Arxius

Estas veient: febrer 2010
Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
DIDIER PLEUX, psicòleg

null

“Com que estan acostumats a aconseguir tot el que volen a través dels pares, molts nens acaben per no suportar la frustració. Això és un gran error, perquè la frustració és fonamental per a l'educació, i cal experimentar-la per ser conscients que no es pot fer tot ni es pot tenir tot a la vida.”

.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ELS SET PRINCIPIS DE LA FILOSOFIA HUNA1.- El món és el que un pensa que és: els nostres pensaments contribueixen a generar la nostra experiència de la realitat. En línies generals, pensaments saludables creen condicions físiques saludables, pensaments harmoniosos generen relacions harmonioses, creences de prosperitat generen prosperitat.

2.- No existeixen límits: tot és possible. Si pensem que quelcom és possible d’alguna manera podem contribuir a qui ho sigui mentre que si pensem que no ho és, no estem col.laborant perquè ho sigui.

3.- L’energia flueix on va l’atenció: si dirigim l’atenció a alguna part del nostre cos, allà hi va l’energia automàticament. Per tant, els nostres pensaments més freqüents són els que tenen més força i poder, perquè són els que reben més atenció.

4.- Ara és el moment de poder: el present és l’única cosa real en termes existencials, ja que el passat és només record i el futur és només imaginació. Per enfocar-se en el present només és necessari prendre la decisió de connectar-se amb l’ara en algun plànol de l’existència o en tots ells: l’ara del cos, de la ment, de les accions o de l’esperit.

5.- Estimar és estar feliç amb alguna cosa: l’amor pels huna és un tipus particular d’energia i acció i no pas un sentiment. El principi ens diu que quan estimem som feliços. De manera que si volem ser feliços amb alguna cosa cal que l’estimem.

6.- Tot el poder prové del nostre interior: des de la filosofia huna el que en realitat tenim és una major o una menor connexió amb fonts d’energia, una major o menor fluidesa en el nostre sistema i més o menys capacitat de dirigir intencionalment aquesta energia cap a una finalitat. Tot en la naturalesa té poder. El poder és energia dirigida a un propòsit.

7.- El que és efectiu és la mesura del que és vertader: és a dir que tot és relatiu en termes de veritats i mètodes. La filosofia huna estableix que el resultat és el paràmetre de veritat. Només podem saber si alguna cosa és vertadera o no pels efectes que produeix. Això implica que el que és veritat per alguns pugui no ser-ho per a d’altres, que el que per alguns funcioni no funcioni per altres.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
MÒNICA CALVO “El ioga i la dona, una visió diferent sobre el cicle menstrual femení”Fase preovulatoria o fase de la verge
Als ovaris, hi ha unes cél•lules anomenades folículs que són les que contenen els ovuls, madurs i inmadurs. Durant la fase preovulatòria un folícul madura i produeix l’estrògen, una hormona que estimula les mames i la pared uterina que contindrà l’ovul per fecundar. Durant aquesta etapa, la dona no és fértil, i acaba de sortir de la fase de la menstruació renovada i amb ganes de viure. Si durant la menstruació una ha fet neteja física i emocional, aquesta fase és viu com un reneixement, on hi força i entusiasme per dur a terme projectes i ilusions. Durant aquesta etapa, la dona té confiança en sí mateixa, és sociable, té una gran poder de concentració i d’anàlisis. És un moment idoni per emprendre nous projectes i viure el món al màxim. És una etapa dinámica, d’acció. Es podria dir que és la fase masculina (yang) dins del cicle femení. Però hi ha el perill de quedar-se estancada en aquesta fase i no passar a la següent. Les dones que s’estaquen a la fase de la verge acostumen a ser excessivament independents, poden estar massa volcades a la seva professió descuidant els demés aspectes de la seva vida, tenir una ambició desmesurada, els hi pot ser difícil entregar-se a qualsevol relació, poden ser incapaces de cuidar dels demés, tenir por a la maternitat, etc....

