16/07/2010: Benestar

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
MARY D’SOUZA PUJOL “El massatge energètic”“Per mi és molt important aprendre com tenir pau mental o les emocions equilibrades sempre per ajudar el cos per ser lliure d’emocions durant un període de temps. Hi ha molts exercicis meditatius com per exemple el massatge energètic, que consisteix a rebre l’energia que t’envolta i deixar-la fluir pel teu cos. Aquesta energia la rebem a través dels palmells de les mans els quals col•loquem sobre una part del nostre cos i això ens ajuda a reduir la tensió i l’estrès. I a vegades, pots quedar sorprès perquè si el cos està malalt, aquest mal desapareix”
.

» Text complet

15/07/2010: La cobdícia

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
JOAN ANTONI MELÉ “L’altra economia possible”“Hem de començar a preguntar-nos per l’economia individual. ¿Què compres, per què ho compres i on ho compres? Són tres preguntes i tres oportunitats per canviar el món. La primera pregunta consisteix a saber si el que comprem és ecològic o no. Si no, estem col•laborant a la destrucció del planteta. L’agricultura intensiva és responsable del 60% del canvi climàtic. La resposta ha de ser clara: consum ecològic.
La segona pregunta té a veure amb la nostra responsabilitat planetària i amb la nostra pròpia existència ¿El que compres és realment necessari? ¿Per què ho compres? ¿Què et falta en el fons? ¿Respon a una necessitat verdadera o a un buit insaciable? La resposta a aquesta pregunta és “consum responsable”. Compraràs menys, i per tant et sobraran més diners.
Pel que fa a la tercera pregunta, si compres només on és més barat, llavors estàs participant en un sistema d’explotació. La resposta seria “comerç just”. Pel que fa a l’estalvi: la banca ètica, és a dir que els teus diners, mentre no els fas servir, no serveixin a finalitats que no estiguin d’acord amb els teus principis. A través de la banca ètica, els nostres estalvis es converteixen en un instrument de transformació social.
Per acabar, el que et sobri, destinar-ho a donació, una donació conscient i responsable”.
.

» Text complet

14/07/2010: Els somnis

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
URSULA OBERTS “Com interpretar els somnis”“La tècnica de les 10 passes:
1. Preparació. A l’anar a dormir deixar llapis i paper al costat del llit per poder anotar el somni al despertar-se. Dedicar uns minuts a pensar en un tema o assumpte que ens preocupi actualment i pel qual no haguem trobat una solució.
2. Narració. Anotar el somni en forma de relat; a vegades només recordem imatges difoses i inconnexes. És important donar-li la forma de relat sense inventar res. Hem d’anotar també les emocions.
3. Relaxació. Procurar trobar un moment tranquil, relaxat, lliure d’interrupcions per posar-nos a treballar en el nostre somni.
4. Associació. Fer associacions lliures a partir dels diferents elements del relat.
5. Creació. Fer alguna cosa creativa amb el somni: dibuixar-lo, explicar-lo com si fos un conte. I reflexionar de manera creativa sobre les possibles propostes del somni.
6. Elaboració. Elaborar l’autoimatge i la visió de la vida que ens proporciona el somni. Dedicar atenció als possibles canvis.
7. Emoció. Elaborar els sentiments i emocions que ens proporcioni el somni, i evitar identificar-los com a bons i dolents.
8. Objectius. Tenint en compte que ens veiem així, i que tenim aquestes emocions, plantejar-nos què és el que volem fer.
9. Relació. Relacionar l’objecte amb la nostra vida real. Aquí entren en joc les metàfores del somni ¿Què passa si apliquem les imatges, metàfores o símbols a la nostra vida?
10. Clarificació. Repassar tot el treball que hem fet fins ara i clarificar la nostra actitud respecte al tema”.
.

» Text complet

12/07/2010: Les dones alfa

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
NOCIONS BÀSIQUES D’UNA DONA ALFA1. Va justa de temps. Mai no està 2 hores al telèfon, no té temps per esperar un home més de 20 minuts quan ell està ocupat. Tampoc no té més d’1 minut per a una trucada en espera.
2. Està interessada en si mateixa: sap que la seva vida i els seus interessos van primer. Mai no ajorna res per ningú, no deixa un assumpte important en mans de l’atzar o d’altres persones.
3. No depèn de ningú. El seu estil de vida inclou persones valuoses, però també oportunitats i moments especials que depenen únicament d’ella.
4. La dona Alfa és interessant i té caràcter i carisma. Sap que fent servir la intel•ligència i la intuïció pot arribar més lluny que qualsevol altre. La dona alfa sap que sobre la persona forta domina la intel•ligent.
5. No necessita l’aprovació dels altres, perquè la seva forma de vida ha estat creada per ella mateixa. No depèn del que opinin els altres per sentir-se segura. Només canvia el que ella considera que la farà créixer.
6. Controla les seves emocions. Les escolta i sap què li estan indicant. Aquest control li permet no mostrar fragilitat, i no
es deixa sorprendre fàcilment.
7. Crea un poder gravitatori al seu voltant. És aquella a qui les persones busquen, fan preguntes, busquen la seva companyia. Sap el que vol: el que necessita, el que desitja, i no li fa vergonya necessitar, voler i desitjar tal com ho fa.
8. Entén els riscos de la vida: Sap que una vida infeliç es caracteritza per no estar prou obert al que és diferent i per la tendència excessiva a jutjar els altres.
9. Es perdona els propis errors: Sap que l’únic que no s’equivoca és aquell que no s’arrisca. Els errors són part de la vida, així que no es turmenta quan sent que ha fallat.

.

