Arxius

Estas veient: abril 2010
Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
VINCE POSCENTE “L'era de la velocitat”El meu restaurant favorit a Texas és un japonès anomenat Uchi. El menjar i el servei són excepcionals, però l’element que en realitat destaca d’aquest lloc és l’energia que desprèn; i el nucli d’aquesta energia és evidentment la velocitat. La majoria de restauradors, quan volen guanyar velocitat pensen com aprofitar millor les taules, atendre més persones i guanyar més diners. Però el propietari del restaurant Uchi va decidir fer servir la velocitat per aconseguir que els clients hi tornessin. I ho va aconseguir a través d’una sèrie de petits plats servits contínuament pels cambrers. Els comensals tenen tota l’estona un nou plat al davant, cosa que els manté entretinguts amb el menjar i crea un ambient dinàmic. La velocitat es fa servir per crear varietat i per generar energia”.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure


“Una serp verinosa, quan se sent acorralada s’enfada tant que acaba mossegant-se a sí mateixa. Això és exactament el que passa quan acumulem odi i ressentiment contra els altres: ens estem mossegant a nosaltres mateixos. Pensem que fem mal als altres guardant tot el despit i l’odi, però el mal més profund ens el fem a nosaltres mateixos.”

STANLEY JONES, missioner i teòleg
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
STUART BROWN & CRISTOPHER VAUGHAN “!A Jugar!” (Urano)Tot i que ens hagin ensenyat que el joc és l’enemic del treball, he descobert que l’un no pot progressar sense l’altre. Necessitem la novetat del joc, la sensació de fluidesa i de vitalitat que genera; la sorpresa i l’alegria que ens produeix. També necessitem el sentit que la feina dóna a la nostra vida, l’estabilitat econòmica que ens ofereix, la sensació d’ajudar als altres que ens aporta, la consciència de ser necessaris i haver-nos integrat al món. La majoria de nosaltres necessitem sentir-nos competents. Fins i tot les persones riques que no han de treballar per viure necessiten treballar com a voluntaris o fer donatius a una bona causa per sentir-se connectats amb els altres i donar sentit a la seva vida. La qualitat que la feina i el joc tenen en comú és la creativitat. Tots dos ens ajuden a crear el nostre món, noves realcions, connexions neuronals, objectes”
.

» Text complet

26/04/2010: Anar perdut

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
NORBERT BILBENY “El futur comença avui”“La generació Y:
Grup d’edat nascut cap al 1980, la generació del canvi de segle. El 2010 tenen 30 anys i comencen a deixar la seva joventut enrera . El fet cultural central d’aquesta generació és la “cibercultura”: veuen el món a través d’internet, o millor, el món ve a ser internet, la pròpia xarxa. Es considera una generació d’emancipació tardana, “malcriats” i alguns d’ells força apàtics i inconformistes. Tot i que hi ha un bon nombre de joves “antisistema” i “altermundistes” que sí són actius. La seva actitud davant de la feina és diferent de la d’altres generacions. Han d’estar disposats a feines a curt termini i gairebé improvisades; un fet que exigeix talent, adaptabilitat i creativitat. La feina té un valor purament instrumental, mentre que el temps lliure passa al pla principal. “El futur”, valorat abans per altres generacions, ja és aquí, en aquesta mena de present continu de la feina a termini i la diversió al màxim, perseguint experiències. És un generació relativista, que fa compatible el seu desinterès pel tradicional objectiu de “llaurar-se un fufur” i la seva preocupació per viure de manera autosuficient i equilibrada en un entorn econòmic tan difícil”.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ANTONI BLAY FONTCUBERTA“Expressions com JO T’ESTIMO ens serveixen per donar-nos forces en determinats moments, per exemple a través d’una carta. Però és només una idea. Vivim habitualment a través d’idees, per això ho convertim tot en un show. Pensem en ROMEU I JULIETA; de forma semblant a ells,vivim els nostres propis drames, o bé vivim comèdies que semblen drames. Tot això és un muntatge mental (...) Mentre ens recolzem en les idees, viurem en un panteó de divinitats. Quan aprenguem a estar SENSE idees, llavors trobarem la realitat.”


.

» Text complet

22/04/2010: La llei del mirall

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure


“L’efecte Pigmalió es manifesta també en el efecte placebo: hi ha qui creu obtenir del medicament el que necessita obtenir quan en realitat es tracta d’una pastilla de midó, sense principis actius. Per què cura aleshores, en determinats casos, un caramel innocu? Simplement perquè el metge diu que així serà; perquè algú en qui creiem assegura que ens anirà bé i perquè desitgem guarir-nos. Les profecies tendeixen a realitzar-se quan hi ha un fort desig que les impulsa. De la mateixa manera que la por tendeix a provocar que es produeixi el que es tem, la confiança en un mateix, encara que sigui contagiada per un tercer, pot donar-nos ales.”

