28/07/2009: M’han acomiadat

Categoria: Psicologia
Escrit per: L'ofici de viure
WHITNEY YOUNG: "La feina més dura del món és estar sense feina"

FRANK P. LOUCHHEIM: "Ser despatxat de vegades ens permet experimentar una sensació d’alleujament que mai no viurem a la feina"

null
La psicòloga Isabel Larraburu explica a "L’ofici de viure" que la pèrdua d’una feina desencadena un seguit d’emocions que es poden equiparar als processos que tenen lloc en qualsevol fase de dol, que poden passar per la ràbia o la negació fins arribar a mobilitzar-nos per canviar la nostra actitud perquè sigui més fàcil, segons ella, trobar una nova feina.
Marcos Chicot, llicenciat en Psicologia i en Econòmiques i autor del llibre "Me han despedido. Afrontar constructivamente el desempleo" (Plataforma), diu que hem de planificar la nostra jornada laboral i exercir una sèrie de rutines a l’hora de buscar una feina. Es tracta, segons ell, de fer una sèrie de passos que van des d’elaborar un bon currículum fins a tenir una bona xarxa de contactes, a qui convé anar informant de la nostra situació regularment, tinguem feina o no. A més, Chicot també creu que cal assolir una bona formació o que amb el currículum hi hagi una bona carta de presentació i referències de l’empresa on hàgim treballat.
Segons el coach i escriptor Raimon Samsó cada vegada serà més important que ens plantegem buscar feines que impliquin un canvi en la nostra trajectòria professional.

El graduat social Ismael Monforte diu el següent: "El més important, quan t’han despatxat és no ancorar-te en el ressentiment ni en el derrotisme. L’única forma de recuperar-nos emocionalment d’un fracàs laboral és demostrar-nos, en una nova feina, que estàvem desaprofitats i que ho podem fer molt més bé en un altre lloc".

Aquestes són algunes de les qüestions de què hem tractat al programa. Podeu descarregar-vos-el, amb més de 300 programes d’aquesta temporada i de la passada.

Si voleu escoltar el programa sencer feu un clic AQUÍ .
Categoria: Psicologia
Escrit per: L'ofici de viure
ROBERT FROST: "Si et marques com a objectiu treballar intensament vuit hores al dia, és fàcil que t’ascendeixin i n’hagis de treballar dotze"

DALE CARNEGIE:
"Fes la feina dura primer. La fàcil ja es resoldrà per altres mitjans"

null

Podem fer possible que la nostra jornada laboral sigui més curta, tot aconseguint els mateixos objectius? La professora de meditació, Míriam Subirana, explica a "L’ofici de viure" que allò del que es tracta no és de fer més o menys hores, sinó que cal ser efectius en la nostra feina. Argumenta: "Cal estar concentrat amb allò que fem i que ens apassioni, a més de posar-hi tota la nostra energia. El problema que hi ha en molts casos és que no ens apassiona allò que fem, realitzem tasques monòtones i perdem temps mirant els correus, cosa que ens fa distreure". Per Subirana també hauríem de prioritzar allò que és important d’allò que no ho és. Opina el mateix la psicòloga i coach Cris Bolívar: "No val culpar el nostre cap que tenim molta feina, sinó que hem de veure que potser hi ha alguna actitud que podem canviar, cosa que ens farà ser més eficients". És una qüestió en què també coincideix el xerpa espiritual Daniel Gabarró, que assegura que, si determinéssim allò fonamental, invertiríem menys temps per dedicar-nos a la nostra feina i més temps per dedicar-nos a allò que ens agrada. Gabarró també ens explica que treballar alguns dies a la setmana des de casa ens podria ajudar a ser més productius. I, quan ens distraiem i estem realitzant tasques que no són importants en aquell moment, caldria que ens féssim, segons ell, les següents preguntes: “Sóc productiu, o estic fent la feina? M’invento coses per no fer allò que és important? Això que ara estic fent ho faig per evitar, en realitat, fer alguna altra cosa? Estic perdent el temps?”

La jornada laboral de 4 hores, TIM FERRIS (RBA)
"Tothom hauria de desconnectar-se almenys un dia per setmana de qualsevol telèfon, Blackberry o ordinador. El millor és apagar-los i no dur-los en lloc amb nosaltres. És molt relaxant, per exemple, sortir a sopar un dissabte a la nit sense que pugui sonar cap telèfon mòbil. Quin problema hi ha a tornar la trucada al matí següent? No sóc president dels Estats Units, i per tant no tinc l’obligació d’estar disponible a partir de les vuit del vespre. Feu la prova i deixeu a casa el vostre telèfon. Què pot passar? Jo us ho diré: res".

