El secretari de Justícia dels Estats Units acaba d’anunciar la multa que BP pagarà per haver abocat a les aigües del golf de Mèxic l’equivalent a 4’9 milions de barrils de petroli a causa d’un error en la interpretació correcta dels testos de pressió al pou que va acabar explotant el 2010. Són 4.000 milions de dòlars més 525 milions que haurà de pagar a la Comissió de Canvi i Borsa.

La multa, acceptada per BP, no cobreix les reclamacions civils que faran els governs federals i estatals i els particulars. Aquestes reclamacions costaran a BP uns quants milers de milions de dòlars més, si un exèrcit d’advocats no ho impedeix. Només sota la Llei d’Aigües Netes, la multa podria anar entre els 5.000 i els 21.000 milions de dòlars, (es calcula entre 1.100 i 4.300 dòlars per barril, depenent del nivell de la negligència). I encara alguns milers de milions més sota la Llei de Contaminació Petrolera.

BP accepta també els càrrecs criminals pels onze morts que va causar l’explosió i el foc que la va seguir. La petrolera ja havia pagat, fins ara, 14 mil milions per a la neteja de les costes (Louisiana, Mississippi, Alabama i Florida) i 9.000 milions a particulars i negocis afectats.

Les xifres són estratosfèriques, com ho va ser el mal causat per una perforació a una profunditat que demanava menys pressa i cobdícia en l’execució.

Durant els més de dos anys que han passat des del desastre ecològic i econòmic, BP ha omplert els canals de notícies amb una llarga i ben executada campanya d’anuncis explicant que les costes del golf tornen a estar plenes de turistes i que s’hi pesquen peixos més grans que mai. Tot, per descomptat, explicat per treballadors de BP amb accent del sud, que renoven el compromís de la companyia amb la gent del golf de Mèxic. Mentre escric això, passen l’anunci a la CNN: “El nostre compromís mai no ha estat tan fort”.

Hi ha dies que cicatritzen ferides i decisions que reparen, encara que sigui de manera incompleta, la moral d’una societat.