Categoria: Filosofia
Escrit per: L'ofici de viure
ZYGMUND BAUMAN: "Necessitem la solidaritat que implica el fet d’estar junts, d’ajudar-nos i cuidar-nos"

JOSÉ ANTONIO MARINA: "Les agrupacions intel·ligents s’ajusten millor a la realitat, perceben abans els problemes i inventen i apliquen solucions eficaces"

Avui dia, algunes estadístiques ens confirmen com hi ha gent que tria viure en petites comunitats, tal com es feia al passat. Aquestes noves formes de vida tenen el seu origen, segons l’antropòleg Josep Maria Fericgla, en el moviment hippy.
La psicòloga Begoña Odriozola explica a "L’ofici de viure" que és molt beneficiós viure en comunitats, ja que ens permet construir xarxes socials molt més actives, dins del mateix veïnat. "A la nostra societat, hem cregut que tot ho podem fer individualment, però pensar això és un error. Viure en comunitat és una manera de retornar als nostres orígens i pot ser molt positiu. Perquè així ho sigui, però, caldrà trobar més l’equilibri entre la parella, el grup i l’espai d’un mateix. Són elements per a mi molt importants per viure en comunitat", afirma Odriozola. L’antropòleg Josep Maria Fericgla també hi coincideix: "Viure en comunitat m’ha portat a descobrir que hi ha tres cercles socials que em nodreixen: un és la parella i els fills, el més íntim, l’altre és el de la comunitat, un cercle exterior que es recolza a la família, i l’altre cercle més ampli és el de la societat en què vivim", explica Fericgla. Aquest és un aspecte amb què també hi coincideix el periodista Salvador Alsius, que resideix en una comunitat amb dues parelles més des dels anys 70.

Josep Maria Fericgla explica que, des d’un punt de vista econòmic i ecològic, viure en comunitats té molts avantatges. "Es comparteixen espais i aparells, es compra el menjar a l’engròs, i el lloguer o la compra d’un pis gran o d’una casa és molt més assequible per a moltes persones". Ell mateix ho ha comprovat ja que, des de fa anys, comparteix aquesta forma de vida amb altres persones en una masia.

Aquestes són algunes de les qüestions de què hem tractat al programa. Podeu descarregar-vos-el, amb més de 300 programes d’aquesta temporada i de la passada.

Si voleu escoltar el programa sencer cliqueu AQUÍ .
Categoria: Filosofia
Escrit per: L'ofici de viure
HERMANN HESSE: "La vida de cada home és un camí cap a ell mateix, l’assaig d’un camí"

LES LUTHIERS:
"Transcendir és anar més enllà dels fets, fins a aconseguir una certa mena d’equilibri"

Pep Marí, psicòleg esportiu especialitzat en alt rendiment, explica a "L’ofici de viure" que transcendir és anar més enllà del sentit original d’allò que fem, tant en l’espai com en el temps. Marí diu que transcendir ens pot ajudar a eliminar la por, sempre que siguem capaços de trobar l’essència d’allò que fem. Ell mateix dóna exemples de gent que ha volgut anar més enllà del sentit que hi havia darrere de l’activitat a què es dedicaven. Referint-se al jugador d’escacs indi Viswanathan Annand, Marí afirma que, quan va deixar de tenir por de guanyar o perdre, es va convertir en campió mundial. Un altre exemple el trobem en la popular cantant de pop Madonna. Abans de cada concert, l’artista diu als seus ballarins que només vol que el públic sigui feliç quan observa com es mouen. I un últim exemple, protagonitzat per tres paletes a qui es va demanar què feien mentre picaven una paret. A diferència del que van dir els altres, només un d’ells va respondre que tenia el privilegi de construir la catedral més gran que hi havia hagut mai.

FRANCESC TORRALBA, "El sentit de la vida" (Ara Llibres)
"Som capaços de forjar un món de valors i necessitem dotar de sentit la vida. Preguntar-se pel sentit de la vida és assumir, plenament, la condició humana, la dignitat pròpia d’un ésser que s’interroga i cerca la raó de la seva existència".

Aquestes són algunes de les qüestions de què hem tractat al programa. Si voleu, podeu descarregar-vos-el, juntament amb més de 300 programes d’aquesta temporada i de la passada.

