Arxius

Estas veient: març 2010
Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
JOSEBA ACHOTEGUI “Migració i salut mental”“L’immigrant sent, a la vegada, amor cap al seu país d’origen, pels vincles que hi va establir, però també té sentiments de ràbia, perque va haver de marxar de la seva terra, perque té una mala mare que no li va donar tot el que necessitava. Aquestes situacions afavoreixen la ràbia i, d’aquesta manera, es barregen les emocions d’amor i d’odi cap al seu país d’origen. D’altra banda, tenen sentiments amorosos cap el país d’acollida, pels vincles que ha establert, però també té ràbia, per l’esforç que suposa l’adaptació, pel que també hi ha ambibalència pel país d’acollida”. .

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ANGEL ANTONIO MARCUELLO “Intervención psicológica inmediata en catastrofes”Objectius:
a) Tranquil•litzar al subjecte: explicant-li el significat i abast dels seus símptomes, sobretot fent-los veure que es tracta d’una reacció transitòria a la situació viscuda, reaccions normals i inevitables a una situació com aquesta, i que no s’han de buscar explicacions lògiques al que ha passat. Poden ajudar algunes tècniques senzilles de relaxació.

b) Afavorir l’alliberament de la tensió emocional provocada per la catàstrofe. S’ha d’afavorir aquest alliberament, permetent que el subjecte parli i expressi les seves emocions (crisis de plor, descàrregues d’agressivitat verbal). És necessària una escolta empàtica, sense pronunciar judicis de valor, ajudant a ventilar i desfogar les emocions contingudes. Això pot contribuir a disminuir el risc de seqüeles postraumàtiques.
c) Activar recursos externs al subjecte (suport social, laboral i familiar). El suport social és un factor important per reduir l’impacte d’un esdeveniment traumàtic. Les persones del voltant que ha estat afectades per la mateixa situació traumàtica es troben en la millor situació per comprendre als afectats, i a vegades el seu suport pot ser determinant per la resolució de la crisi. Les actituds que es recomenen als familiars:

• Evitar que se senti sol
• Escoltar-lo i tranquil•litzar-lo sobre les seves pors irracionals, assegurant-li que es troba segur i permetent-li desfogar-se.
• Facilitar el descans, ajudant-lo.
• Respectar el seu silenci i intimitat.

d) Activar els recursos interns del subjecte. El subjecte ha de tornar a la seva rutina quotidiana i intentar organitzar les seves activitats pels dies posteriors a l’atemptat o accident. I per aconseguir-ho s’han de seguir les següents indicacions:

• Posar-se petites metes. Prendre petites decisions qüotidianes.
• Enfrontar-se el més aviat possible a llocs i situacions que li recordin el que ha passat.
• És possible que hi hagi dificultats per concentrar-se a la feina. És aconsellable parlar amb caps i companys sobre el que ha passat perque ho puguin entendre.
• Intentar descansar i dormir suficient (és necessari dormir més del que és habitual)
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
LUIS ROJAS MARCOS “L’autoestima”

orgull patern

“Les persones que perceben i senten una discrepància significativa entre els seus èxits i les seves pretensions solen experimentar una autoestima baixa. Naturalment, el grau de disgust serà menor si l’àrea d’incompetència es considera poc important en lloc de valorar-se com un fet essencial. Sempre és recomanable avaluar el significat que donem als diversos àmbits de la nostra identitat. Precisament, en la pràctica de la psicologia i la psiquiatria és molt comú tractar d’alleugerir l’angoixa i la desmoralització que sent el pacient ajudant-lo a retallar la distància entre els aspectes reals i els aspectes idealitzats de la seva persona. En la subtil frontera entre realitats i ideals es troben les veritables possiblitats de satisfacció amb la vida de la persona. I són les metes possibles i assolibles les que gairebé sempre ens serveixen de força motivadora del canvi”
.

