JOAN ANTONI MELÉ “L’altra economia possible”“Hem de començar a preguntar-nos per l’economia individual. ¿Què compres, per què ho compres i on ho compres? Són tres preguntes i tres oportunitats per canviar el món. La primera pregunta consisteix a saber si el que comprem és ecològic o no. Si no, estem col•laborant a la destrucció del planteta. L’agricultura intensiva és responsable del 60% del canvi climàtic. La resposta ha de ser clara: consum ecològic.
La segona pregunta té a veure amb la nostra responsabilitat planetària i amb la nostra pròpia existència ¿El que compres és realment necessari? ¿Per què ho compres? ¿Què et falta en el fons? ¿Respon a una necessitat verdadera o a un buit insaciable? La resposta a aquesta pregunta és “consum responsable”. Compraràs menys, i per tant et sobraran més diners.
Pel que fa a la tercera pregunta, si compres només on és més barat, llavors estàs participant en un sistema d’explotació. La resposta seria “comerç just”. Pel que fa a l’estalvi: la banca ètica, és a dir que els teus diners, mentre no els fas servir, no serveixin a finalitats que no estiguin d’acord amb els teus principis. A través de la banca ètica, els nostres estalvis es converteixen en un instrument de transformació social.
Per acabar, el que et sobri, destinar-ho a donació, una donació conscient i responsable”.


Aforismes
MAHOMA “Tres coses hi ha destructives a la vida: la ira, la cobdícia i l’excessiva estima d’un mateix”.
VICTOR GAY ZARAGOZA “El que ens fa rics o pobres no és el nostre diner, sinó la nostra capacitat de disfrutar”.
SÈNECA “El cobdiciós no pot ser agraït”.
EPICUR “ ¿Vols ser ric? No provis d’augmentar els teus béns, disminueix la teva cobdícia”
DALAI LAMA “El perill constant és obrir la porta a la cobdícia, en el fet de mantenir-la fora hi ha el verdader treball de l’esperit”

Bibliografia
“Anatomia de la codícia” (El País)
FRANCESC CABANA “La cultura de la Cobdícia” (Pòrtic)
JOAN ANTONI MELÉ “Dinero y conciencia” (Plataforma)