Si voleu escoltar el programa sencer cliqueu AQUÍ
.
Categoria: Filosofia
Escrit per: L'ofici de viure
SWAMI VIVEKANANDA: "L’única religió que s’hauria d’ensenyar és la religió sense por"

MAHATMA GANDHI: "La veu humana mai podrà cobrir la mateixa distància que la petita i silenciosa veu de la consciència"L’Índia és un país que ens pot enriquir en molts aspectes, ja que s’hi apleguen cultures i religions molt diferents de la nostra. Albert Ferrer, que és doctor en Filosofia per la Universitat de la Sorbona de París, explica a “L’ofici de viure” que una de les coses que ens pot ensenyar aquest país és la importància que es dóna allà a les relacions humanes i, concretament, a l’amistat, que esdevé tota una institució social. Però també hauríem d’aprendre, segons ell, de la manera com es concep l’educació en aquell país. Albert Ferrer diu el següent: "A l’escola no s’ensenyen tants coneixements merament mentals o intel·lectuals com aquí, sinó que s’aprofundeix més en els valors de l’ésser humà". Però, si volem que la nostra estada al país sigui profitosa, el professor de la Universitat de Bangalore creu que hauríem d’anar més enllà dels dos tòpics d’aquest país, que són la pobresa i el vessant espiritual. Segons Ferrer, la realitat del país és molt més complexa que tot això.

Cita de l’editor i escriptor especialitzat en l’Índia Agustí Pàniker:
"A l’Índia, una novetat no elimina el que hi havia abans. Tota novetat se superposa al que ja hi havia. Aquesta diversitat és fascinant. Tinc un amic que és físic nuclear i cada matí porta a terme el seu ritual religiós. Allà no hi ha incompatibilitats. Això a un occidental el deixa descol·locat, perquè a Europa som de blanc i negre".

Aquestes són algunes de les qüestions de què hem tractat al programa. Si voleu, podeu descarregar-vos-el, juntament amb més de 300 programes d’aquesta temporada i de la passada.

Escolta el programa sencer clicant AQUÍ .
Categoria: Filosofia
Escrit per: L'ofici de viure
Pinzellades del programa d’avui.
Què pensen els convidats que ens han acompanyat al programa sobre la manera com Arthur Schopenhauer concebia la felicitat?

Arthur Schopenhauer
El filòsof Francesc Torralba diu el següent: "Schopenhauer ens mostra com superar l’enveja, les comparacions i com extingir determinats desitjos"

Un dels nostres convidats, la filòsofa Begoña Roman,explica el següent: "Schopenhauer afirmava que, tot i que una persona tingui facilitat per ser alegre, si no és intel·ligent, no serà feliç"

L'escriptor Francesc Miralles, diu: "Per ser feliços, hem de conrear la intel·ligència pràctica, que és aquella que ens permet organitzar la vida perquè ens allunyi del dolor"

Les aportacions que els nostres convidats han fet sobre Schopenhauer s’han basat en una sèrie de regles que ell mateix va escriure i que es poden trobar al llibre "El arte de ser feliz" publicat per l’editorial Herder. Aquí en teniu algunes:

Sobre l’ALEGRIA (Regla 13):
"Quan algú és ric, jove, ben plantat i famós s’ha de preguntar si també és ALEGRE per tal de jutjar la seva felicitat. A la inversa, si és alegre, no importa si és jove, vell, pobre o ric: és feliç. Per això hem d’obrir totes les portes a l’alegria quan sigui que arribi".

Sobre LA FELICITAT (Regla 49)"La definició d’una existència feliç seria: una existència tal que, vista objectivament, o segons una reflexió freda i madura, seria decididament preferible al no ésser. Del concepte d’una existència d’aquesta manera es desprèn que la volem per ella mateixa i, per tant, la voldríem que fos de durada infinita".

Si voleu descobrir més regles de la felicitat d’Schopenhauer i què en pensen els tres filòsofs que ens han acompanyat al programa, us convidem a escoltar-lo fent un clic AQUÍ. Podeu descarregar-vos-el, juntament amb més de 300 programes d’aquesta temporada i de la passada.

També podeu dir-hi la vostra i participar al nostre blog! .
Categoria: Filosofia
Escrit per: L'ofici de viure
FRANKLIN ROOSEVELT: "Els homes no són presoners del destí, sinó només presoners de les seves pròpies ments"

EDUARDO GALEANO: "Hi ha qui creu que el destí és a la vora dels déus, però la veritat és que treballa sobre les conciències dels homes"L’antropòleg Josep Maria Fericgla diu a L’ofici de viure que el destí es pot construir a partir d’objectius que nosaltres mateixos decidim que volem realitzar. També assegura que hem de caminar envers aquests objectius amb les eines que tots nosaltres podem tenir per dur-los a terme. Josep Maria Fericgla afegeix que cada dia ens hauríem de proposar consolidar algun objectiu i que caldria, d’altra banda, realitzar-ne de nous periòdicament.

