Quèquicom - HomePage

16/12/2014: “Rescat al mar”

Escrit per: Equip Editorial
Un dia de primavera, Javier Visiers, navegant expert que ha creuat una dotzena de vegades l’Atlàntic i dissenyador del Fortuna, rellisca en una plàcida jornada de pesca i cau al mar ferit. Salvamento Marítimo, en una cursa contra rellotge, el rescata quan ja és punt de morir d’hipotèrmia. Quèquicom reviu una situació similar. Un helicòpter i una llanxa ràpida participen en un dispositiu per rescatar el reporter Pere Renom, nàufrag en un bot salvavides.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El Premi Nobel de Física 2014 recau en tres investigadors japonesos per inventar una nova font de llum eficient i duradora: el LED de color blau. Quèquicom explica com funciona. Però, més enllà de la il•luminació, la llum més versàtil és el làser, ja que permet encriptar, tallar, refredar, escalfar, diagnosticar, llegir, imprimir o moure.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Què és més important en el paper de vàter: la quantitat, la suavitat o l’elasticitat? Els paquets indiquen el nombre de serveis, però com es calcula la llargada d’un rotllo de paper? I com es fa? A la fàbrica de paper tissú Gomà-Camps, a la Riba, fabriquen 13 milions de rotllos al mes.
Ara, un equip d’investigadors de la UPC ha creat un esprai que fa impermeable el paper normal sense que deixi de ser apte per a l’escriptura, fet que encara li obre noves possibilitats. I a la UAB, estan produint un paper bacterià amb múltiples aplicacions, per exemple, en el camp de biomedicina. Qui diu que el paper no té futur?
Per entendre bé el procés de fer paper, la reportera Georgina Pujol va a l’origen de tot plegat: una plantació forestal que es destina a fer pasta de paper. Al molí paperer de Capellades aprèn a fer-lo, amb les tècniques catalanes del segle XVII.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El capítol “Homeopatia: creença o evidència”, del programa del 33 “Quèquicom”, ha guanyat el premi “Medicina i ciències de la salut” en la 27a edició del Festival de Ronda.
“Homeopatia: creença o evidència” és un treball de Samantha Vall i Dani Vallvé, presentat i dirigit per Jaume Vilalta. El capítol exposa que ni els postulats ni els preparats homeopàtics no tenen base científica, però que per als seguidors d’aquestes pràctiques resulten efectius.
En aquesta edició de la Biennal de Cine Científic de Ronda hi han concursat 138 pel•lícules de 17 països i està organitzada per l’Asociación Española de Cine e Imagen Científicos; l’International Association for Media in Science; la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i la Fundación CEDIA, d’Equador.
Categories: Actualitat , Premis
Escrit per: Equip Editorial
Com es va fer l'aqüeducte de El pont del diable, a Tarragona? Es pot arribar a desxifrar el cant dels ocells? Dimarts dia 25 de novembre recuperem dos capítols que agradaran tant als amants de la història com als de la natura. Som Romans, a les 22h. i tot seguit "Què diuen els ocells?".
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
L’home de Vitrubi i altres obres de Leonardo són fites històriques de la il•lustració, però en ple segle XXI la il•lustració científica continua sent una eina imprescindible en diverses disciplines. Permet descriure una nova espècie de medusa, reconstruir el veritable aspecte d’un ocell extingit anomenat “dodo”, entendre pas a pas una operació de trasplantament de fetge o veure la interacció entre un fàrmac i una proteïna.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
La lluita contra l’Ebola és una lluita solitària contra el temps. Aquest virus és una autèntica bomba biològica. Enganya el sistema immunitari i desfà les venes. I no hi ha altre remei que els anticossos que el mateix malalt fabriqui. “Quèquicom” desxifra tots els misteris de l’Ebola, un virus que està devastant Àfrica i que ja amenaça el món occidental.





» Text complet

Escrit per: Equip Editorial
Un bon pa amb tomàquet amb el seu raig d’oli d’oliva, llonganissa i un suc de taronja és un esmorzar que permet assimilar una gran quantitat de ciència: des de la domesticació del blat fins als bacteris que “cuinen” la llonganissa passant pel gluten o les propietat antioxidants de l’oli i la vitamina C dels cítrics.
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Albert Garrido va estar clínicament mort durant més d'una hora i 5 dies en coma, però finalment el van recuperar. Tot i així, algun dia morirà, com tothom. La mort corporal és el resultat de la mort cel·lular. Cada segon moren 10 milions de cèl·lules al nostre cos. En produïm de noves, però a mesura que envellim el seu nombre es redueix. Sydney Brenner, Premi Nobel de Medicina, n'explica el mecanisme. Més enllà de la biologia, hi ha un principi físic universal que converteix la mort en un procés irreversible: l'entropia.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial


Que el sonso sigui un peix menut vol dir que és un aleví? El sonso es menja fregit a la Mediterrània des de fa segles. Però ha estat a punt de desaparèixer del nostre menú perquè a Brussel•les es pensaven que era un peix petit i, per tant, il•legal. Espantats, els pescadors van a buscar els científics del CSIC per demostrar que el que ells capturen són peixos de talla petita, però madurs. Es crea un comitè de cogestió per fer més sostenible aquesta pesca tradicional. El resultat és un èxit sense precedents en què tots hi surten guanyant. Tot i així, la vida del sonso és encara un misteri. “Quèquicom” grava per primera vegada amb una càmera submarina el moment de les captures. Els investigadors veuen per primer cop com es comporten quan es veuen amenaçats per la xarxa. I després d’aquesta experiència única, desvelem el que fins ara era un enigma: què menja el sonso?
Categories: Actualitat


       Següent


Singulars Espai Terra El Medi Ambient
Subscriu-te al Podcast del programa Afegeix-lo a iTunes