» Text complet

09/07/2010: Tapping II

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
SOPHIE MERLE “EFT, psicologia energètica” (Ediciones Obelisco)“Totes les emocions negatives provenen d’una alteració en el sistema energètic del cos. Amb aquest objectiu, les emocions negatives no són tractades com a adversàries que cal derrotar en un camp de batalla. Al contrari, són aliades que s’accepten per complet perquè ens serveixen de pont. Són un esglaó absolutament indispensable per eliminar els bloquejos d’energia del nostre sistema energètic. Totes les nostres reaccions negatives es deuen a aquests bloquejos. Sovint són antics i s’instal•len en el nostre sistema energètic durant algun episodi traumàtic, massa xocant com per poder-lo digerir normalment. A partir d’aquest instant, la menor evocació d’aquest episodi estimularà el bloqueig que li està associat, produint immediatament les pertorbacions energètiques culpables dels nostres sentiments negatius”.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure


“L’enveja mai veu les coses pel que són, sinó en relació a d’altres. Si el que desitjes és glòria i poder, pots envejar Napoleó, però Napoleó envejava a Juli Cèsar, el Cèsar envejava a Alexandre Magne i Alexandre segurament envejava a Hèrcules, que mai no va existir.”

BERTRAND RUSSELL, filòsof
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
COSES A TENIR EN COMPTE QUAN HI HA FILLS• El nostre fracàs com a parella no ens invalida com a pares.
• Els fills necessiten igual a tots dos pares, i no tenen cap responsabilitat en el conflicte.
• Cal parlar amb ells després d’haver pactat les decisions, i respondre totes les seves preguntes.
• Hem d’adaptar les explicacions a l’edat i forma de ser de cada fill, però procurant que siguin sempre clares i tranquil•litzadores.
• S’han d’evitar en tot moment els retrets i queixes entre la parella. Mai hem de deteriorar la imatge de l’altre.
• És important mantenir les pautes educatives aplicades fins ara.
• No hem de permetre que els fills, pel seu desig d’ajudar, assumeixin un paper que no els pertoca.

MARIA HELENA FELIU, Acabar bé
.

» Text complet

06/07/2010: El rancor

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
JAUME SOLER & MARIA MERCÈ CONANGLA “Sense ànims d'ofrendre” (Integral)“El tema del dia era el ressentiment i el mestre els havia demanat que posessin totxos en un sac per cada persona a la que guardaven ressentiment. Realment alguns sacs eren molt pesats. L’exercici consistia que durant una setmana carreguessin amb els sacs plens de totxos per tot arreu. Era molt pesat carregar el sac tot el dia, i es va posar en evidència amb molta claredat “el pes emocional” que es portava al damunt. A la vegada, es van adonar que havien de posar tota la seva atenció en el sac per no deixar-lo en qualsevol lloc; i que per tant es desatenien coses que eren importants. Així que van decidir deixar anar el sac i tot el que representava, i es van sentir molt alleugerits a partir d’aquell moment”.
.

» Text complet

05/07/2010: La virtut

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
FRANCESC TORRALBA “Més enllà del principalisme: l’ètica de les virtuts”“És impossible comprendre la teoria moderna de la
virtut sense comprendre alguna cosa de la història de l'ètica. Els grecs de l’antiguitat (sobretot Sòcrates, Plató i Aristòtil) van fer tres tipus d'aportacions. En primer lloc, es van centrar en les virtuts (trets del caràcter) com a matèria ètica. Per exemple, en la República, Plató descriu les virtuts que fomenten la democràcia, l'oligarquia, la tirania i la meritocràcia. En segon lloc, van analitzar
les virtuts específiques com ara les virtuts cardinals (majors) i entre les quals van situar les següents: el valor, la temprança, la saviesa i la justícia. En tercer lloc, van classificar els tipus de caràcter. Així, per exemple, Aristòtil va classificar els tipus de caràcter en cinc, que anaven de l'home magnànim al monstre moral. Al segle XIII, sant Tomas d’Aquino va portar a terme una síntesi entre l'aristotelisme i la teologia cristiana. Va afegir a les virtuts cardinals les virtuts teològiques, que són la fe, l'esperança i la caritat. Durant la Il•lustració, Kant va intentar deduir la moralitat de la pròpia raó pura. Encara que sant Tomàs afirmava que les veritats
de la moralitat podien ser conegudes per la mera raó, en algunes ocasions es va veure obligat a apel•lar a l'existència i la natura de Déu. En la filosofia moral de Kant, màxim exponent de l'ètica del deure, la persona virtuosa és la que actua conforme a la llei moral, és la persona que obeeix l'imperatiu categòric. No és aquella que
actua per desitjos comuns, ni tan sols pels desitjos propis d'una persona bona, sinó que actua impel•lit per la força del deure que ressona dins del món moral. L'ésser humà és lliure perquè és capaç de ser autònom, és a dir, de regular els seus actes per una llei que està més en enllà de la natura i que impera dins la consciència”.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ROBERTA LEE, El síndrome del superestrés Primera setmana: Posem calma a la nostra vida. Cal sincronitzar la nostra rutina per seguir un ritme més saludable. Per exemple: canviar els patrons de son i controlar la dieta.
 Segona setmana: Desintoxiquem la ment, cos i esperit, eliminant les coses del nostre entorn que ens provoquen estrès, incloent l’abús de les noves tecnologies.
 Tercera setmana: Restaurem i reconstruïm, eliminant de la nostra dieta els agents inflamatoris i reforçant el sistema immunitari.
 Quarta setmana: Cultivem l'esperit, millorant les relacions, connectant amb els altres sense renunciar al nostre jo espiritual.


.

» Text complet