Quèquicom - HomePage
Escrit per: Equip Editorial
Les castanyes fan tardor, però ¿coneixeu el lledó, el gavarró, el gínjol o la nespla? Són el rebost del liró. Anem a l’hort a preservar varietats locals d’hortalisses de tardor. I fem conserves amb sal, sucre, vinagre, assecat o alcohol.

» Text complet

31/03/2016: “Llegir la mà”

Escrit per: Equip Editorial
La mà és com un titella: funciona a base de tendons i palanques d’una complexitat fascinant. Ens proporciona la base 10 per comptar; però, com és que tenim 5 dits a cada mà i no pas 7 o 8? Cada mà és única i, a més a més d’identificar-nos, proporciona molta informació forense. I per als cecs és un sentit extra.

» Text complet

Categories: Actualitat

06/03/2016: Carncerigen?

Escrit per: Equip Editorial
La crida de l’OMS sobre els perills de la carn ha generat confusió. Cal deixar de menjar-ne? Els embotits tenen risc? La manera de cuinar-la pot resultar perjudicial? A més de la salut, afecta el medi ambient?

» Text complet

Escrit per: Equip Editorial
Pere Renom assisteix a l’autentificació d’una guitarra teòricament construïda a Sevilla l’any 1867 per Antonio de Torres, l’equivalent a l’Stradivarius dels violins. També participa en la construcció d’una casa de fusta, més ecològica i més ràpida de fer que les cases convencionals. I visita l’únic taller del món on s’utilitza la fusta per fabricar una embarcació genuïnament catalana: el patí de vela. A més, Jaume Vilalta explica l’art d’assecar la fusta, i la serra, una eina més semblant a una llima que a un ganivet

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El frau de Volkswagen (VW) ha posat la contaminació del dièsel sobre la taula. Però no es tracta d’un cas aïllat. Com a mínim deu marques (que es revelaran en el programa) tenen cotxes que en circulació urbana emeten òxids nitrosos (NOx) molt per sobre del nivell legal. Segons el doctor James Tate, de la Universitat de Leeds, determinats models emeten fins a un 30% més NOx que els de VW.
Ell creu que aquestes marques han trobat la manera de superar el test d’emissions en el laboratori, però la realitat és que els seus vehicles contaminen molt més del que es declara.
Encara que es reduís l’emissió d’òxids nitrosos, els vehicles continuarien sent la principal font de contaminació de l’aire urbà. El motors, tant de dièsel com de gasolina, emeten CO2, CO i, sobretot, partícules que perjudiquen els pulmons i intoxiquen la sang. Pel doctor Xavier Querol, del IDAEA-CSIC, cal anar cap a la ciutat sense cotxes.

» Text complet

Categories: Actualitat

26/01/2016: Fer el lluç

Escrit per: Equip Editorial
El lluç està en un estat molt crític a la Mediterrània. A Catalunya no es captura cap lluç de talla gran des del 2010. Els pescadors de Roses, alarmats, han vedat una zona de posta d’ous més gran que la reserva marina de les illes Medes. Anem a veure com està el seu fons marí amb biòlogues de l’Institut de Ciències del Mar. A més, aprendrem a congelar bé i ràpid i la ciència d’arrebossar el peix.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El submarí “Ictineu 3”, dissenyat i tripulat per Pere Forès, ha assolit una fita històrica: baixar a 1.000 metres de profunditat, un repte tecnològic del màxim nivell, que ha generat patents internacionals. Catalunya reprèn així una tradició industrial que comença al segle XIX amb Narcís Monturiol.
Pere Renom és el primer reporter d’embarcar-s’hi, en una immersió profunda al Rec de Villefranche-sur-Mer (França) per observar la vida marina en una foscor gairebé absoluta.
Primera emissió: 19 de gener 2016