Deu normes daurades per construir-se a un mateix, segons Josep Maria Fericgla
1.Viu cada dia treballant pel teu èxit a la vida, per reconèixer-te i per reconèixer.
2.Aprèn que el teu destí està governat per la paciència. Per estimar s’ha de tenir paciència i la paciència és la millor de totes les virtuts.
3.Fes cada dia taula rasa, recorda el perquè de la teva vida i no aniràs a la deriva.
4.Prepara’t per les mancances, dificultats i desamors quan estiguis nedant en l’abundància.
5.Transforma cada adversitat en un somriure. Quan no rebis el que esperes esforça’t i regala’t un somriure, i no sucumbeixis al fracàs.
6.Recorda que fer transforma els somnis en projectes, els projectes en actes i que els actes canvien la teva vida. Fes!
7.Mantingues el control sobre la teva vida. La millor manera és procurar que la teva casa estigui sempre en ordre.
8.Fes avui el que puguis i no ho deixis per demà. "Deixa-ho per demà" és un pèssim conseller.
9.Sigues essencial. Centra’t i no et dispersis.
10. No t’oblidis de ser sempre tu mateix.


Si voleu escoltar el programa sencer clica AQUÍ .

18/05/2009: Lliçons de Confuci

Categoria: Filosofia
Escrit per: L'ofici de viure
Algunes pinzellades del programa Lliçons de Confuci
Hi ha pensadors que ens han llegat una important lliçó que ens pot ser molt útil per recórrer les dreceres de la vida. Un d’aquests pensadors és Confuci. Nascut l’any 550 abans de la nostra era, encara avui és considerat el filòsof moral més important de la Xina.

Confuci
Confuci donava molta importància a la recerca dels valors que posseix l’ésser humà. Un dels valors fonamentals per a aquest moralista xinès era la solidaritat entre les persones. En aquest sentit, la professora de Meditació i Pensament Religiós a la Universitat Oberta de Catalunya, Montserrat Crespín, explica a "L’ofici de viure" que, per aquest moralista, era molt important la solidaritat que cal tenir amb nosaltres mateixos i amb els altres. Una solidaritat que Confuci creia que tots podem aconseguir, en opinió de Montserrat Crespín, si som capaços de sacrificar el bé individual pel bé comú. El sinòleg i professor titular de Filosofia a la Universitat de Barcelona Antoni Prevosti diu a "L’ofici de viure" que Confuci també creia que aquesta solidaritat es pot albirar si som capaços de centrar-nos més en els valors morals que en els materials o, dit d’una altra manera, si som capaços de sacrificar el que és material pel que és just, honest i bo.

Totes les reflexions de Confuci es recullen en les converses que ell mateix va mantenir amb els seus deixebles i que han estat traduïdes al català pel sinòleg Antoni Prevosti. Aquestes lliçons estan compilades a "Analectes de Confuci", obra publicada per l’editorial Fragmenta. Aquí en podeu llegir unes quantes.
L’APRENENTATGE
Aprendre sense reflexionar és malgastar energia

LA VIRTUT
La virtut no es troba sola. Segur que té veïnatge

EL SABER
Considerar que ho saps quan ho saps i considerar que no ho saps quan no ho saps. Això és saber

LA SOLIDARITAT
-Només els solidaris són capaços d’estimar els homes i capaços d’odiar-los
-L’home solidari, com que desitja situar-se ell mateix, situa els altres; com que desitja prosperar ell mateix, fa prosperar els altres
-Fermesa, resolució, simplicitat i contenció en el parlar s’aproximen a la solidaritat humana
-La solidaritat humana consisteix a ser capaç de practicar cinc coses per tot el món a sota el Cel. Reverència, generositat, fidelitat, diligència i benvolença. Si hom és reverent, no ofèn. Si hom és generós, es guanya la multitud. Si és fidel, els homes li confien responsabilitats. Si és diligent, té èxit. Si és benvolent, és apte per emprar els homes

Si vols escoltar l'entrevista sencera amb el vicedegà de la UB i filòsof Antoni Prevosti només has de clicar AQUÍ

Escolta el programa sencer clicant AQUÍ .