració de les persones amb trastorns mentals. La medicació és útil quan és necessita, però no és suficient. Aquest capítol explica la funció dels neurotransmissors i dels fàrmacs antidepressius.
La depressió afecta 350 milions de persones al món. Dos de cada tres suïcidis es cometen a causa d’aquest trastorn mental. És una malaltia seriosa que necessita tractament mèdic.
El consum d’antidepressius s’ha disparat a tot Europa. A Espanya, s’ha doblat en 10 anys. Hi ha un 10% de persones que els prenen i no els necessiten.
Els fàrmacs antidepressius deriven de molècules que es van descobrir fa 50 anys, però, en realitat, encara no es coneixen en profunditat els mecanismes bioquímics que regeixen la depressió. Psiquiatres i psicòlegs demanen nous enfocaments. Ràdio Nikòsia és un col•lectiu que treballa per a la integració social dels malalts.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
A final de segle Barcelona tindrà un clima com el que ara té Tunis. L’escalfament global pot tenir conseqüències inesperades. “Quèquicom” participa en un projecte de turisme científic recomanat per National Geographic com un dels 50 millors viatges de la teva vida. Els participants mesuren l’impacte del canvi climàtic en la vida salvatge dels boscos verges del Pirineu.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Anem a Palerm per veure com tallen per la meitat un vaixell de 300 metres d’eslora, l’allarguen amb una nova secció de 24 metres, el solden i torna a navegar perfectament.
Un creuer amb 5.000 persones a bord és una veritable ciutat flotant. Assistim a la maniobra d’atracament al port de Barcelona de l’MSC Splendida i n’expliquem l’equipament i la logística d’aprovisionament.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Sabíem que la Terra no és plana, i que no està situada al centre de l’univers, ara s’ha descobert que tan sols a la Via Làctia hi podria haver 10.000 milions de planetes similars al nostre. Explicarem com es detecten planetes fora del Sistema Solar i quines condicions haurien de tenir per sostenir la vida.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Des del mateix moment de l’emissió el capítol es pot veure a
http://www.ccma.cat/tv3/quequicom/, el nou portal de la CCMA.
Us recordem que s’ha deixat de prestar el servei de podcast, cal accedir al portal. Gràcies per la vostra comprensió.
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Tortell Poltrona i el Circ Cric ; Pep Bou, el Bufaplanetes; Manolo Alcántara i altres grans artistes del món del circ juguen amb les matemàtiques, la física i la química per meravellar el públic.
La reportera del programa, Georgina Pujol, aprèn a caminar per la corda fluixa, a fer equilibris amb objectes, a balancejar-se dalt d’un trapezi a cinc metres d’altura i a fer malabars.

» Text complet

Categories: Actualitat

16/12/2014: “Rescat al mar”

Escrit per: Equip Editorial
Un dia de primavera, Javier Visiers, navegant expert que ha creuat una dotzena de vegades l’Atlàntic i dissenyador del Fortuna, rellisca en una plàcida jornada de pesca i cau al mar ferit. Salvamento Marítimo, en una cursa contra rellotge, el rescata quan ja és punt de morir d’hipotèrmia. Quèquicom reviu una situació similar. Un helicòpter i una llanxa ràpida participen en un dispositiu per rescatar el reporter Pere Renom, nàufrag en un bot salvavides.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El Premi Nobel de Física 2014 recau en tres investigadors japonesos per inventar una nova font de llum eficient i duradora: el LED de color blau. Quèquicom explica com funciona. Però, més enllà de la il•luminació, la llum més versàtil és el làser, ja que permet encriptar, tallar, refredar, escalfar, diagnosticar, llegir, imprimir o moure.

» Text complet

Categories: Actualitat


       Següent
English Español


Singulars Espai Terra El Medi Ambient
Subscriu-te al Podcast del programa Afegeix-lo a iTunes