LOUIS L. HAY “Ámate y cambiarás tu vida”“Deu punts per millorar l’autoestima:
1. No et critiquis, perquè quan et critiques els teus canvis són negatius. Quan t’acceptes, els teus canvis són positius. Les crítiques no canvien res, accepta’t tal com ets.

2. No et facis por a tu mateix. Deixa d’espantar-te dels teus pensaments. Busca una imatge mental que t’agradi i substitueix el teu pensament negatiu per una imatge de plaer.

3. Sigues amable i pacient amb tu mateix, tingues paciència mentre aprens noves formes de pensar i canvies vells hàbits de conducta. Tracta’t com si fossis algú a qui realment estimes.

4. Sigues amable amb la teva ment. L’odi cap a un mateix és només odi als propis pensaments. No t’odiïs ni et facis mal per tenir aquests pensaments, estima’ t a tu mateix canviant-los suaument.

5. Elogia’t. La crítica destrueix l’esperit i l’energia interna. L’elogi i la valoració el construeixen. Elogia’t tot el que puguis. Reconeix el que fas bé en cada petita cosa.

6. Dóna’t suport a tu mateix. Busca amics i permet que t’ajudin. Ser fort és saber demanar ajuda quan es necessita. Aprèn a demanar perquè els altres puguin aprendre .

7. Estima la teva negativitat. Reconeix que l’has creat per cobrir una necessitat. Ara estàs trobant maneres noves i positives de cobrir aquestes necessitats. Pots deixar marxar amb amor, els teus vells patrons negatius.

8. Cuida el teu cos, aprèn sobre nutrició ¿Quina mena d’aliments necessita el teu cos per tenir la màxima energia i vitalitat? Busca quin tipus d’exercici et pot afavorir, busca temps per descansar i relaxar-te. Estima el temple en què vius.

9. Utilitza el mirall. Mira sovint dins els teus ulls. Expressa el teu creixent sentiment d’amor cap a tu mateix mirant-te al mirall. Parla als teus pares mirant-te al mirall. Perdona’ls també. Com a mínim una vegada al dia diga’t “T’estimo, t’estimo tal com ets”.

10. Estima’t, fes-ho ara. No esperis que les coses et vagin millor, que et trobis bé, que tinguis parella, feina o que t’hagis aprimat. Comença ara i fes-ho el millor que puguis”Aforismes
NATHANIEL BRANDEN “Una persona que no està en guerra amb ella mateixa ni amb els altres té una autoestima sana”.
CRISTOPHE ANDRÉ “Practicar l’autoestima és acceptar el que som, identificar el que ens allunya de nosaltres i passar a l’acció”
URSULA OBERST “Per superar el sentiment d’inferioritat ens hem de considerar la nostra pròpia font de valor”.
DEMIAN BUCAY “Quan no ens respectem a nosaltres mateixos ens sentim insatisfets”.
OLGA CASTANYER “Alguns tenen una veu interior sana, que els cuida i els avisa dels perills, i altres tenen un crític intern ferotge i despietat”

Bibliografia
NATHANIEL BRANDEN “Cómo mejorar su autoestima” (Paidós)
OLGA CASTANYER “Yo no valgo menos” (Desclée de Brouwer)
LOUIS L.HAY “Ámate y cambiarás tu vida”