Aquestes són algunes de les qüestions de què hem tractat al programa. Podeu descarregar-vos-el, amb més de 300 programes d’aquesta temporada i de la passada.

Si voleu escoltar el programa sencer cliqueu AQUÍ


.

15/07/2009: El ioga dels somnis

Categoria: Psicologia
Escrit per: L'ofici de viure
TARTHANG TULKU: "Els somnis són una reserva de coneixement i d’experiència i, tot i així, poques vegades els fem servir per explorar la realitat"

EL TALMUD: "Un somni que no s’interpreta és com una carta que no es rep i no es llegeix"Hi ha tècniques tradicionals orientals molt antigues, com és el cas del ioga dels somnis, que cada vegada tenen més ressò. El psicòleg Jordi Borràs explica a "L’ofici de viure" que es tracta d’una pràctica mil·lenària que busca augmentar la consciència per fer-nos adonar de quina és la natura de la ment i de la realitat. "El treball amb els somnis ens fa veure que hi ha una veritat fonamental, una essència, amb què es pot connectar. Per tant, el somni és un camí per poder connectar amb aquesta realitat", afegeix Jordi Borràs.

La doctora experta en medicina tibetana Helen Flix diu a "L’ofici de viure" que el ioga dels somnis és una manera d’interpretar aquesta realitat. I Jordi Borràs afegeix que el que somiem a través del ioga dels somnis està encaminat a fer-nos entendre que tenim la capacitat de transformar la realitat a partir dels nostres somnis.
Jordi Borràs explica que tots podem manifestar aquesta tècnica oriental amb els somnis lúcids (els que recordem), que ens permeten, segons ell, que tot allò que pensem pugui esdevenir real dins del nostre somni.
Per Helen Flix el ioga dels somnis pot tenir beneficis importants en la nostra personalitat, tant durant el somni com en la vigília. "Quan podem entrar en un somni podem treure moltes distorsions físiques que són conseqüència dels nostres problemes psicològics. És una manera de creixement personal i d’aconseguir objectius per millorar la nostra vida", afegeix Flix.

NAMKHAI NORBU RINPOCHE: "El ioga de los sueños" (Dharma)
"En el budisme tibetà es classifiquen els somnis en el que es denomina el "ioga dels somnis", en què s’ha de seguir un aprenentatge per alliberar-se del patiment o "samsara". Pels budistes és un privilegi practicar el ioga en somnis, es considera un via meravellosa per conèixe’s un mateix i els altres. El ioga dels somnis ensenya a través de les seves pràctiques a mantenir-se despert durant el moment oníric, i fer en el somni el que ens agradaria fer durant la vigília, tot plegat per viure més intensament, i no perdre’ns ni un detall de les nostres vides".

Aquestes són algunes de les qüestions de què hem tractat al programa. Podeu descarregar-vos-el, amb més de 300 programes d’aquesta temporada i de la passada.

Si voleu escoltar el programa sencer cliqueu AQUI
.
Categoria: Psicologia
Escrit per: L'ofici de viure
DON RITTER: "Per més cura que tinguis a l’hora d’escriure correus electrònics, sempre ofendràs algú"

FRANK ZAPPA: "La informació no és coneixement. El coneixement no és saviesa. La saviesa no és la veritat"

Correu electrònic
El xerpa espiritual Daniel Gabarró explica a "L’ofici de viure" com s’ho fa per fer servir el correu electrònic amb més comoditat. Diu que podem reduir els missatges de la safata d’entrada si ens esborrem de les llistes de correu i que n’hi ha prou amb mirar-lo només dues vegades al dia. A més, Gabarró explica que un bon mètode per trobar els missatges més de pressa és ordenar-los amb colors. Però també cal anar amb cura amb la redacció del missatge. L’experta en protocol i comunicació María Luz Álvarez diu que cal evitar redactar amb gramàtica i ortografia deficient, amb arguments inconnexos o amb llenguatge confús.
La sociòloga Cristina Sànchez Miret que el correu electrònic ha irromput a les nostres vides d’una manera molt forta, sense que ningú ens hagi ensenyat a fer-lo anar, ni quins avantatges i riscos té. "Se’ns ha venut com una meravella que, amb el correu, puguem estar comunicats en un moment amb gent que és a l’altra punta del món. Nosaltres no estem preparats per estar tan comunicats, i també ens cal temps per no tenir contacte amb els altres", explica Sànchez Miret. Ara bé, reconeix que el correu pot ser una eina molt eficaç si aprenem a fer-la servir adequadament.

