Avui comencem amb música. L'havanera "Llop de mar", cantada per Antonio Sastre, de Roses, és un dels més de cent temes que ja recull el blog Cançons i músiques dels avis, creat per Albert Massip, per recopilar aquesta part del folklore tradicional i popular de les comarques gironines.

El funcionament és molt senzill. Qualsevol hi pot fer la seva aportació. Només cal trobar un avi o àvia que vulgui enregistrar en àudio o vídeo alguna de les cançons del seu record. Llavors, es fa una completa fitxa, amb la gravació, el nom i la fotografia del cantaire, on va aprendre la cançó, la lletra i un apartat d'observacions sobre el tema, com ara els autors originals, si se saben.Albert Massip Pinatella, que va crear el blog el juliol del 2012, es defineix com a mestre, pedagog i inquiet musical. Viu a Banyoles, forma part de la companyia Cor de Teatre i dirigeix el grup Taflic!.

En aquest primer any d'existència, el blog ha recollit sobretot cançons del Pla de l'Estany, la Garrotxa i l'Alt Empordà.

En una entrevista publicada al març d'aquest any a la revista digital "Tornaveu", Albert Massip explicava l'objectiu del blog: "Donar continuïtat a allò que van iniciar molts folkloristes a finals del segle XIX, que es va continuar de forma irregular durant el segle XX i en què encara ara es treballa." Massip alertava que "hi ha unes quantes cançons, menys urbanes i més rurals, que només són a la memòria de la gent perquè s'anaven transmetent gairebé només de pares a fills en ambients de treball, de festes o de lleure".


ALTRES ENLLAÇOS

Música tradicional, a la Viquipèdia
Fons de Música Tradicional de la Institució Milà i Fontanals
Fonoteca de Música Tradicional Catalana
Cancioneros de música tradicional d'Espanya en versión MIDI
Els instruments de música tradicional catalana a l'escola
Músiques de Manresa i més