Fase ovulatoria o fase de la mare
Durant aquesta fase, aproximadament entre els dies 14 i 16 des de la menstruació, encara que pot canviar segons cada dona, el folícul que contenia l’òvul s’obre, l’òvul s’allibera i es forma el cos luti, produint-se progesterona i estrògens. La progesterona prepara la paret uterina per la fertilització. En aquesta fases la dona està exuberant d’energia, es pot dir que és el màxim d’energia del cicle, però d’una qualitat diferent a la de l’etapa anterior. Ara la dona té l’energia de la mare, una energia amorosa, forta, que la capacita per cuidar dels demés i la connecta amb la terra. És un moment on l’atenció està en nodrir i tenir cura dels altres més que d’una mateixa. Es pot aprofitar aquesta fase per gaudir de les relacions amb els demés (tant familiars com amb els amics o companys de feina), ja que tenim una gran capacitat d’empatia i per donar una empenta a aquells projectes que necessiten una mica més de cura o estaven estancats. També és una etapa en que la sexualitat està exaltada, així com la creativitat.

Fase premenstrual o de l’encantadora
En aquesta fase, el cos luti no fecundat degenera de manera gradual i els nivells d’hormones disminueixen. Pot aparèixer el conegut “síndrome premenstrual” amb diferents símptomes com migranyes, tensió, debilitament, mames inflades i sensibles, retenció de líquids, fatiga, irritabilitat, depressió, etc. Desprès de l’etapa de màxim contacte amb l’exterior que representa la fase de la mare, comença el viatge cap a l’interior d’una mateixa i una davallada progressiva de la força i l’energia física. La dona té més consciència d’ella mateixa i del seu propi poder creatiu. Pot ser una etapa o molt creativa o molt destructiva, on l’energia creativa que contenia l’òvul vol expressar-se. És també una etapa en la que la intuïció està present, hi ha una necessitat espiritual i de coneixement intern major. Però també és una fase de revisió i examen de la pròpia vida, per decidir què necessitem eliminar i quins canvis ens convindria fer. Abans de la menstruació és una bona etapa per fer neteja.

Menstruació o fase de la bruixa
La menstruació és la fase més interior de la dona. Pot ser que vulguis estar sola o tinguis ganes d’aïllar-te. En algunes cultures tribals, les dones es separen del grup quan menstruen. És tan gran el contacte amb el seu jo més íntim, que els xamans les temen. És la fase on la dona és capaç d’entrar en els misteris més profunds d’ella mateixa. És un temps per la lentitud, tant física com mental, replegament, descans i consciència, on es fa neteja de tot el que ha passat durant el mes i es pot eliminar tot allò que s’ha detectat com a no desitjat durant la fase premenstrual. És doncs, una etapa de destrucció per tornar a renèixer amb noves idees a la fase de la verge.
És útil prendre consciència de les nostres reaccions quan apareix el sagnat. El rebutgem, ens fastidia que ens vingui la regla?, o ens sentim a gust i la gaudim? És important acceptar el que aquesta etapa comporta per viure-la en harmonia. Acceptar el ritme lent, la pesadesa del cos i fins i tot el dolor” .

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ROBERT FROST, "The road less travelled"

null

“Dos camins divergien al bosc groc
i, sentint no poder-los triar tots dos
i essent jo un sol viatger, vaig aturar-me
a contemplar-ne un fins on se'l veia
desaparèixer rere el sotabosc.

Però vaig triar l'altre, igual de bell,
(...) cobert com era d'herba no petjada;

(...) dos camins divergien dins d'un bosc,
jo vaig triar el menys fressat dels dos,
i això ha fet que tot fos diferent.”

.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ARCADI OLIVERES, economista i activista per a la justícia i la pau“Existeixen segells de comerç just. Quan una empresa importa un producte del Tercer Món i aquest té incorporat el segell, vol dir que allà hi ha un representant d’una ONG que ha comprovat com funcionen les cooperatives que venen el producte; si paguen salaris dignes, que no contaminen, no exploten els nens... Si és
correcte, li posen el segell i com que l’ONG et mereix respecte, confies que s’ha elaborat dignament. A mi, però, em fa més por el punt de distribució, perquè si vols un producte de comerç just abans anaves a la botiga d’Intermón o de Sodepau, però ara es proposa distribuir-ho a supermercats comuns. Com que, en la meva opinió, les caixeres d’aquestes cadenes estan cobrant un sou de misèria, estarem practicant el comerç just amb una part però no amb l’altra, que és la caixera que és allà torturada.”

.

