Quèquicom - HomePage
Escrit per: Equip Editorial
La depressió s’acostuma a patir en silenci, però a Ràdio Nikòsia fan just el contrari, airegen les seves vivències. Això actua com a teràpia i contribueix a la integració de les persones amb trastorns mentals. La medicació és útil quan és necessita, però no és suficient. Aquest capítol explica la funció dels neurotransmissors i dels fàrmacs antidepressius.
La depressió afecta 350 milions de persones al món. Dos de cada tres suïcidis es cometen a causa d’aquest trastorn mental. És una malaltia seriosa que necessita tractament mèdic.
El consum d’antidepressius s’ha disparat a tot Europa. A Espanya, s’ha doblat en 10 anys. Hi ha un 10% de persones que els prenen i no els necessiten.
Els fàrmacs antidepressius deriven de molècules que es van descobrir fa 50 anys, però, en realitat, encara no es coneixen en profunditat els mecanismes bioquímics que regeixen la depressió. Psiquiatres i psicòlegs demanen nous enfocaments. Ràdio Nikòsia és un col•lectiu que treballa per a la integració social dels malalts.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
A final de segle Barcelona tindrà un clima com el que ara té Tunis. L’escalfament global pot tenir conseqüències inesperades. “Quèquicom” participa en un projecte de turisme científic recomanat per National Geographic com un dels 50 millors viatges de la teva vida. Els participants mesuren l’impacte del canvi climàtic en la vida salvatge dels boscos verges del Pirineu.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Anem a Palerm per veure com tallen per la meitat un vaixell de 300 metres d’eslora, l’allarguen amb una nova secció de 24 metres, el solden i torna a navegar perfectament.
Un creuer amb 5.000 persones a bord és una veritable ciutat flotant. Assistim a la maniobra d’atracament al port de Barcelona de l’MSC Splendida i n’expliquem l’equipament i la logística d’aprovisionament.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Sabíem que la Terra no és plana, i que no està situada al centre de l’univers, ara s’ha descobert que tan sols a la Via Làctia hi podria haver 10.000 milions de planetes similars al nostre. Explicarem com es detecten planetes fora del Sistema Solar i quines condicions haurien de tenir per sostenir la vida.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Des del mateix moment de l’emissió el capítol es pot veure a
http://www.ccma.cat/tv3/quequicom/, el nou portal de la CCMA.
Us recordem que s’ha deixat de prestar el servei de podcast, cal accedir al portal. Gràcies per la vostra comprensió.
Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Tortell Poltrona i el Circ Cric ; Pep Bou, el Bufaplanetes; Manolo Alcántara i altres grans artistes del món del circ juguen amb les matemàtiques, la física i la química per meravellar el públic.
La reportera del programa, Georgina Pujol, aprèn a caminar per la corda fluixa, a fer equilibris amb objectes, a balancejar-se dalt d’un trapezi a cinc metres d’altura i a fer malabars.

» Text complet

Categories: Actualitat

16/12/2014: “Rescat al mar”

Escrit per: Equip Editorial
Un dia de primavera, Javier Visiers, navegant expert que ha creuat una dotzena de vegades l’Atlàntic i dissenyador del Fortuna, rellisca en una plàcida jornada de pesca i cau al mar ferit. Salvamento Marítimo, en una cursa contra rellotge, el rescata quan ja és punt de morir d’hipotèrmia. Quèquicom reviu una situació similar. Un helicòpter i una llanxa ràpida participen en un dispositiu per rescatar el reporter Pere Renom, nàufrag en un bot salvavides.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El Premi Nobel de Física 2014 recau en tres investigadors japonesos per inventar una nova font de llum eficient i duradora: el LED de color blau. Quèquicom explica com funciona. Però, més enllà de la il•luminació, la llum més versàtil és el làser, ja que permet encriptar, tallar, refredar, escalfar, diagnosticar, llegir, imprimir o moure.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
Què és més important en el paper de vàter: la quantitat, la suavitat o l’elasticitat? Els paquets indiquen el nombre de serveis, però com es calcula la llargada d’un rotllo de paper? I com es fa? A la fàbrica de paper tissú Gomà-Camps, a la Riba, fabriquen 13 milions de rotllos al mes.
Ara, un equip d’investigadors de la UPC ha creat un esprai que fa impermeable el paper normal sense que deixi de ser apte per a l’escriptura, fet que encara li obre noves possibilitats. I a la UAB, estan produint un paper bacterià amb múltiples aplicacions, per exemple, en el camp de biomedicina. Qui diu que el paper no té futur?
Per entendre bé el procés de fer paper, la reportera Georgina Pujol va a l’origen de tot plegat: una plantació forestal que es destina a fer pasta de paper. Al molí paperer de Capellades aprèn a fer-lo, amb les tècniques catalanes del segle XVII.

» Text complet

Categories: Actualitat
Escrit per: Equip Editorial
El capítol “Homeopatia: creença o evidència”, del programa del 33 “Quèquicom”, ha guanyat el premi “Medicina i ciències de la salut” en la 27a edició del Festival de Ronda.
“Homeopatia: creença o evidència” és un treball de Samantha Vall i Dani Vallvé, presentat i dirigit per Jaume Vilalta. El capítol exposa que ni els postulats ni els preparats homeopàtics no tenen base científica, però que per als seguidors d’aquestes pràctiques resulten efectius.
En aquesta edició de la Biennal de Cine Científic de Ronda hi han concursat 138 pel•lícules de 17 països i està organitzada per l’Asociación Española de Cine e Imagen Científicos; l’International Association for Media in Science; la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i la Fundación CEDIA, d’Equador.
Categories: Actualitat , Premis


       Següent
English Español


Singulars Espai Terra El Medi Ambient
Subscriu-te al Podcast del programa Afegeix-lo a iTunes