Algunes pinzellades del programa Lliçons de Confuci
Hi ha pensadors que ens han llegat una important lliçó que ens pot ser molt útil per recórrer les dreceres de la vida. Un d’aquests pensadors és Confuci. Nascut l’any 550 abans de la nostra era, encara avui és considerat el filòsof moral més important de la Xina.

Confuci
Confuci donava molta importància a la recerca dels valors que posseix l’ésser humà. Un dels valors fonamentals per a aquest moralista xinès era la solidaritat entre les persones. En aquest sentit, la professora de Meditació i Pensament Religiós a la Universitat Oberta de Catalunya, Montserrat Crespín, explica a "L’ofici de viure" que, per aquest moralista, era molt important la solidaritat que cal tenir amb nosaltres mateixos i amb els altres. Una solidaritat que Confuci creia que tots podem aconseguir, en opinió de Montserrat Crespín, si som capaços de sacrificar el bé individual pel bé comú. El sinòleg i professor titular de Filosofia a la Universitat de Barcelona Antoni Prevosti diu a "L’ofici de viure" que Confuci també creia que aquesta solidaritat es pot albirar si som capaços de centrar-nos més en els valors morals que en els materials o, dit d’una altra manera, si som capaços de sacrificar el que és material pel que és just, honest i bo.

Totes les reflexions de Confuci es recullen en les converses que ell mateix va mantenir amb els seus deixebles i que han estat traduïdes al català pel sinòleg Antoni Prevosti. Aquestes lliçons estan compilades a "Analectes de Confuci", obra publicada per l’editorial Fragmenta. Aquí en podeu llegir unes quantes.
L’APRENENTATGE
Aprendre sense reflexionar és malgastar energia

LA VIRTUT
La virtut no es troba sola. Segur que té veïnatge

EL SABER
Considerar que ho saps quan ho saps i considerar que no ho saps quan no ho saps. Això és saber

LA SOLIDARITAT
-Només els solidaris són capaços d’estimar els homes i capaços d’odiar-los
-L’home solidari, com que desitja situar-se ell mateix, situa els altres; com que desitja prosperar ell mateix, fa prosperar els altres
-Fermesa, resolució, simplicitat i contenció en el parlar s’aproximen a la solidaritat humana
-La solidaritat humana consisteix a ser capaç de practicar cinc coses per tot el món a sota el Cel. Reverència, generositat, fidelitat, diligència i benvolença. Si hom és reverent, no ofèn. Si hom és generós, es guanya la multitud. Si és fidel, els homes li confien responsabilitats. Si és diligent, té èxit. Si és benvolent, és apte per emprar els homes

Si vols escoltar l'entrevista sencera amb el vicedegà de la UB i filòsof Antoni Prevosti només has de clicar AQUÍ

Escolta el programa sencer clicant AQUÍ