» Text complet

16/02/2010: L'ansietat

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
DALAI LAMA “L’art de la felicitat”“La motivació sincera actua com un antídot capaç de reduir la por i l’ansietat. Per això és tan imporatnt la motivació. De fet, totes les acciones humanes es poden veure en termes de moviment, i allò que es mou rere totes les accions és allò que les impulsa. Si es desenvolupa una emoció pura i sincera, si s’està movitat pel desig d’ajudar, sobre la base de l’amabilitat, la compassió i el respecte, es pot dur a terme qualsevol feina en qualsevol àmbit i funcionar amb més efectivitat, amb menys por o preocupació, sense por del que diguin els altres ni si al final es té èxit i es pot assolir l’objectiu. Tot i que no puguem assolir el nostre objectiu, ens podem sentir bé amb el simple fet d’haver fet l’esforç. Però si tenim una mala motivació, tot i que la gent ens atabali o assolim els objectius que ens havíem proposat, no ens sentirem feliços”
.

» Text complet

15/02/2010: Herois quotidians

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
PILAR JERICÓ “Herois quotidians”“L’aventura t’ha transformat positivament: ets més sensible als altres, tens un aprenentatge sobre les teves espatlles que d’altra manera t’hauria estat impossible adquirir i has guanyat marges de llibertat sobre tu mateix. Pot ser que hagin quedat cicatrius o ferides transparents, però també has obtingut una gran riquesa. No ets tan esclau, ni de les teves pors, ni dels teus somnis incomplerts, ni de les expectatives impossibles. Senzillament, ets més savi. Saps disfrutar de la vida i sorprendre’t amb els ulls d’un nen. Has creuat deserts, i t’has aixecat de nou. Has apres a valorar el que tens, a estimar-te sense màscares i a disfrutar de cada matí o de cada trobada amb un amic. I per tot això, val la pena l’aventura”.
.

» Text complet

12/02/2010: Els mantres

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
DEL LLIBRE INICIACIÓ ALS VEDES (Fragmenta)"La paraula mantra denota sacralitat: una formula sacrificial, un consell de gran eficàcia per part d’un mestre; no és ni un mer so ni una simple magia. Són paraules vives i, com a tals, tenen un poder que transcendeix el pla purament mental. Per adquirir aquesta energia de la paraula cal copsar-ne no solament el significat sinó també el missatge o les vibracions, com de vegades s’anomenen a fi de subratllar-ne el vincle amb el so mateix.

Fe, comprensió i pronunciació física són essencials per a un mantra autèntic. Cada paraula s’uneix a la font de totes les paraules. El caràcter últim de la paraula —vāc— és un concepte fonamental de l’espiritualitat indica."
.

» Text complet

11/02/2010: Generació Nespresso

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
JOSÉ MARIA ROMERA, periodista“No resulta fàcil conrear la calma enmig del frenesí. L'agitació que impera en el nostre temps deixa poc espai per a la reflexió i la serenitat. Esperar s’ha convertit gairebé en un acte heroic, quan les relacions tendeixen a ser efímeres i la conducta més freqüent davant del rebuig o el fracàs és l'abandonament només començar. Únicament en la mesura que ens reconciliem amb la durada natural de cada cosa en podrem obtenir la màxima satisfacció. En canvi, com més cedim a la impaciència, més grans seran les probabilitats de caure en l'estrès i la frustració.”


.

» Text complet

10/02/2010: Flors que curen

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Dr. EDWARD BACH, nascut el 1886 a Moseley, prop de Bermingham, Anglaterra.“En la seva búsqueda de remeis purs, senzills i naturals i respectant el principi d’Hipocrates, va orientar els seus treballs cap al món vegetal, en el que intuitivament percebia que hi havia una gran força de sanació i de transformació. La seva observació sensible de la naturalesa, i el patiment dels seus pacients li va permetre descobrir la influència de certes flors sobre certs estats anímics i sobre els desequilibris de la personalitat. Es va adonar que certes flors expressaven determinats estats psicològics per la manera com es desenvolupaven. Observant l’analogia existent entre una planta i el perfil caracteriològic d’un pacient, va posar en evidència les virtuds curatives de la planta, que va saber captar i extreure a través de l’energia solar. En sis anys va descobrir un ventall de 38 elixirs florals, i d’aquesta manera va establir els fonaments d’un nou sistema de salut”
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
RAMON BASSA “La saviesa dels refranys populars”