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
-2015 "Premi Nacional de Comunicació Científica", concedido por el Gobierno de Catalunya y la FCRi
-2015 Premio Òmnium de Comunicación, por la trayectoria del programa.
-2015 Premio Boehringer Ingelheim al Periodismo en Medicina per "Disruptores endocrinos, falsas hormonas".
-2015 Premio "Universidad de Granada" en el Festival Internacional Ciencia en Acción, por "Atrapallamps"- (Atrapando rayos)
-2014 Premio internacional, “Medicina y ciencias de la salud” en la 27a edición del Festival de Ronda.
-2014 Seleccionados como una de las “Top 100” innovaciones educativas internacionales por la Fundación Telefónica.
-2014 Finalistas y accésit Premio Asebio, Asociación Española de Bioempresas, de Comunicación y Divulgación de la Biotecnología.
-2013 Premio a la divulgación científica del Festival Internacional Telenatura-2013, Universidad de Navarra.
-2013 y 2012 Finalistas Premio Periodismo en medicina Boehringer Ingelheim
-2012 Premio BioCultura
-2012 Premio Internacional Ciencia en Acción de divulgación científica.
-2012 Premio Mussol , Universidad Autónoma de Barcelona, UAB, y Ayuntamiento de Sant Quirze.
-2011 Premio Zapping al mejor programa cultural de toda España, Telespectadores Asociados
-2010, Premio de la Academia de Ciencias Médicas y de la Salud de Cataluña y Baleares.
-2010 Premio de Divulgación Científica otorgado por el CSIC, las Sociedades Españolas de Física, la de Geología y la Universidad Nacional de Educación a Distancia.
-2010 Premio Matemáticas y Sociedad, Fundació Ferran Sunyer, Institut d'Estudis Catalans.
-2009 Placa Narcís Monturiol, de la Generalitat de Catalunya, al mérito científico, otorgado por primera vez a un medio de comunicación.
-2009 y 2008, consecutivamente, Premio Periodismo en medicina en la categoría de medios audiovisuales concedido por Boehringer Ingelheim.
-2008 “Science Media Prize International” Novo Nordisk por el reportaje “Diabetes: cuando el dulce amarga”.
-2008 Tercer premio Videomed, Certamen Internacional de Cine Médico.
-2008 Premio Seguridad Vial Línea Directa.
-2007 Diploma en el Prix Danube, International TV Festival of Programmes for Children and Youth, Bratislava, Slovakia
Categories: Actualitat , Español , Premis
Escrit per: Equip Editorial
L'espai de ciència "Quèquicom" ha estat reconegut amb el Premi Nacional de Comunicació Científica 2015. El programa, que cada dimarts el canal 33, és presentat i dirigit per Jaume Vilalta i compta amb Pere Renom i Georgina Pujol com a reporters.
Els Premis Nacionals de Recerca, que atorga el govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), també han distingit el líder mundial en epigenètica del càncer, Manel Esteller, amb el Premi Nacional de Recerca 2015. En la categoria de Talent Jove, ha estat premiat Frank Koppens, professor d'investigació ICREA a l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). També han estat reconeguts La Fundació Catalunya-La Pedrera, en la categoria de Mecenatge Científic, i la Fundació Alícia en la de Partenariat Publicoprivat en R+I.
Els Premis Nacionals de Recerca fomenten el reconeixement social de la ciència i l'activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors. El jurat, presidit per Antoni Esteve, president de l'FCRi, l'han integrat el director científic de la Unité Mixte de Physique CNRS/Thales (França) i Premi Nobel de Física 2007, Albert Fert; la professora del Departament de Matemàtiques de la Universitat de Namur (Bèlgica), Anne Lemaître; la catedràtica de Ciències Polítiques de la Queen Mary University de Londres (Gran Bretanya), Montserrat Guibernau; l'economista i director del Centre de Recerca en Economia Internacional, catedràtic de la UPF i professor de recerca de la Barcelona Graduate School of Economics, Jordi Galí; el professor d'investigació del Departament de Patologia de la New York University School of Medicine, Àngel Pellicer; i la investigadora de la Unitat de Neurobiologia del Desenvolupament de l'Institut de Neurociències (IN) de la Universitat Miguel Hernández-CSIC, Ángela Nieto. S'han integrat com a jurats delegats pel Govern de Catalunya, el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) –en qualitat de president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP)–, Enric Fossas; i el director de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) –en qualitat de president de l'Associació Catalana d'Entitats de Recerca (ACER)–, Josep Samitier. La secretària ha estat la directora de Comunicació i Divulgació de l'FCRi, Laura Rubio.
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
-2015 Premi Nacional de Comunicació científica, atorgat pel Govern de Catalunya i la FCRi
-2015 Premi Òmnium de Comunicació, per la trajectòria del programa.
-2015 Premi Boehringer Ingelheim al Periodisme en Medicina per "Disruptors endocrins, falses hormones".
-2015 Premi "Universidad de Granada" en el Festival Internacional Ciencia en Acción, per "Atrapallamps"
-2014 Premi internacional, “Medicina i ciències de la salut” en la 27a edició del Festival de Ronda.
-2014 Seleccionats com una de les “Top 100” innovacions educatives internacionals per la Fundació Telefònica.
-2014 Finalistes i accèssit Premi Asebio, Associació Espanyola de Bioempreses, de Comunicació i Divulgació de la Biotecnologia.
-2013 Premi a la divulgació científica del Festival Internacional Telenatura-2013, Universitat de Navarra.
-2013 i 2012 Finalistes Premi Periodisme en medicina Boehringer Ingelheim
-2012 Premi BioCultura
-2012 Premi Internacional Ciència en Acció de divulgació científica.
-Premi Mussol 2012, i Ajuntament de Sant Quirze.
-2011 Premi Zapping al millor programa cultural de tota Espanya, Telespectadors Associats.
-2010, Premi de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears.
-2010 El Consell Superior de Recerques Científiques, les Societats Espanyoles de Física, de Geologia i la Universitat Nacional d'Educació a Distància, atorguen a Quèquicom el premi de Divulgació Científica.
-2010 Premi Matemàtiques i Societat, Fundació Ferran Sunyer, Institut d'Estudis Catalans.
-2009 Placa Narcís Monturiol, de la Generalitat de Catalunya, al mèrit científic, atorgat per primera vegada a un mitjà de comunicació.
-2009 i 2008, consecutivament, Premio Periodisme en medicina en la categoria de mitjans audiovisuals concedit per Boehringer Ingelheim.
-2008 “Science Media Prize International” Novo Nordisk pel reportatge “Diabetis: quan el dolç amarga”.
-2008 Tercer premi Videomed, Certamen Internacional de Cine Médico.
-2008 Premi Seguridad Vial Línea Directa.
-2007 Diploma en el Prix Danube, International TV Festival of Programmes for Children and Youth, Bratislava, Slovakia
Categories: Premis


       Següent
English Español


Singulars Espai Terra El Medi Ambient
Subscriu-te al Podcast del programa Afegeix-lo a iTunes