La primera esmena, el blog d'Antoni Bassas

Arxius

Estas veient: març 2012
Categoria: General
Escrit per: Antoni Bassas
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
S’han acabat les vistes orals sobre la Constitucionalitat de la Reforma Sanitària d’Obama. Després de 3 dies escoltant arguments en sessions de dures, hores, els nou magistrats del Tribunal Suprem es retiren a deliberar.. Alguns experts que han seguit les sessions creuen que el to i el contingut escèptic d’algunes preguntes dels magistrats demostren que la reforma té la peça al teler. D’altres opinen que que es precipitat treure conclusions i que un cop el Suprem treballa a porta tancada, el resultat es imprevisible. Aparentment, cada posició té quatre vots assegurats (blocs progressista i conservador) i el vot del magistrat Anthony Kennedy podria decantar la balança en un sentit o un altre.

En el fons de la discussió jurídica, hi ha una pregunta: te dret el Congrés (que és qui va aprovar la reforma presentada per Obama) a obligar la gent a comprar alguna cosa? Per l’advocat del govern sí, perquè l’assegurança de salut és l’única manera d’accedir a la sanitat en aquest país, i la sanitat és un servei que tothom, tard o d’hora farà servir. Per alguns magistrats, l’obligació sota pena de multa canvia la relació entre el govern federal i la gent. La sentència, al juny.
Categoria: General
Escrit per: Antoni Bassas
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
L’edifici del Tribunal Suprem és al turó del Capitoli. La seva façana es mira de fit a fit amb la façana principal del Congrés, i projecta la seva ombra sobre la biblioteca del Congrés, allà on passat el vestíbul i just al peu de l’escala que puja al mirador de la rotonda el visitant es topa sense previ avís amb la Bíblia de Gutenberg.

Aquest matí la policia havia posat un cordó a totes les escales del Suprem, i manifestants, periodistes i aspirants a entrar a la sessió atapaïen la vorera. Hi ha una empresa que fa cua per tu. Cobra 36 dòlars l’hora, dels quals el figurant de la cua s’emporta la meitat. Ha estat el procediment triat per alguns dels 60 afortunats de públic (la sala no dóna més de si) que han volgut veure l’audiència del primer dia. Ni càmeres, ni mòbils, ni Ipads: cap aparell electrònic dins la sala. Tot el testimoni gràfic que en quedarà són els dibuixos al natural que en fa un artista a corre-cuita.

A mig matí ha arribat Rick Santorum, anunciat per les sirenes policials ara que, com els altres candidats republicans, ja té protecció del Servei Secret. Del cotxe del darrere ha baixat la filla, Elizabeth, 20 anys, que l’acompanya a tot arreu, i que avui ha hagut d’esperar-se 10 minuts ben bons que son pare sortís del monuvolum, perquè estava parlant per telèfon. Santorum, maquillat (hi van tots tot el dia) ha fet cap fins a un faristol i amb les columnes del Suprem de fons s’ha erigit com l’únic candidat autènticament “Obamacare”, tenint en compte que el favorit, Romney, va aprovar una llei molt semblant a Massachusetts quan n’era governador.

Tot i la temperatura política del moment, la presència de grups oposats i l’aparició de Santorum, tot ha tingut un aire molt cívic. Amb discussions, però sense violència ni mala educació. I Obama, a Corea del Sud, dient-li a Medvédev: “Aquesta és la meva última elecció. En el meu segon mandat, podré ser més flexible”.

Categoria: General
Escrit per: Antoni Bassas
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencen al Tribunal Suprem 3 dies d’audiències per saber si la reforma sanitària d’Obama és constitucional. Hi ha gran expectació. Part de la releecció d’Obama està en joc. La reforma sanitària és el paràgraf més important de la presidència d’Obama i és l’obra de govern més combatuda pels republicans. Quan els candidats a la nominació prometen que la retiraran és quan s’emporten els aplaudiments més grans.

Dilluns, els magistrats escoltaran arguments sobre si el cas es pot admetre a tràmit. Dimarts, s’abordarà el cor central del litigi: si l’obligació d’assegurar-se sota multa en cas de no fer-ho és constitucional. Dimecres, si el Congrés es va excedir en les seves funcions quan va ampliar la cobertura del Medicaid que presten els estats a la gent pobra.

La sentència es donarà a conèixer a finals de juny, un parell de mesos abans de les convencions republicana i demòcrata.
Categoria: General
Escrit per: Antoni Bassas
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
La victòria de Rick Santorum es donava per descomptada en un estat del sud on els valors religiosos compten i un exgovernador de Massachusetts, multimilionari com Romney, connecta poc. La CNN ha projectat que més de la meitat dels votants evangèlics han optat per Santorum. Al moment de tancar aquest post, Santorum havia obtingut la meitat dels vots emesos; Romney era segon, amb un 25%; Gingrich, tercer amb un 16%, i Paul, quart amb un 6%. Gingrich ha tornat a punxar al sud a mans de Santorum, que li arrabassa allà el vot dels que no consideren Romney “prou conservador”. Gingrich té diners (els d’Adelson, sobretot) per continuar la campanya, però cada nit electoral és un disgust per a un home que presumeix sense complexos de la seva talla intel·lectual. Només ha guanyat a Geòrgia, el seu estat, i a la veïna Carolina del Sud.

Amb tot, el resultat de Lousiana no altera gaire la proporció en la distribució de delegats, que Romney continua dominant per un ampli marge.

Pròxima elecció, 3 d’abril a Maryland, Washington DC i Wisconsin.
Categoria: General
Escrit per: Antoni Bassas
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Arriba la primavera i s’apuja el preu de la benzina. La pujada s’agreuja en funció de les tensions al mercat internacional de cru. Aquest any, part de la culpa s’atribueix al boicot internacional al petroli de l’Iran.

Avui, els nord-americans paguen uns 80 cèntims d’euro el litre de benzina, i això és motiu de critiques al president, al que sigui.

Ja fa dies que Obama es defensa com pot. Primer va començar acusant els candidats republicans de demagogs, perquè insisteixen en el “Drill, Bay Drill”, i menystenen les energies alternatives negant, com Santorum, el canvi climàtic.

I li critiquen que no hagi autoritzat per raons conservacionistes una canonada des dels jaciments del Canadà fins a les refineries de Texas, travessant el país de dalt a baix.

Després, el president va donar dades: per més que perforem no cobrirem la demanda. Els Estats Units consumeixen el 20% del petroli mundial i nomes tenen el 2% de la reserves. Ahir a Nevada va fer un discurs al peu d’una de les plantes solars més grans del país. I avui, a Oklahoma, ha fet un discurs al davant d’unes enormes canonades i ha anunciat la construcció d’un oleoducte respectuós amb el medi ambient des d’Oklahoma a les refineries del Golf de Mèxic, a Texas.