Joan Amades

“Els refranys són sentències condensades fetes pel poble i que han passat de generació en generació per transmissió oral. Els canvi socials que ha sofert el nostre país, el pas d’una societat rural a una de serveis, fan cada vegada més gran el tall entre tota la literatura oral utilitzada fins fa 40 anys i el llenguatge d’ara. L’escola pot ser un dels llocs de recuperació del significat dels mots, del joc de la sentència que són els refranys. Però això sí, que sigui una cultura viva, no enllaunada només en uns llibres.
En un temps de rapidesa, els refranys són breus concentracions de saviesa. És cert, que algunes vegades podem trobar refranys es contradiuen, fins i tot n’hi ha alguns de sexistes, però la majoria ens transmeten una experiència de vida”.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
FERRAN RAMON CORTÈS “Mentida i engany”“Mentir no és complicat. El que és complicat és aguantar una mentida en el temps. Quan un menteix, haurà de tenir una bona explicació per qui li demani, i recordar-la, perquè en el moment menys pensat, i quan ja s’hagi donat l’episodi per tancat, algú tornarà a preguntar, i si no som ràpids en la resposta quedarem en evidència. A més en el decurs d’una mentida, acostumem a improvisar respostes a preguntes que no haviem previst, creant un grapat de mentides addicionals. Es requereix una habilitat prodigiosa per recordar-les i tenir-les molt presents, per evitar delatar-nos”.
.

» Text complet

05/02/2010: Creences limitadores

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
CRISTINA LLAGOSTERA “10 passes en el camí cap a la llibertat”“Ens hem d’atrevir a explorar-nos per arribar a conèixe’ns i per donar les passes que ens permetin ser i expressar-nos tal com són. Potser per aquesta raó l’objectiu de sentir-nos lliures és el més desitjat, però també el més temut. Aquests deu exercicis et poden ajudar a fer aquest camí:
1. Coneixe’t millor: és un pas indispensable per ser lliure, i implica recorrer el procés que ens ha portar a formar la nostra personalitat. Defineix-te utilitzant 5 paraules, i escriure també 5 defectes o limitacions que creguis tenir i 5 qualitats o recursos personals. Finalment pots escriure la teva autobiografia per descobrir la relació entre la teva història i el teu present i ser més conscient dels papers amb els que t’has identificat a la vida.
2. Treu-te la màscara: és el que decidim mostrar als altres, i que no sempre està en coherència amb la nostra essència. Per sentir llibertat personal és necessari reconèixer aquesta màscara.
3. Escolta les teves emocions: perque ens parlen de com ens afecta el que passa. Per identificar-les pregunta’t en diferents moments “Què és el que ara sento?” Escolta tant els sentiments i emocions com les sensacions físiques.
4. Descobreix els teus desitjos, i escolta’ls per conduir realment la pròpia vida; malgrat que entrin en contradicció amb els dels altres.
5. Allibera’t de la culpa. La culpa útil senyala que hem fet alguna cosa que va en contra del nostre codi intern de normes i creences, que ens permet rectificar. La culpa estèril ens pot esclavitzar i forçar-nos a renunciar a ser el que som per excés d’autoexigència, per seguir els mandats i els judicis dels altres. Quan aparegui la culpa, pregunta’t ¿Quina és la norma transgredida? ¿És una culpa útil o esteril?.
6. Mostra la teva opinió, tot i que sigui diferent, ens permet refermar-nos com a persones.
7. Expressa’t amb llibertat, de manera creativa i terapeutica, amb la paraula, el cos, la música, les arts plàstiques.
8. Aprendre a decidir, centrats en els propis principis. A la vegada de prendre una decisió escolta la raó i l’emoció i intenta integrar-les.
9. Atreveix-te a experimentar. Atreveix-te a sortir dels límits de les pròpies creences, pors i inseguritats, i obre tots els teus sentits.
10. Estima’t tal com ets. Descobrir la pròpia essència vol dir acceptar-nos tal com som, intentant millorar el que podem i estimant-nos profundament.
.