"Digue'm con tens el correu i et diré qui ets", d'ENRIQUE DANS, professor de sistemes tecnològics
"Segons com els usuaris gestionen els seus correus electrònics, els podem classificar en les següents tipologies:
•L’AUDITOR, que ho guarda i classifica tot.
•EL DOTAT DE MEMÒRIA SELECTIVA, que només guarda allò que és important.
•EL SENTIMENTAL, que conserva tot el que considera emotiu.
•L’EIXELEBRAT, que no guarda absolutament res.
•EL DIÒGENES, que ho guarda tot, tant si és útil com si no ho és
".

Aquestes són algunes de les qüestions de què hem tractat al programa. Podeu descarregar-vos-el, aquest i més de 300 programes d’aquesta temporada i de la passada.

Si voleu escoltar el programa sencer feu un clic AQUÍ


.

04/06/2009: Tenir temps per a tu

Categoria: Psicologia
Escrit per: L'ofici de viure
JULIA ATANASOPULO: "Tenir temps per a nosaltres no vol dir sumar hores sinó disfrutar amb el que fem"

WITTGENSTEIN: "La salutació entre filòsofs hauria de ser dóna’t temps"

Què vol dir tenir temps per a un mateix? L’escriptor i “coach” Raimon Samsó ho defineix com l’espai de valor que utilitzem per fer el que sentim que és important per a nosaltres, i hi donem prioritat. La psicòloga Begoña Odriozola explica a “L’ofici de viure” que per buscar aquest espai propi caldria trobar un equilibri entre el treball, el descans i el temps que dediquem als altres i a nosaltres. Però també assegura el següent: "Hem d’entendre que la nostra energia és limitada i que necessitem concedir-nos un temps per recuperar força, per tornar-nos a centrar i per revisar el que estem fent, però sobretot per descansar". Ella mateixa també creu que una altra manera d’aconseguir el nostre espai és prendre temps per aturar-nos i per reflexionar sobre el que fem, sense deixar-nos endur per les presses ni per les pressions. Així, Odriozola diu que podrem destriar el que és important per a nosaltres. "És fonamental aquest espai propi, ja que, sense temps per a tu no et recuperes i, per tant, treballes pitjor, ajudes pitjor i funciones pitjor en tots els àmbits", assegura la psicòloga.

STEVE TAYLOR: "Creando el tiempo" (Ediciones La llave)
"Després de fer l’esforç deliberat de viure l’ara, començarem a dedicar-hi més atenció de manera natural i espontània i ja no necessitarem distreure’ns del moment. Llavors és possible que ens quedem asseguts simplement a la nostra habitació sense veure la televisió ni llegir un llibre, que esperem en una cua sense estar impacients o que treballem en una feina monòtona sense sentir avorriment ni frustració"

Aquestes són algunes de les qüestions de què hem tractat al programa. Podeu descarregar-vos-el, juntament amb més de 300 programes d’aquesta temporada i de la passada.

Si voleu escoltar el programa sencer feu un clic AQUÍ .
Categoria: Psicologia
Escrit per: L'ofici de viure
BEATRIZ BARCO: "Les emocions vinculades a un producte són determinants a l’hora de decidir si el comprem"

ENRIQUE ROJAS: "El consumisme té una forta arrel en la publicitat massiva que ens crea falses necessitats"Algunes respostes que s’han donat al programa.
La sociòloga Cristina Sánchez Miret creu que comprar es converteix en un mecanisme que fem servir amb la intenció de definir-nos socialment davant dels altres. La psicòloga Cristina Llagostera explica a "L’ofici de viure" que, en molts casos, també hi ha l’afany de pretendre aconseguir alguna cosa nova i diferent per omplir la nostra vida. Tot plegat ha tingut conseqüències importants en les necessitats que ens menen a adquirir algun producte. "Hem passat de comprar per satisfer les necessitats bàsiques a comprar només pel simple fet de posseir alguna cosa i fer-nos-la nostra", explica Cristina Sánchez.

ZYGMUNT BAUMAN: "Vida de consum" (Viena edicions)
"El consumisme no associa la felicitat amb la satisfacció de les necessitats (…) sinó amb un volum i una intensitat sempre creixents dels desitjos, la qual cosa comporta al seu torn l’ús ràpid i la substitució immediata dels objectes pensats per satisfer-los i dels quals s’espera que els satisfacin; combina el caràcter insadollable de les necessitats amb l’impuls i l’imperatiu de ’buscar sempre mercaderies per satisfer-les’. Les necessitats noves necessiten mercaderies noves; les mercaderies noves necessiten necessitats i desitjos nous".

Aquestes són algunes de les qüestions de què hem tractat al programa. Si voleu, podeu descarregar-vos-el, juntament amb més de 300 programes d’aquesta temporada i de la passada.

