Quèquicom - HomePage
Escrit per: Equip Editorial
¿Es seguro calentar alimentos con el tuper? ¿Está justificado desconfiar de los cosméticos con parabenes? Algunos aditivos y conservantes podrían ser disruptores endocrinos, unas sustancias que pueden actuar como falsas hormonas y perjudicar la salud. Por esta razón, Francia prohíbe el uso de BPA, uno plastificando, en toda la cadena alimentaria a partir del 2015, pero la UE no se decide. Quèquicom dedica un programa especial de una hora a esta contaminación invisible.

» Text complet

Categories: Actualitat , Español
Escrit per: Equip Editorial
Los rayos son descargas eléctricas de millones de vatios que se producen en determinadas condiciones meteorológicas y duran un instante. Con el meteorólogo de la UPC Oscar Van der Veld, Quequicom persigue rayos durante una tormenta para grabarlos en una cámara de alta velocidad. De este modo es posible estudiar en detalle el comportamiento de los rayos y medir los fuertes campos magnéticos y las radiaciones X y gama que emite. Pero ¿cómo se generan los rayos? En el plató se explica mediante una maqueta y una “alfombra virtual” que representa la carga positiva del suelo que va siguiendo a la nube hasta que finalmente salta el rayo. En el plató se genera plasma con una campana de vacío y se explica la luz del rayo es el certificado de defunción del plasma, el cuarto estado de la materia. La tecnología, sin embargo, intenta “domesticar” los rayos: visitamos una fábrica de pararrayos de alta tecnología y un taller de corte metálico que usa plasma.
Categories: Actualitat , Español
Escrit per: Equip Editorial
The lightning are electrical discharges of billion of watts produced in certain weather conditions and occur in microseconds. With the meteorologist Oscar Van der Veld from the UPC, Quèquicom pursues lightning during a storm with a high-speed camera. This procedure leads to study in detail the behavior of lightning and to measure their strong magnetic fields and the emission of X and gamma radiation. But how lightning are generated? It is explained in the studio by a model and a "virtual carpet" depicting the positively charged ground following the cloud until finally jumps the beam. The program also shows the plasma in a vacuum chamber and explanis that the light beam is the death certificate of the plasma, the fourth state of matter. In addition the technology, tries to “tame” lightning: the program visit a high technology factory of lightning rod and and a steel plant that uses plasma cutting.
Categories: Actualitat , English
Escrit per: Equip Editorial
What is a bubble? A gas surrounded by a wall of soapy water. What role has the soap?
Why is it easier to keep vertical balance of a long broom than handling a short broom? How do the artists of trapeze use kinetic energy? Can it be said that the “diabolo” is a flying spinning top?
Tortell Poltrona and the Circ Cric; Pep Bou, the Bufaplanetes; Manolo Alcántara and other great artists of the circus play with mathematics, physics and chemistry to amaze the public. The programmes reporter, Georgina Pujol, learns to walk a tightrope, to balance objects, how swing on a trapeze hanging from the ceiling at a height of five meters and juggling with five balls.
Categories: Actualitat , English
Escrit per: Equip Editorial
Anem a caçar amb arc i fletxes per experimentar la dificultat de les tècniques de caça originals, i descobrim la darrera innovació tecnològica amb l’arc de politges. També aprofitarem l’habilitat predadora innata de gossos, fures i falcons per caçar becades, conills i perdius. Entendrem perquè la llargària del canó augmenta la precisió en les armes de foc. A les 22 h.
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Benvolguts espectadors.
Hem rebut diverses consultes sobre plàstics, la reportera Georgina Pujol dóna una resposta genèrica.
És difícil treure conclusions sobre aquest tema perquè no hi ha consens entre indústria i científics. El reputat catedràtic de medicina de la Universitat de Granada i de l'Hospital Universitari San Cecilio, el Dr. Nicolás Olea, ens va dir que hi ha tanta evidència científica publicada en estudis com per empaperar una aula sencera. Ell, ha consagrat la seva carrera professional a estudiar i divulgar els resultats sobre els disruptors endocrins.
Nosaltres pensem que val la pena prevenir i, sense obsessionar-se, modificar els petits hàbits que no ens suposin un gran esforç.
Si busca a internet, trobarà informacions contradictòries. Nosaltres ens basem en les fonts que ens donen més credibilitat i que tenen més rigor científic. Per això, li passo un document que trobarà a la web de l'Organisme dels Aliments i Medi Ambient de França que explica com reconèixer els utensilis alimentaris que contenen policarbonats:

https://www.anses.fr/fr/node/95446

Aquest organisme públic francès s'ha preocupat d'estudiar aquestes substàncies i com protegir els seus ciutadans. Aquí hi pot trobar molta informació.
Espero haver-vos ajudat a resoldre els dubtes amb aquesta resposta.

Gràcies per seguir-nos.Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
La legionel•la és un bacteri que és pertot on hi hagi aigua. També viu a l’interior de les canonades de l’aigua clorada, protegida per una cuirassa que es diu biofilm. En canvi, si la legionel•la entra als pulmons en quantitat suficient pot provocar una pneumònia. Però com entra als pulmons? Quina relació té amb l’aire condicionat? Com es troben els focus emissors?
A més, apliquem un detector de bacteris a una superfície de tall i ens enduem sorpreses.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
La depressió s’acostuma a patir en silenci, però a Ràdio Nikòsia fan just el contrari, airegen les seves vivències. Això actua com a teràpia i contribueix a la integració de les persones amb trastorns mentals. La medicació és útil quan és necessita, però no és suficient. Aquest capítol explica la funció dels neurotransmissors i dels fàrmacs antidepressius.
La depressió afecta 350 milions de persones al món. Dos de cada tres suïcidis es cometen a causa d’aquest trastorn mental. És una malaltia seriosa que necessita tractament mèdic.
El consum d’antidepressius s’ha disparat a tot Europa. A Espanya, s’ha doblat en 10 anys. Hi ha un 10% de persones que els prenen i no els necessiten.
Els fàrmacs antidepressius deriven de molècules que es van descobrir fa 50 anys, però, en realitat, encara no es coneixen en profunditat els mecanismes bioquímics que regeixen la depressió. Psiquiatres i psicòlegs demanen nous enfocaments. Ràdio Nikòsia és un col•lectiu que treballa per a la integració social dels malalts.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
A final de segle Barcelona tindrà un clima com el que ara té Tunis. L’escalfament global pot tenir conseqüències inesperades. “Quèquicom” participa en un projecte de turisme científic recomanat per National Geographic com un dels 50 millors viatges de la teva vida. Els participants mesuren l’impacte del canvi climàtic en la vida salvatge dels boscos verges del Pirineu.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Anem a Palerm per veure com tallen per la meitat un vaixell de 300 metres d’eslora, l’allarguen amb una nova secció de 24 metres, el solden i torna a navegar perfectament.
Un creuer amb 5.000 persones a bord és una veritable ciutat flotant. Assistim a la maniobra d’atracament al port de Barcelona de l’MSC Splendida i n’expliquem l’equipament i la logística d’aprovisionament.

» Text complet

Categories: Actualitat


       Següent
English Español


Singulars Espai Terra El Medi Ambient
Subscriu-te al Podcast del programa Afegeix-lo a iTunes