ÀLEX ROVIRA .

» Text complet

21/04/2010: Aprendre a no dubtar

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure


“En la visió vedàntica upanishàdica hi ha una nova categoria per sobre de la lògica i del món empíric. Si el subjecte pot percebre un objecte és perque entre aquests hi ha un llaç real comú, un principi que trascendeix la dualitat subjecte-objecte, constituint el seu “ser real no dual”. Aquest “ser real no dual”, anomenat brahmán, és “el ser en ell mateix”, més enllà de la dualitat del ser i del no ser; és a dir, la realitat verdadera de la realitat empírica. Quan un no intueix aquest “ser en ell mateix no dual”, un viu al pla de la no realitat verdadera, ofuscat pels reflexos relacionals del món empíric. Però quan un intueix, segons la visió vedàntica, que la pròpia consciència, purificada de les limitacions del nom i de la forma, és aquest “ser en ell mateix”, s’allibera llavors de totes les contradiccions i patiments inherents al pla de la individualitat. Així alliberar-se en vida o després de la mort no és desfer-se d’alguna cosa aliena ni posseir alguna cosa nova, sinó senzillament “ser en ell mateix” que sempre ha estat i serà en el pla de la realitat verdadera”.

Edició i Traducció de FELIX G.ILÁRRAZ i OSCAR PUJOL “La sabiduria del bosque” (Trotta, edicions de la Universitat de Barcelona)
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
STANLEY JONES, missioner i teòleg“Una serp verinosa, quan se sent acorralada s’enfada tant que acaba mossegant-se a sí mateixa. Això és exactament el que passa quan acumulem odi i ressentiment contra els altres: ens estem mossegant a nosaltres mateixos. Pensem que fem mal als altres guardant tot el despit i l’odi, però el mal més profund ens el fem a nosaltres mateixos.”


.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
AMOS OZ, El mismo mar“Tots els divendres em porten els meus néts. Ella em diu Iaia Ti i a ell li agrada estirar-me els cabells. Els divendres a la nit dormen sempre amb mi a tots dos costats del llit. Jo els protegeixo dels malsons i del fred, i ells em protegeixen a mi de la solitud i de la mort.”


.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
CONSTANZA GONZÁLEZ: “Psicologia de la senzillesa”“La vida és senzilla, si romanem atents i en contacte amb les nostres emocions. La claredat resultant ens permetrà prendre decisions encertades i aprendre a fluir-hi. No és possible tenir una actitud senzilla davant les dificultats i la vida en general, si les solucions o camins que escollim per assolir-ho se’ns presenten tècnics, sofisticats o màgics (...).

El camí de la senzillesa en la teràpia no es tradueix en termes d’immediatesa en els resultats; tampoc està associat amb un procés absolutament plaent. És senzill en la mesura que està desproveït d’interpretacions innecessàries, i perquè se centra, en termes generals, a aprendre i cultivar les qualitats d’observació, acceptació i coherència com a nuclis que possibiliten el canvi de perspectiva, sense importar la situació que sigui: un dol, una malaltia, problemes en les relacions, una fòbia...”
.