» Text complet

19/03/2010: La primavera

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
MARTIN MARTIN “Salut a la primavera”

null

“La primavera, segons el calendari xinès, comença el 10 de febrer amb l’energia del Tro, que predomina fins el 2 de març, quan comença la manifestació de l’energia del Vent, que governa fins el 4 de maig, quan acaba la primavera per la medicina Tradicional Xinesa. El Tro és la imatge que s’ofereix per comprendre la commoció que pateix la naturalesa dins seu i que apareix a l’exterior en forma de brots de plantes. És el despertar de la primavera. Per primera vegada l’energia lluminosa yang es fa visible. I a l’observar l’univers del que s’ha manifestat, es pot entreveure el que no s’ha manifestat i és la base del devenir. Vent és l’altra energia predominant a la primavera, durant els mesos de març i abril la força lluminosa s’obre camí suament; a la terra penetrent les arrels i fora les plantes es desenvolupen fins a la màxima expansió. La força del vent repersenta el moviment expansiu i l’acció del temps; l’energia creativa o força lluminosa, que s’origina bruscament, necessita de la suavitat del pas del temps pel seu màxim desenvolupament.
Les energies del tro i del vent són models que simbolitzen el creixement expansiu de l’arbre, per aquesta raó s’anomena FUSTA, a la tendència dominant del moviment de l’energia en primaveta, que és l’expansió fins a manifestar el que en essència és segons la seva naturalesa”.
.

» Text complet

18/03/2010: Orgasme i ejaculació

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
MANTAK CHIA “L'home multiorgàsmic”“Una ejaculació mitjana conté entre 50 i 250 milions d’espermatozoos (en teoria, si cadascun d’ells fertilitza un òvul, ! d’una a cinc ejaculacions podrien repoblar tots els estats Units!). Cada una d’aquestes cèl•lules espermàtiques és crear la meitat d’un nou i complet ésser humà. Qualsevol fàbrica que produeixi de 50 a 250 milions de productes necessita nous materials i en aquest cas el material ets tu mateix. Tot i que el teu cos produeixi una gran quantitat d’esperme cada dia, el seu valor no ha de ser subestimat. Si el teu cos no necessita reabastir-se d’esperma, segons el Tao, aquesta energia podrà ser utilitzada per enfortir el teu cos i la teva ment. A la pràctica taoista, aquesta energia es fa servir per millorar la salut, la creativitat i facilitat el creixement espiritual”.
.

» Text complet

16/03/2010: Trencar la rutina

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ANA S.JUAREZ I RUTH PEREIRO “¿Per què necessitem la rutina?“Sense una rutina Miguel de Cervantes no hauria escrit el Quixot i possiblement cap esportista no hauria batut ni una sola marca. És a dir la rutina descobreix el nostre costat positiu, la satisfacció del que està ben fet. Cada jornada ens sembla igual a les altres, i malgrat tot l’experiència facilita la feina i permet fer-ho amb menys esforç. Imagineu que haguessim d’aprendre a cuinar cada dia, ens tornariem bojos. I és que les rutines no impliquen que deixem de buscar nous objectius i alicients. Una rutina ens permet crear uns hàbits que, a través del sacrifici i la voluntat ens poden conduir a la superació”
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
JOSEP MARIA FERICGLA “Xamans, tòtems i esperits”

null

“Els xamanismes són les formes més elementals de respondre a les grans qüestions de la humanitat: sentit del dolor, origen i destí de la vida humana, contacte amb els àmbits eterns on hi ha totes les possibilitats que durant la vida humana es van concretant, i aquestes respostes es busquen desde l’experiència inmediata i conscient del que és indescriptible.
La consciència és una funció superior del sistema nerviós, però no està en el sistema nerviós. Aquesta funció superior necessita d’un substracte material i concret, però no està en ell.
El món de les idees de Plató.
El món dels arquetips Junguians.
El Tao dels xinesos.
El substracte dels xamanismes té vida pròpia, es va adaptant a cada moment de la història i a cada condició regional. D’aquí que sigui el fenomen humà més universal que existeix darrera l’estructura familiar”
.

