Quèquicom - HomePage
Escrit per: Equip Editorial
La toxoplasmosi és una malaltia produïda per un microorganisme paràsit, que es relaciona amb els gats i amb les embarassades, però sembla que podria tenir efectes sorprenents en els homes, com augmentar-ne la valentia. El programa, amb col•laboració d’APA Laboratoris Clínics, fa un estudi prospectiu per analitzar la prevalença de toxoplasmosi en un conjunt d’homes que practiquen activitats de risc. Són més valents?

» Text complet

Escrit per: Equip Editorial
El reportatge “Disruptors hormonals, falses hormones”, del programa de divulgació científica “Quèquicom”, premiat amb el Boehringer Ingelheim al Periodisme en Medicina en la categoria de periodisme audiovisual.
El reportatge de Jaume Vilalta, Georgina Pujol i Lluís Baldomero “Disruptors hormonals, falses hormones” ha estat premiat en la categoria de periodisme audiovisual, juntament amb Cristina Sáez, en la categoria de periodisme imprès, pel seu treball "Noves estratègies en la guerra al càncer" publicat en Magazine, i Verónica Fonts d'Agència SINC, guanyadora en la categoria de periodisme digital, pel seu treball "Vacunes, les guerreres de la immunitat".
La cerimònia de lliurament de la 28a edició dels premis es va celebrar el dijous 30 d'octubre al Museu Arqueològic Nacional de Madrid. Els guanyadors, que han rebut una dotació econòmica de 8.000 € cada un, han estat seleccionats entre els més de 370 treballs que aspiraven al premi aquest any, després de la votació en ple del Consell de Selecció, que ha tingut lloc al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. D'aquesta manera, l’equip del “Quèquicom” i els altres guanyadors d’aquesta edició, han passat a formar part dels més de 50 professionals premiats, entre els més de 3.000 treballs que s'han presentat al llarg de la història del Premi Boehringer Ingelheim al Periodisme en Medicina.
El Premi Boehringer Ingelheim, que reconeix la tasca de divulgació dels mitjans i periodistes en temes relacionats amb la salut humana, és un dels guardons degans i de més prestigi en el sector sanitari.
Els guanyadors cedeixen el premi a La Marató perquè el dediqui a finançar projectes de recerca.

Categories: Premis
Escrit per: Equip Editorial
Una de cada nou dones catalanes tindrà càncer de mama. És el més freqüent en dones. Entrem en un quiròfan de Can Ruti on fan una mastectomia i la reconstrucció immediata del pit amb greix de l’abdomen. Coneixerem una pacient que tot just ha acabat la quimioteràpia i que participa en un assaig clínic per veure si rebaixant pes i fent esport redueix el risc de recaiguda del càncer de mama. I veurem una dona a qui van extirpar un pit i que, així i tot, ha estat model d’una exposició fotogràfica. Entendrem les estratègies del càncer per camuflar-se i les dels científics per frenar-lo.

» Text complet

06/10/2015: “Aprendre fent”

Escrit per: Equip Editorial
L’educació està canviant. Alumnes d’ESO s’embarquen en un vaixell escola on aprenen conceptes de matemàtiques i física necessaris per a la navegació, com per exemple la demora. En una escola de Barcelona, els alumnes grans expliquen als petits com funcionen els semàfors intel•ligents. . I, finalment, a l'Institut-Escola Les Vinyes de Castellbisbal, els de primer d'ESO s'espremen el cervell per inaugurar a temps una exposició sobre el passat, el present i el futur de l'escola.
En aquest reportatge veiem tres iniciatives diferents amb un objectiu comú: treure l’alumne de les quatre parets i acostar-lo al que passa al món, a la realitat.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
És recomanable apagar el wifi durant la nit? I per quina raó? Són un perill per a la salut, les seves ones? I les microones de la telefonia mòbil? Quina densitat de potència podem rebre de les antenes d’una estació base? I del nostre propi mòbil? Tenen fuites, els forns microones? “Quèquicom” aporta el coneixement bàsic que cal tenir per prendre posició respecte a les ones electromagnètiques comunes en l’àmbit domèstic.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El 27 de juny del 2015 un nen d’Olot de 6 anys mor de diftèria. No estava vacunat per decisió dels seus pares, que, per altra banda, no van poder interpretar els símptomes d’una malaltia ja eradicada aquí i van trigar a dur-lo a l’hospital. El pediatre ho va diagnosticar a l’instant, però la toxina diftèrica ja estava atacant òrgans vitals. El sèrum antitoxina era urgent però ni la Unió Europea, ni l’OMS, ni els EUA en tenien reserves. Quan el sèrum va arribar de Rússia ja era tard. “Quèquicom” explica què és la diftèria, com se n’obté la vacuna i el paper de la vacunació amb relació a la immunitat de grup. També resol dubtes sobre els adjuvants i els possibles efectes adversos d’una vacuna.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Durant tot l'estiu hi ha dos capítols seguits del programa.
Dimarts 1: Ebola, l'amenaça dels virus // Carreteres, bones dreceres
Dimarts 8: Ales al vent // 1714 ciència en guerra
Dimarts 15: Disruptors endocrins: falses hormones (Capítol d’una hora)
A partir del dia 22 només hi haurà un episodi del programa, el de les 22.05. Anunciarem els títols amb antelació. Gràcies.
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Dimarts 1 de setembre emetem “Ebola, l'amenaça dels virus” treball guanyador del premi ASEBIO de Comunicació i Divulgació de la Biotecnologia, en la seva IV edició. ASEBIO agrupa a empreses, associacions, fundacions, universitats, centres tecnològics i de recerca vinculats amb la biotecnologia. És un reportatge de Georgina Pujol i Cari Pardo.
Seguidament, "Carreteres, bones dreceres". Córrer més és una solució per evitar embussos? Com es calcula la distància de seguretat? Quin criteri usen per senyalitzar les carreteres? Veurem, a més, el procés de construcció d’una carretera des del desbrossament i el moviment de terres, fins a l’aglomerat. S’explica la feina dels topògrafs i el funcionament de tota la maquinària.
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Durant el mes d’agost també emetrem cada dimarts dos episodis seguits del programa, el primer d’ells a les deu i cinc de la nit.
Dimarts 7: La gamba ¿un cas de pesca sostenible? // La paella al natural
Dimarts 11: Quèquicom i el so // Objectiu: amfibis
Dimarts 18: Els misteris del sonso //Ous al laboratori
Dimarts 25: Núria: natura a tot tren // Creuers, ciutats flotants
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Durant el mes de juliol emetrem cada dimarts dos episodis seguits del programa, el primer d’ells a les deu i cinc de la nit.
Seran aquests:
Dimarts 7: Fem memòria // Robots, millorant la natura
Dimarts 14: Quèquicom i l’energia // Tonyina, el devorador devorat
Dimarts 21: Quèquicom i els bacteris // TN: imatge virtual, contingut real
Dimarts 28: Cop de porta als lladres // Inundacions: quan el riu reclama el que es seu.
Categories: Actualitat


       Següent
English Español


Singulars Espai Terra El Medi Ambient
Subscriu-te al Podcast del programa Afegeix-lo a iTunes