09/07/2009: Sí, jo puc

Categoria: Nous corrents
Escrit per: L'ofici de viure
LUISA JIMÉNEZ: "Tu dissenyes la teva pròpia vida, només has de començar-la a estructurar a la teva ment"

BRIAN TRACY: "Tens dins teu tot el que necessites per superar els desafiaments de la vida"En situacions difícils, segur que tots alguna vegada hem dit allò de: "Sí, jo puc". Què en pensen els convidats al programa, d’aquesta afirmació? El psicòleg Xavier Guix explica a "L’ofici de viure" que el primer que hem de determinar és si volem fer una cosa en el moment present. Una vegada tenim clar que volem fer una cosa, Xavier Guix creu que és fonamental trobar un sentit a allò que volem fer. "Hem de tenir clar per a què faré un pas, per què vull tot això, què reportarà a la meva vida i als meus", afegeix.

La coach Sandra Llinares diu que no és tan important palesar si podem o no fer alguna cosa, com veure de quina manera hi podem arribar. Per això, Llinares creu que el més important és començar a actuar, malgrat els entrebancs que es puguin presentar. "Potser la primera passa la faré amb una mica de por, però en veure que en sóc capaç, un altre dia faré una cosa una mica més difícil, i això em va animant", diu Sandra Llinares.
La psicòloga Cristina Llagostera creu que, si bé la nostra ment té una capacitat molt gran per gestionar desitjos, no sempre podrem fer allò que desitgem.

RAIMON SAMSÓ: Cita en la cima (Ediciones Obelisco)
"M’agrada recordar que no hi ha problemes impossibles sinó mentalitats impossibles. (...) La persona que ets ha aconseguit el que ha aconseguit. Les teves creences i comportaments han donat de sí fins a aquest punt. Si a partir d’aquí vols anar més lluny, necessitaràs estimular les creences i comportaments que generaran aquests canvis"

Aquestes són algunes de les qüestions de què hem tractat al programa. Podeu descarregar-vos-el, juntament amb més de 300 programes d’aquesta temporada i de la passada.

Si voleu escoltar el programa sencer feu un clic AQUÍ
.
Categoria: Nous corrents
Escrit per: L'ofici de viure
PROVERBI ANTIC: "El temps ocupat passa de pressa"

SANT AGUSTÍ: "El passat només és memòria; i el futur, anticipació, però tots dos són fets presents"

Rellotge de sorra

De vegades ens fa la sensació que estem realitzant alguna activitat que s’esdevé fugaçment, i d’altres en què una altra activitat sembla que esdevingui eterna. De què depèn que el temps passi més a poc a poc o més de pressa? La psicòloga Mercè Conangla explica a L’ofici de viure que quan estem immersos en una activitat que ens apassiona o quan realitzem alguna cosa nova que ens sorprèn i ens emociona, no som observadors del temps i, segons ella, ens hi entreteixim. Això vol dir que quan alguna cosa ens agrada o ens motiva nosaltres mateixos som el temps i per això passa sense ni adonar-nos-en. Durant el decurs del programa, Mercè Conangla també ha explicat que, si comencem a mirar les coses des de fora, és quan comencem a patir-ne els efectes, que es manifesten, segons ella, amb la lentitud del pas del temps. L’antropòleg Josep Maria Fericgla explica a L’ofici de viure que percebem com el temps passa més lentament o més depressa a partir de l’experiència que tenim del temps. Aquesta experiència té a veure, segons Fericgla, amb la reflexió que fem del moment present que estem vivint. A parer del mestre espiritual Daniel Gabarró, el temps només passa adequadament. Perquè això s’esdevingui, Daniel Gabarró creu que cal estar present i concentrats en allò que fem.

Steve Taylor: Creando el tiempo (Ediciones La Llave)
Una vida breu dins d’una existència llarga
Una persona que mor als 75 anys i que ha viscut tots aquests anys a la mateixa ciutat, que va abandonar l’escola molt jove per posar-se a treballar, es va casar i va tenir fills... Quan es va jubilar es va dedicar deu anys a fer feines de casa i mirar la televisió, fins al dia que va morir.
La conseqüència és que, des del punt de vista del temps psicològic, la seva vida va ser, en realitat, molt breu.

Una noia mor als 31 anys. Aquesta noia ha dedicat la seva existència breu a estudiar i a viatjar, i ha treballat en llocs diferents de manera temporal. Un dia, abans de marxar a Corea, la noia va tenir un col•lapse mentre anava en bicicleta i va perdre la consciència. Havia tingut un vessament cerebral. Quan l’ambulància va arribar, ja era morta.
La vida i la mort de la noia van ser menys tràgiques que la de l’avi, perquè la noia va viure més temps que ell, tot i que la seva vida va ser més breu, si ens referim als anys.


Alentir el temps, per Gaspar Hernàndez

Escolta el programa sencer clicant AQUÍ .

12/05/2009: Reunions eficaces

Categoria: Nous corrents
Escrit per: L'ofici de viure
JAVIER PANZANO: "Les reunions productives han de ser necessàries, informatives, comprensibles, participatives, han de portar a acords i si és possible, entretenir"

ANTONIO VALLS: "Massa reunions provoquen insatisfacció"Com fer reunions útils i productives?
Pel cap del Departament de Recursos Humans d’ESADE, Ceferí Soler, podem aconseguir que una reunió resulti eficaç si prèviament tenim en compte una sèrie d’aspectes.
Abans de res, Ceferí Soler diu que caldria definir-ne els objectius i escollir el moderador. A parer seu, es tracta d’una figura clau, ja que haurà de triar les sis persones que coneguin més bé el tema. Segons Ceferí Soler, la reunió haurà de tenir una durada màxima d’una hora. A banda d’això, ell mateix explica que el moderador haurà de saber donar els torns de paraula adequats, evitar que les reunions es converteixin en monòlegs i fer participar tothom. A més, també assegura que tots els assistents s’han de preparar allò que diran i que és molt important establir un consens al final de la reunió, on s’exposin en comú tots els punts de vista. De la mateixa manera, Ceferí Soler, que ha participat en moltes reunions a causa de la seva feina, diu que és molt positiu establir reunions posteriors per veure si tot allò que s’hi va consensuar s’està duent a la pràctica.

Eva Cantavella i Antonio Valls, autors de Reuniones eficaces (Profit Editorial)
"Una reunió pot ser un espai motivador i participatiu, que pot aconseguir la identificació de les persones amb el projecte col·lectiu"

"A les reunions és on es donen les millors oportunitats per fomentar una discrepància enriquidora per construir una organització pensant i innovadora i fomentar valors com la responsabilitat, el respecte mutu, la paciència o la tolerància".

Escolta el programa sencer clicant AQUÍ .