Quèquicom - HomePage
Escrit per: Equip Editorial
Des del mateix moment de l’emissió el capítol es pot veure a
http://www.ccma.cat/tv3/quequicom/, el nou portal de la CCMA.
Us recordem que s’ha deixat de prestar el servei de podcast, cal accedir al portal. Gràcies per la vostra comprensió.
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Tortell Poltrona i el Circ Cric ; Pep Bou, el Bufaplanetes; Manolo Alcántara i altres grans artistes del món del circ juguen amb les matemàtiques, la física i la química per meravellar el públic.
La reportera del programa, Georgina Pujol, aprèn a caminar per la corda fluixa, a fer equilibris amb objectes, a balancejar-se dalt d’un trapezi a cinc metres d’altura i a fer malabars.

» Text complet

Categories: Actualitat

16/12/2014: “Rescat al mar”

Escrit per: Equip Editorial
Un dia de primavera, Javier Visiers, navegant expert que ha creuat una dotzena de vegades l’Atlàntic i dissenyador del Fortuna, rellisca en una plàcida jornada de pesca i cau al mar ferit. Salvamento Marítimo, en una cursa contra rellotge, el rescata quan ja és punt de morir d’hipotèrmia. Quèquicom reviu una situació similar. Un helicòpter i una llanxa ràpida participen en un dispositiu per rescatar el reporter Pere Renom, nàufrag en un bot salvavides.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El Premi Nobel de Física 2014 recau en tres investigadors japonesos per inventar una nova font de llum eficient i duradora: el LED de color blau. Quèquicom explica com funciona. Però, més enllà de la il•luminació, la llum més versàtil és el làser, ja que permet encriptar, tallar, refredar, escalfar, diagnosticar, llegir, imprimir o moure.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Què és més important en el paper de vàter: la quantitat, la suavitat o l’elasticitat? Els paquets indiquen el nombre de serveis, però com es calcula la llargada d’un rotllo de paper? I com es fa? A la fàbrica de paper tissú Gomà-Camps, a la Riba, fabriquen 13 milions de rotllos al mes.
Ara, un equip d’investigadors de la UPC ha creat un esprai que fa impermeable el paper normal sense que deixi de ser apte per a l’escriptura, fet que encara li obre noves possibilitats. I a la UAB, estan produint un paper bacterià amb múltiples aplicacions, per exemple, en el camp de biomedicina. Qui diu que el paper no té futur?
Per entendre bé el procés de fer paper, la reportera Georgina Pujol va a l’origen de tot plegat: una plantació forestal que es destina a fer pasta de paper. Al molí paperer de Capellades aprèn a fer-lo, amb les tècniques catalanes del segle XVII.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El capítol “Homeopatia: creença o evidència”, del programa del 33 “Quèquicom”, ha guanyat el premi “Medicina i ciències de la salut” en la 27a edició del Festival de Ronda.
“Homeopatia: creença o evidència” és un treball de Samantha Vall i Dani Vallvé, presentat i dirigit per Jaume Vilalta. El capítol exposa que ni els postulats ni els preparats homeopàtics no tenen base científica, però que per als seguidors d’aquestes pràctiques resulten efectius.
En aquesta edició de la Biennal de Cine Científic de Ronda hi han concursat 138 pel•lícules de 17 països i està organitzada per l’Asociación Española de Cine e Imagen Científicos; l’International Association for Media in Science; la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i la Fundación CEDIA, d’Equador.
Categories: Actualitat , Premis
Escrit per: Equip Editorial
Com es va fer l'aqüeducte de El pont del diable, a Tarragona? Es pot arribar a desxifrar el cant dels ocells? Dimarts dia 25 de novembre recuperem dos capítols que agradaran tant als amants de la història com als de la natura. Som Romans, a les 22h. i tot seguit "Què diuen els ocells?".
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
L’home de Vitrubi i altres obres de Leonardo són fites històriques de la il•lustració, però en ple segle XXI la il•lustració científica continua sent una eina imprescindible en diverses disciplines. Permet descriure una nova espècie de medusa, reconstruir el veritable aspecte d’un ocell extingit anomenat “dodo”, entendre pas a pas una operació de trasplantament de fetge o veure la interacció entre un fàrmac i una proteïna.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
La lluita contra l’Ebola és una lluita solitària contra el temps. Aquest virus és una autèntica bomba biològica. Enganya el sistema immunitari i desfà les venes. I no hi ha altre remei que els anticossos que el mateix malalt fabriqui. “Quèquicom” desxifra tots els misteris de l’Ebola, un virus que està devastant Àfrica i que ja amenaça el món occidental.

» Text complet

Escrit per: Equip Editorial
Un bon pa amb tomàquet amb el seu raig d’oli d’oliva, llonganissa i un suc de taronja és un esmorzar que permet assimilar una gran quantitat de ciència: des de la domesticació del blat fins als bacteris que “cuinen” la llonganissa passant pel gluten o les propietat antioxidants de l’oli i la vitamina C dels cítrics.
Categories: Actualitat


       Següent
English Español


Singulars Espai Terra El Medi Ambient
Subscriu-te al Podcast del programa Afegeix-lo a iTunes