» Text complet

12/03/2010: Guió de vida

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ÀLEX ROVIRA “El guió de vida”Elements del guió:
- Els mandats: fan referència a les prohibicions o inhibicions en el comportament del nen. Sempre es refereixen a la negació d’una activitat i estan en relació directa amb els desitjos, temors o disgustos de les figures parentals. Segons Berne els mandats són els missatges que arriben al nen (principalment de forma no verbal) a base de ser repetits dia rere dia pels seus pares o per les persones que tenen una forta influència emocional en ell o excepcionalment a causa d’una circumstància viscuda com a dramàtica.

- Les atribucions: que diuen al nen què ha de fer o ser. A diferència dels mandats que són de naturalesa limitadora, les atribucions carreguen el petit amb allò que s’espera o es desitja que sigui. La possible llista d’atribucions és il•limitada: “Ets com el teu oncle”, “ets igual que el teu avi”, “ets bo, dolent, llest, sa etc...” Etiquetes que a base de repetició, es poden penjar a la motxilla que modela la identitat d’un petit que busca ser estimat, protegit i reconegut”.
.

» Text complet

11/03/2010: Exercicis de PNL

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ROBERT DILTS “Com canviar creences amb la PNL”1. Identificar la persona amb la qual tenim dificultat per comunicar-nos. Visualitzar aquesta persona des de la primera posició i anomenar el tret que fa que la comunicació sigui difícil. Per exemple: rigidesa, insensible, incongruent, negatiu etc...
2. Visualitzar-se a un mateix interactuant. Posar nom al nostre propi comportament en relació amb l’altra persona. Per exemple: inquisitiu, irritat, espantat o disposat, etc...
3. Adonar-se com la nostra forma d’actuar reforça o desencadena el comportament de l’altra persona. ¿Si no hi fóssim tindria les mateixes reaccions?
4. Pensar de quines altres maneres podríem reaccionar davant d’aquella persona ¿Què et fa seguir actuant de la mateixa manera?
5. Mira com et tractes a tu mateix en aquesta relació. Per exemple: enfadat, inquisitiu, creatiu. Adona’t des d’on operen les respostes. ¿En quin sentit la teva resposta a tu mateix és un reflex del que fa l’altra persona?
6. Intercanvia les diferents posicions relacionades amb tu mateix i observa com es tranforma l’expressió de les reaccions.
7. Posa’t en el lloc de l’altra persona ¿Com es veu el teu comportament des d’aquella perspectiva? Des de la perspectiva d’aquesta persona ¿Què necessites o què vols per tu?
8. Adona’t com han canviat les teves reaccions i el teu punt de vista.
9. Continua intercanviant perspectives i possibilitats de resposta fins que sentis que la relació és molt més equilibrada i funcional.
.

» Text complet

10/03/2010: Pare Nostre

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
SWAMI MUKTANANDA “El misteri de la ment”“Un dia, aquesta llum explotarà i ho veurà tot. Veurà que l’univers sencer existeix dins d’ella. La llum divina de la consciència començarà a inundar-te els ulls i llavors la veuràs a tot arreu on miris. Veuràs la seva lluminositat en la gent, en els arbres, les roques i els edificis. Veuràs la mateixa consciència alçant-se amb cada pensament i sentiràs que passa per la teva ment; arreu on vagi la teva ment, trobaràs la teva pròpia consciència interior, el creador del mon. Veuràs que la totalitat de l’univers està continguda en tu mateix. . Sabràs que tot –totes les formes infinites del món- no són més que emanacions de la seva existència. T’adonaràs que ets tu qui es reflexa a tot arreu, i que és el teu propi reflex el que passa davant dels teus ulls. Tens dins teu aquest poder de trascendència sobre la vida dominada per l’ego. Pots donar-te la volta i mirar al teu interior, descobrir la teva naturalesa espiritual. Llavors podras viure cada dia, amb independència del que puguis estar fent, amb la sensació d’èxtasis que es deriva de trobar-se en el camí de la búsqueda sagrada”.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
MERCÈ CONANGLA & JAUME SOLER “Corazón que siente, ojos que ven”“7 principis de la gestió emocionalment ecològica de les relacions:
1. Principi d’autonomia: ajuda’t a tu mateix i els altres t’ajudaran (Nietzsche)
2. Principi de la Prevenció de Dependències: no facis pels altres allò que ells puguin fer per ells mateixos (Bhagavad Gita)
3. Principi del boomerang: tot el que fas als altres t’ho fas a tu mateix (Erich Fromm)
4. Principi del Reconeixement de la individualitat i la Diferència: no facis pels altres el que vulguis per tu... Ells poden tenir gustos diferents (Bernard Shaw)
5. Principi de la Moralitat Neutral: no facis als altres allò que no vulguis que et facin a tu (Confuci)
6. Principi d’Autoaplicació prèvia: no podràs fer ni donar als altres allò que no ets capaç de fer ni de donar-te a tu mateix.
7. Principi de la Neteja Relacional: tenim responsabilitat de fer neteja de les relacions fictícies, insanes, que obstaculitzen el nostre creixement personal”.
.

