Els últims episodis del molt gallec Rajoy escapant-se dels periodistes per evitar qualsevol pregunta incòmoda, m'han recordat una altra escena, de fa uns quants anys, també en una crisi econòmica, també amb un representant del govern espanyol fugint de la premsa. Ens hem de situar al 1992, en el dolorós període postolímpic, en les interminables reunions en què es decidien les devaluacions de la pesseta, i el protagonista va ser el llavors director del tresor i avui comentarista de temes econòmics Manuel Conthe, que va intentar burlar la nostra pacient guàrdia a peu de carrer escapant per la porta del darrera, pel garatge.

Els joves i aguerrits reporters que llavors érem, escalfats per hores d'espera i per un silenci informatiu absolut, en detectar aquella maniobra evasiva, no vam dubtar un segon a córrer darrera el director del Tresor, al crit de "Conthe, da la cara!" , i amb les més exaltats fins i tot colpejant el cotxe del fugitiu.

Conthe va escapar, la velocitat del cotxe es va imposar a les nostres cames, però la protesta formal que vam fer arribar al llavors ministre d'economia, Carlos Solchaga, el va obligar a la reunió següent, n'hi va haver unes quantes, a sortir per la porta principal, a aturar-se amablement davant els nostres micròfons i a utilitzar la seva millor retòrica per esquivar les preguntes que no li agradaven (totes, si la meva memòria és bona). Éren uns moments prou crítics, estem parlant de devaluar la pesseta, per no refugiar-se darrera un mur d'opacitat.

Potser haurem de treure la pols a aquell crit de guerra, al "Conthe, da la cara!" que es va fer famós entre la parròquia periodística de Brussel.les, o a un altre de similar, perquè els polítics, i Rajoy el que més, cauen massa sovint en la temptació de parlar poc, només davant de fidels, i sobretot, sobretot, de no acceptar preguntes. I aquesta deriva l'hem d'aturar perquè contestar preguntes, sobretot les incòmodes, donar la cara en definitiva, va inclòs al seu sou. Per ser justos li hem de concedir que, almenys en aquesta ocasió, Rajoy ha rectificat més ràpidament que Conthe. Aquestes fotografies l'han fet reaccionar.