Obama ha dut la veu cantant del debat. El president d’ha refet aquesta matinada, amb una actuació enèrgica i decidida.

Al principi un pèl accelerada i agressiva, cap al final més sòbria i presidencial, però segur que infinitament millor que en el desmaiat primer debat, que semblava que no l’interessava la feina. Obama ha anat a buscar Romney des del primer minut i els intercanvis dialèctics han sovintejat fins a tocar qüestions personals.

Ara, aquests debats, com tota la campanya, es fan per convèncer els indecisos. Quants indecisos han quedat convencuts despres d’aquesta matinada de qui votaran?

Hom té la impressió que Obama ha frenat Romney aquesta nit, que ha frenat l’impuls que duia, però que continuaran molt a prop a les enquestes. Perque Romney és eficaç quan repassa amb punteria els discrets resultats econòmics d’aquesta presidència. I és que la decepció pels resultats obtinguts en aquests 4 anys per aquell fenomen del “Yes we can” és una constant a la campanya. I Obama té tanta feina a defensar-se del present que no aconsegueix articular una visió de futur.

Ara, quan ha d’explicar les seves posicions, Romney vol complaure tothom i no sempre sona creïble. La seva frase: “quan era Governador les meves carpetes estaven plenes de dones”, quan parlaven de la igualtat laboral home/dona ha sonat a gesticulació exagerada. I Romney continua sense demostrar que li surtin els numeros per reduir el dèficit.

A les enquestes d’urgència, Obama surt guanyador per poca diferència. Potser els enquestats estaven sota l’efecte dels dos darrers cops que Obama va engegar a Romney cap al final: quan va quedar clar que havia considerat l’atemptat de Líbia un acte de terror I quan va recordar el comentari de Romney sobre 47% d’americans que no el votarien perquè van de victimes, quan en realitat són uns dependents de les ajudes de l’estat.

El debat de dimarts va ser dur, amb els dos contendents encerclant-se en una dansa vigilant de les paraules de l’altre. Envaint fins i tot l’espai personal de l’altre.

Impressió del dia: Obama no va guanyar dimarts a Romney tan clarament com el republicà ho va fer el primer dia, però Barack ha tornat. Eleccions més obertes del que Obama voldria i encara difícils per a Romney.