» Text complet

05/03/2010: Objectius

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
FRANCESC MIRALLES “El zen de l’empresa”“Qui persegueix dos conills no en caça cap. La filosofia zen ens diu que l’èxit de les nostres activitats està en concentrar-se a trobar els objectius i després concentrar-se per aconseguir-los, i que si volem tenir un èxit segur que ens centrem en un sol objectiu. Per això és necessari que la nostra ment no es mogui de la meta perquè ja es mouen prou les circumstàncies. Diuen els mestres Zen que a banda de concentració en l’objectiu, ens cal talent i perseverança, perquè a vegades parlem massa del que farem i el temps se’ns escapa”.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ALBERT EINSTEIN, físic

Stanley Milgram

“Els éssers humans formem part d’un tot que anomenem univers, en una part limitada pel temps i l’espai. Això no obstant, pensem i sentim com si estiguéssim separats de la resta, cosa que és una il•lusió òptica per part de la nostra consciència. Aquesta il•lusió és una presó que restringeix els nostres desitjos personals i el nostre afecte a les persones del nostre cercle immediat. La nostra tasca com a ésser humans és alliberar-nos d’aquesta presó i ampliar el cercle de compassió fins abastar tots els éssers vius i la natura en tota la seva bellesa.”


.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
El canvi també consisteix en treballar l’espiritualitat. Explica Wayne Dyer que Lao Tse deia que hi havia quatre virtuts. La primera virtut consistia en venerar qualsevol forma de vida, és a dir, respecte. La segona virtut és la sinceritat que no és res més que franquesa, la tercera virtut és la dolçor que es manifesta com a bondat en la nostra vida. La quarta virtut segons Lao Tse és donar recolzament que es manifesta essent servicial amb els altres.

.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
WALTER RISO “Jugando con fuego”“Comparar l’amant amb la parella estable no deixa de ser injust, i més quan s’està casat. L’aventura sempre es desenvolupa en un mitjà favorable, emocionant i molt plaent, mentre que la convivència en parella se les ha de veure amb els fills, la hipoteca, les malalties, la família de l’altre, la feina a casa i els problemes quotidians. Els amants es mouen en un llimb especialment construït pel seu desfogament i complaença, els matrimonis sobreviuen i lluiten, tot i que hi hagi amor. Tant és així que quan el mitjà ideal en què evoluciona l’aventura es modifica i els amants passen a ser una parella explícita i oberta al món, en la majoria dels casos la fascinació desapareix”
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Dr. MIQUEL MASGRAU “La medicina tradicional xinesa”“El metge xinès agafa els signes i els va posant de costat, un al costat de l’altre, fins que aconsegueix una espècie de dibuix de la totalitat de la persona. Es el mateix que passa amb la terminologia xinesa. El llenguatge xinès consta de relativament poques paraules, i cadascuna d’elles enentenen un ampli camp semàntic. Cada paraula pot dir moltes coses. Pot ser un verb, pot ser un adjectiu, pot ser un nom, tot depèn del context; exactament igual passa en medicina. Res no significa. Cap símptoma no vol dir res per ell mateix. Tot depèn de la seva relació amb la totalitat. El món xinès és un món sense absoluts, en eque tot està íntimament relacionat. Res no es pot entendre fora del context.”
.

» Text complet