Adéu als debats. Romney va guanyar el primer per incompareixença d’Obama, Obama va guanyar el segon mostrant la mateixa determinació que va furtar als seus votants el primer dia i el president també es va endur el tercer perquè Romney, que fa un mes no comptava per la victòria, va decidir jugar a una altra cosa: a dissimular tant com va poder el seu primíssim discurs exterior i a mostrar-se presidencial, pacífic, gairebé un eco d’Obama, encara que això volgués dir afirmar el contrari que fa uns mesos. Al cap i a la fi, que Obama guanyés el tercer debat ja no canviarà gaire les coses: el “momentum” és per al candidat republicà.

Com hem arribat fins aquí? Potser tot és més senzill del que els analistes s’empesquen: l’economia es recupera tan lentament que, setmana a setmana, més votants han passat de “no m’agrada la situació, però tampoc no m’agrada Romney”, a “I per què no Romney?” Per què s’ha obrat el canvi? Obama, que ’sha passat bona part de la presidència transmetent una categoria personal un pèl distant, ha semblat cansat, durant la campanya. Segur que ho està. Però, més enllà del visible cansament físic, desprèn una certa resignació, la malenconia per haver hagut de renunciar a aconseguir el canvi que va prometre. Tot això suma en l’ànim del votant.

Romney…bé, Romney va ser el menys dolent d’un grup d’aspirants republicans que van baixar el llistó de les primàries. Va abraçar la fe conservadora a base de desdir-se de posicions més moderades, com ara en avortament, I ara està fent el contrari: tornar al centre per no espantar vot.

En el capítol d’absències i presències, al darrer debat, dedicat a política exterior, no hi va haver cap menció a Europa ni a l'euro. Només un cop, Romney va dir allò de “no podem ser com Grècia”. Ni cap referència al canvi climàtic. Ni als veïns Mèxic i el Canadà. Vaja, el Canadà surt perquè Romney promet fer l’oleoducte fins a les refineries de Texas que Obama s’ha negat a construir. Ni a Guantánamo, la gran promesa incomplerta d’Obama, perquè ni tan sols entre els seus ha trobat ajuda.

La campanya 2012 està acabant de forma molt disputada, però sense èpica.