» Text complet

15/04/2010: Tristesa

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
DANIEL GOLEMAN “Intel•ligència emocional”“El meu principal centre d’interès és la tristesa comuna, o la simple melangia. Les persones amb prous recursos interns poden controlar, elles mateixes, aquest tipus de melangia, però, malauradament algunes de les estratègies més freqüentment utilitzades resulten clarament perjudicials, i no fan sinó empitjorar la situació. Una d’aquestes estratègies consisteix a aïllar-se, la qual cosa, si bé pot resultar atractiva quan estem tristos, també contribueix a augmentar la nostra sensació de soledat i desemparament. Això pot explicar en part, que alguns experts assenyalin les activitats socials, compartir algun tipus d’activitat amb els amics o la família, com una de les tàctiques per combatre la depressió”.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
DALAI LAMA “El monjo al laboratori”.“Segons la meva opinió, hi ha a la pràctica fórmules perquè tots nosaltres, cadascú a l’esfera individual, modifiquem els nostres impulsos perillosos, els impulsos que col•lectivament poden conduir a la guerra i a la violència a gran escala. La millor prova que puc aportar no només són les meves pràctiques espirituals i la millor comprensió de l’existència humana d’acord amb les ensenyances budistes, sinó ara també el treball dels científics.
Durant els últims 15 anys he participat en una sèrie de converses amb científics occidentals.
Els budistes compten amb una antiguitat de 2500 anys en la investigació dels mecanismes de la ment, i durant tots aquests anys molts budistes han fet experiments sobre la forma de superar les nostres tendències a les emocions destructives.
He animat molts científics a examinar les pràctiques espirituals tibetanes més avançades per comprovar els beneficis que aquestes pràctiques poden tenir per altres persones, fora del context religiós. L’objectiu és millorar la nostra comprensió del món de la ment, de la consciència i de les nostres emocions.
Durant segles els budistes han estat convençuts que la pràctica de la meditació torna les persones més tranquil•les, més felices i més amables; a la vegada que les persones són menys propenses a les emocions destructives”.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ANTONI BOLINCHES “Peter Pan pot créixer”“Qüestionari Peter Pan:
1. Rebeu queixes freqüents de l’entorn perquè us consideren massa immadur o egoista ?
2. Teniu tendència a aparentar coses que no sou, o exagerar-vos els mèrits, per tal de captar l’interès de les dones?
3. Necessiteu sentir-vos estimat, però us canseu fàcilment de les persones amb qui manteniu relacions amoroses ?
4. A les reunions socials us agrada flirtejar, encara que això pugui incomodar la vostra parella.
5. Us poseu de mal humor quan no podeu satisfer inmediatament les vostres necessitats?
6. Considereu que heu de ser el centre d’atenció de les situacions públiques en les que participeu?
7. Creieu que la vostra seguretat depèn molt o bastant de l’acceptació que rebeu dels altres?
8. Teniu tendència a culpabilitzar els altres dels vostres problemes en comptes de fer alguna cosa per resoldre’ls?
9. Quan sorgeix un conflicte entre el que us agradaria fer i el que considereu que cal fer, sovint us decanteu per la primera opció?
10. Us resulta fàcil incomplir els compromisos que deu decidit acceptar”.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
JOEL SANTOS “Aprendre dels fracassos és avançar a la vida”.Lliçons del fracàs:
1. Descobreix aspectes de la nostra vida que hem de millorar i en els quals ens hem d’esforçar més.
2. Ajuda a identificar prioritats, a distingir allò que és important d’allò superficial.
3. Empeny a buscar altres opcions, a explorar camins nous i a buscar respostes més creatives, fresques i originals.
4. Obliga a modificar allò que ja no funciona.
5. Permet evitar els mateixos errors en el futur.
6. Estimula la reflexió interior i el contacte amb un mateix.
7. Qui tira endavant davant dels fracassos, enforteix el caràcter i eleva la seva autoestima.
8. Ens capacita per ser més comprensius amb els altres.
9. Ens recorda qui som i de què estem fets, i ens permet créixer en la humilitat.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Francesc TORRALBA: “La compassió”“La imaginació és aquesta potentíssima facultat de l’ànima que permet desplaçar-nos fora del nostre ésser, desfer-nos de nosaltres mateixos i posar-nos en la pell de l’altre. Sense imaginació, no hi ha compassió. N’és la seva condició de possibilitat. La imaginació ens permet representar mentalment la situació de l’altre com a pròpia, anostrar-nos-la i, en fer això, la persona que imagina esdevé, ipso facto, atrapada per aquella representació. Quan una persona té prou imaginació per representar-se el rostre del seu fill sota el rostre d’un desconegut (“qualsevol podria ser el meu fill”) s’avé a acceptar la compassió. Així doncs, a partir d’un impuls desinteressat, immediat i particular, la imaginació viatja fins als confins de l’univers, genera un eco empíric de la universalitat, s’instal.la, sense adonar-se’n, en el lloc de l’altre” .

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ROBERT. A. WILLMOTT, crític i pensador"L'atenció fa el geni; tot el que aprenem, imaginem i descobrim depenen de la qualitat de la nostra atenció. Newton va edificar la seva ciència sobre ella. L'atenció construeix ponts, obre nous mons i cura malalties; sense ella les coses deixen de tenir gust, i totes les belleses del món ens passarien per alt.”


.

» Text complet

01/04/2010: Desconnectar

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ANTONIO BLAY FONTCUBERT “Tensió, por i alliberament interior”“¿ Què passa en el silenci? Passa que, després d’haver superat les batalles normals, el despiste, la falta d’atenció, el somni, poc a poc un descobreix una noció completament nova d’un mateix. Descobreix que hi ha una realitat que fins llavors no havia percebut, que ell com a persona, se sent com un espai, com un camp, camp aquest que es pot percebre com un camp de sensació, com camp vibratori, com alguna cosa real. I si un persisteix i fa cada dia deu minuts, un quart d’hora, o mitja hora de pràctica de silenci, descobreix que aquesta consciència, s’engrandeix i s’aprofundeix”
.

» Text complet