Ja sabeu que al voltant del 12 d’agost toca mirar el cel de nit. Aquests dies la Terra està interceptant la pols del cometa Swift-Tuttle que va ser observat el 1862 i el 1992. Quan aquestes restes del cometa entren en contacte amb l’atmosfera de la Terra es cremen i donen lloc a les conegudes estrelles fugaces que en aquestes dates s’anomenen Llàgrimes de Sant Llorenç o Perseides.

Les Llàgrimes de Sant Llorenç es poden veure uns quants dies abans i després al voltant del dia 12 o 13 d’agost que sol ser quan se'n produeix al màxim. Entre el 8 i el 15 d’agost són bons dies per observar amb certes garanties aquest fenomen.
Segons la SOMYCE (Sociedad de Observadores de Meteoros y Cometas de España), aquest any el màxim es donarà entre la 1 h i 30 minuts de la matinada del 12 al 13 d’agost i les 4 h de la matinada del dia 13.

El punt radiant de les estrelles està situat al voltant de la constel·lació de Perseu, que a les 2 h de la matinada del dia 13 estarà aproximadament mirant cap al nord-est.


Una bona opció per garantir (si els núvols ho permeten) una bona sessió d’observació de les Perseides és desplaçar-se fins a algun observatori astronòmic que aquella nit obri les portes per facilitar l’observació del fenomen. A continuació, us adjunto dues propostes:

OBSERVATORI DE PUJALT (Anoia):
Abans d’observar les Perseides, a partir de les 21.30 h, es farà una observació dels planetes Venus, Saturn i Mart que es trobaran molt a prop de l’horitzó en direcció oest. Després, cap a les 22 h, es farà una breu explicació d’astronomia a l’interior de l’observatori. Un cop acabada l’explicació, es portarà a terme l’observació de la pluja d’estels. Al llarg de la nit també serà possible observar el planeta Júpiter i els seus satèl·lits galileans. L’observació comptarà amb l’Agrupació Astronòmica de l’Anoia.
S’aconsella portar prismàtics, un lot amb llum vermella o embolicat amb paper de cel·lofana vermella, tovallola o màrfega i roba per abrigar-se.
Es prega confirmar assistència trucant als telèfons: 93 869 80 22 – 620 136 720 o enviant un "mail" a info@observatoridepujalt.cat, les places són limitades.CENTRE D'OBSERVACIÓ DE L'UNIVERS (Àger, Noguera):
Pluja d’estrelles al Centre d’Observació de l’Univers del Montsec, el millor cel de Catalunya.
Dia de màxima visió: Dijous 12 d'agost
Durant tota la setmana, explicacions relatives al fenomen i observació.


Mentrestant, aquests dies alguns observadors ja s'han fixat en la conjunció de Mart, Venus i Saturn. L'Àlex Roca ens ha facilitat aquesta fotografia feta la nit de diumenge a dilluns des d'Hortoneda:
Molta sort amb l'observació de les Llàgrimes de Sant Llorenç!!