» Text complet

04/02/2010: Diners i parella

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
DORA SALIVE “Diners i parella”“Idees per gestionar millor els diners.
1. Parleu dels assumptes que es considerin desequilibrats de la relació. Prendre decisions temporalment, no fer ni acords ni negociacions per sempre, som adults i posem les pautes, podem reconsidar-les i canviar-les.
2. Comenceu per canviar. Quan una persona de la relació canvia l’altra s’hi veu obligada. Insisteix en que les qüestions de diner es gestionin en parella.
3. Practiqueu la generositat tan verbal com d’acció. Doneu més del que rebeu a nivell afectiu i veure-ho que amb aquest desequilibri l’altre intentarà re-equilibrar la relació donant.
4. Una parella exitosa ha de ser la combinació de voler ser estimat, voler rebre i voler estimar a l’altre, voler donar. Demaneu el que desitgeu i necessiteu, permeteu que us demanin i no ho sentiu tot com un reclam.
5. Busqueu espais específics per parlar dels problemes econòmics i no deixeu que el tema envaeixi tots els moments.
6. La parella pot fer l’esforç de centrar-se en el que tenen (sentiments d’abundància) i no el que no tenen (sentiments de buit).
7. El més important. Pregunteu-vos si el problema són realment els diners. Quan tenim problemes amb els diners és perque hi ha problemes ocults de poder, afecte, valoració, compromís o sexe.
.

» Text complet

03/02/2010: Feliç nou dia

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
DESIDERATA, monja de Baltimore (1693)ç1 . Camina plàcidament entre el soroll i la pressa, i recorda que la pau resideix en el silenci.
2 . Viu en bons termes amb tot el món sempre que puguis.
3. Dóna la teva veritat tranquil•la i clarament: escolta els altres, fins i tot a l'avorrit i a l'ignorant, també tenen la seva.
4 . Evita les persones sorolloses i agressives, no facis vexacions al teu esperit.
5. Si et compares amb altres, pots tornar-te vanitós o amarg, ja que sempre hi haurà persones més grans i més petites que tu.
6 . Gaudeix dels teus èxits així com dels teus plans.
7 . Mantingues interès en la teva pròpia carrera, encara que sigui humil.
8 . Sigues tu mateix. Especialment, no fingeixis afectes.
9 . No t'angoixis amb fantasies. Molts temors neixen de la fatiga i la solitud.
10 . Sigues amable amb tu mateix. Ets una criatura de l'univers, no menys que els arbres i les estrelles: tens dret a estar aquí.
11 . Amb totes les seves farses, treballs i somnis trencats, aquest continua sent un món bonic. Per tant: esforça't a ser feliç.


.

» Text complet

02/02/2010: Arrisca't

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
MIRIAM SUBIRANA “Superar els teus límits”“Podem crear pensaments positius amb la pràctica de la meditació, centrant-nos en crear unes afirmacions que enforteixin l’autoestima. Crear una afirmació que ens vingui de gust sentir i viure, com per exemple “Respecto la meva intuïció”, “Tinc la consciència neta”, Sóc un ser de pau”, “Sóc lliure per ser feliç”, “jo puc”, “Sóc valent”, “sóc fort”, “Confio”, “Accepto”, “perdono”. Siguem creatius i generem una llista de pensaments associats amb l’afirmació triada i visutalitzem els sentiments o les imatges associades.
A l’hora de meditar, hem de mantenir-nos atents, centrats i alerta. Si ens distreiem, tornem de nou a l’afirmació. Hem de ser conscients del que passa a la ment. Allunyar-la activament dels pensaments que la distreuen. Aprendre a deixar anar allò que ens provoca patiment i ens empresona en una espiral de pensaments dolorosos”.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Dr. MIQUEL MASGRAU “L’actitud davant del càncer”“La importància del factor mental és innegable. En els anys seixanta es va portar a terme un estudi en l'Universitat de Ohio sobre les malalties del cor, alimentant uns conills amb productes altament tòxics per bloquejar les seves artèries. Els resultats es van notar en tots el grups de conills excepte en un, el qual curiosament presentava un 60% menys de símptomes nefastos. No hi havia cap element en la fisiologia dels conills que pugués explicar una millor tolerància a una dieta tòxica, fins que es va descubrir per casualitat que l'estudiant encarregat de donar-los-hi de menjar solia mimar-los. Els tenia a les mans i era carinyós amb ells durant uns minuts abans de donar-los el menjar; i aquesta senzilla diferència respecte els altres conills els permetia suportar millor la dieta tòxica. Aquest tipus d'experiments s'ha tornat a repetir: uns conills eren tractats de manera neutra, mentre que als demés se'ls tractava amb afecte i els resultats varen ser idèntics als de l’estudi anterior. Una vegada més, el mecanisme ocult en aquesta classe d'immunitat és misteriós; sembla mentida que l'evolució hagi construït en la ment del conill una resposta immunitzadora que es vegi estimulada per l’afecte humà”.
.

» Text complet