My name is Bond, Eurobond.
And I dont have a license to kill.
Angela wont let me. Call her M.


Canviem disciplina per eurobons. És el tracte que, de forma un punt tramposa, planteja Brussel·les. S’atreveix a posar sobre la taula el debat dels eurobons, desafiant la cancellera Merkel, i planteja 3 opcions: de la més difícil i autènticament eficaç a la més accessible i molt menys útil; dels eurobons garantits conjuntament a un bons llançats conjuntament, però amb garanties individuals.
Dr. NO poster


Han estat valents, i han obert un debat que trigarà a concretar-se, i que no servirà per afrontar la crisi del moment. Només podria aplicar-se de manera més o menys immediata l’alternativa més "light", i que com a tal, també és la que aportarà beneficis més dèbils.

Però, l’oferiment de Brussel·les als estats té contrapartida: si voleu bons europeus, els ve a dir, heu de cedir sobirania, i a grans dosis. D’entrada, presenteu-nos cada 15 d’octubre l’esborrany del vostre pressupost, i us direm si ens agrada o si l’heu de modificar. Després, ho passeu pels vostres parlaments. D’això, Durao Barroso en diu “complementar la democràcia de cada país amb la democràcia de la Unió Europea”.

I el control no es queda aquí. Brussel·les també reclama autoatorgar-se el poder de forçar un país a ser rescatat. I és que han comprovat que els estats triguen massa a demanar-ho, i el retard només fa que empitjorar les coses.

Per tant, una proposta de troc entre disciplina i eurobons. Amb una diferència. La disciplina és per demà mateix, els eurobons per d’aquí a molt temps.