Si voleu escoltar el programa sencer cliqueu AQUÍ
.
Categoria: Psicologia
Escrit per: L'ofici de viure
MARIANO BETÉS: "Si hi ha respecte, es poden discutir les diferències perquè cadascú accepta l’altre tal com és"

ERICH FROMM: "Estimar algú no és simplement un sentiment intens, és una decisió, un criteri i una promesa"Perquè una relació de parella perduri en el temps, cal establir-hi una bona comunicació. La psicòloga Laura del Caño explica a "L’ofici de viure" que és fonamental aprendre a donar un sentit a la nostra relació, que passa per mantenir un diàleg sòlid amb l’altra persona. Segons la directora del centre Atrium Gestalt de Barcelona, no hem d’aprofitar el diàleg amb la parella per fer retrets d’algunes carències afectives que hàgim pogut patir durant la infantesa. Per Laura del Caño: "L’altre no hi és per cobrir les nostres expectatives, ja que tot plegat pot crear malentesos. Aquestes expectatives, de vegades, són inevitables, i ens desperten les pors més profundes: por de ser abandonats, de ser ferits o de no sobreviure. Tot i això, hem d’aprendre a comunicar-nos com a adults en la parella". L’especialista en comunicació interpersonal Ferran Ramon Cortés també hi coincideix, si bé explica a "L’ofici de viure" que per aconseguir un bon diàleg amb la parella caldria evitar fer-li crítiques o retrets. En lloc d’això, hauríem de plantejar-nos, segons ell, què és el que hem pogut fer malament, en cas que hi hagi alguna discussió o moment de tensió.

PAULINO CASTELLS, doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i especialista en Neurologia, Pediatria i Psiquiatria. Autor de: "Psicología de la familia" (Planeta)
Claus per millorar la comunicació de parella:
-Comunicar-se, parlant cara a cara, no anar a dormir sense aclarir els conflictes i demanar perdó si cal.
-Esforçar-se a entendre els missatges, verbals i no verbals, i empatitzar amb la parella.
-Utilitzar la informació privilegiada que tenim sobre els sentiments de l’altre per afavorir-lo.
-Siguem comprensius amb la parella, minimitzem-ne els defectes i lloem-ne les virtuts, i acceptem-la amb les seves limitacions.


Per aprofundir en el tema hem entrevistat a PERE FONT, psicòleg i sexòleg. Director de l'Institut d'Estudis de la Sexualitat i la Parella. Escolta la conversa

Si voleu escoltar el programa sencer cliqueu AQUÍ .

15/05/2009: Els somnis eròtics

Categoria: Psicologia
Escrit per: L'ofici de viure
LEÓN DE ROTROU: "El que prenc de les nits, ho afegeixo als meus dies"

CONSUELO BAREA: "Els somnis exigeixen al somiador que encari les seves pors i accepti els seus impulsos".Tots tenim la capacitat d’imaginar-nos fets i experiències durant la nit, encara que l’endemà no en siguem conscients ni ho recordem. Un tipus de somni que es pot originar són els somnis eròtics, que es comencen a despertar durant l’adolescència.
Quin significat tenen aquests somnis? El psiquiatre Norberto Ferrer explica a "L’ofici de viure" que no tenen el mateix significat per a tothom, encara que considera que, en general, expressen un desig inconscient que no s’ha pogut materialitzar. El psicòleg Jordi Borràs també hi coincideix, si bé explica a "L’ofici de viure" que, a més, poden manifestar pors i bloquejos que s’han pogut originar arran d’alguna experiència viscuda i que apareixen de bell nou amb el somni, i llavors provoquen dolor. Són pors que, tal com diu el mateix Borràs, ens poden ajudar a explorar la nostra sexualitat si en prenem consciència, sense que es manifestin els tabús o els records dolorosos que poden aparèixer quan estem desperts.
Però, a banda d’això, Jordi Borràs explica que aquests somnis tenen un altre significat, que es representa quan volem fer nostres algunes de les qualitats que té una persona. Es tracta de qualitats que, segons Borràs, es manifesten quan ens arriben a atreure. Però, tal com diu l’escriptora i dramaturga Marhsa Norman, no deixen de ser il·lustracions del llibre que la nostra ànima escriu sobre nosaltres mateixos, com passa amb qualsevol altre somni.

CONSUELO BAREA: El sueño lúcido (Oceano Ambar)
Quan comença una relació sexual desapareix la parella, apareix un personatge censor, tenim dificultats per arribar a l’orgasme.
També és molt comuna la vergonya pel fet d’estar despullat, haver perdut roba interior, tenir ganes d’orinar; aquestes són les situacions que acostumen a indicar desig sexual
.

Escolta el programa sencer clicant AQUÍ .