Arxius

Estas veient: gener 2010

29/01/2010: L'homeopatia

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
SAMUEL HAHNEMANN, el creador de l’homeopatia.Samuel Hahnemann va néixer el 1755 en una família pobra d’Alemanya i va haver de treballar de molt jove; als 12 anys ja impartia classes particulars de grec. Més tard es va convertir en un escriptor prolífic, traductor, doctor, químic i farmacòleg; i fent una sèrie d’experiments pel seu compte va descobrir als 35 anys l’homeopatia.
Samuel Hahnemann es va convertir en una celebritat mèdica el 1799 gràcies al seu èxit inicial en l’epidèmia d’escarlatina que va assolar Alemanya, només tres anys abans del descobriment oficial de l’homeopatia. El doctor Hahneman va aconseguir resultats tan fascinants en la prevenció i el tractament d’aquesta malaltia mortífera que ben aviat molts metges van elogiar la seva pràctica clínica i van començar a elogiar la disciplina.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
THÉOPHILE GAUTIER, poeta i dramaturg“El gat acompanya les nostres hores de solitud, malenconia i dificultat. Pot quedar-se vetllades senceres sobre els teus genolls, roncant satisfet, feliç de trobar-se amb tu, i prescindeix de la companyia d'animals de la seva pròpia espècie. Els gats es complauen en el silenci, l'ordre i la quietud, i cap lloc els convé millor que l'escriptori d'un home de lletres. És una missió molt difícil guanyar-se l'afecte d'un gat; serà el teu amic si sent que ets digne de la seva amistat, però mai serà el teu esclau.”


.

» Text complet

27/01/2010: Música i inconscient

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure


Llegim al llibre “Diez minutos para sentirse zen” (Ed.Paidós) que “la musicoteràpia és una eina molt útil per aconseguir un estat de calma. És per això que s’utilitza amb dones embarassades amb ansietat o nens autistes. No es tracta d’escoltar música. Sinó que tal i com han constat els especialistes hi ha certes notes que amb instruments concrets, o certs tipus de veu que estan dotats de freqüències (entre els 41 Hz i els 300 Hz) que se senten per tot el cos i aporten sensació de calma. Cada freqüència pot aportar una virtut terapèutica concreta. Per exemple, la freqüència de 50 Hz és estimulant mentre que la freqüència de 110 Hz és més aviat relaxant”. “L’instrument més utilitzat en musicoteràpia és el contrabaix però algunes veus també s’usen per la seva qualitat terapèutica” .

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
FRANCESC TORRALBA “El cultiu de la Intel•ligència espiritual”1. La pràctica freqüent de la soledat.
2. El gust pel silenci
3. La contemplació
4. L’exercici de filosofar
5. l’espiritualitat de l’art
6. El diàleg socràtic
7. L’exercici físic
8. El dolç no fer res, per activar la intel•ligència espiritual.
9. L’experiència de la fragilitat
10. La delectació musical
11. La pràctica de la meditació.
12. L’exercici de la solidaritat .

» Text complet

25/01/2010: Desdibuixar l'ego

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
MIHALY CSIKSZENTMIHALYI (extret del llibre “Pensar no és de franc” XAVIER GUIX)“Hi ha dues maneres d’evitar el vagareig aleatori de la consciència, el qual s’acostuma a experimentar com una dolorosa sensació d’ansietat o d’avorriment. Una és imposar ordre en el pensament des de l’exterior. Quan ens submergim en una feina, parlem amb una altra persona o fins i tot seguim un programa de televisió, estructurem la nostra atenció i aquesta pot seguir una pauta més o menys lineal. L’altra manera d’aconseguir ordre és desenvolupar una disciplina interna que permeti concentrar-se a voluntat. Això és molt més difícil, i als meditadors, ioguis, artistes i especialistes els costa molts anys aprendre a fer-ho. En tot cas, la ment no s’ordenarà ni seguirà pautes d’experiència agradables llevat que es dediqui energia a donar forma a la consciència”
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
MAR CANTERO SANCHEZ “Les fonts d’energia”“Tots naixem amb un poder i una energia innats, que tot i que haguem perdut pel camí, sempre estem a temps de recuperar. ¿Com? Evitant conductes i actituds nocives que ens debiliten i practicant altres que ens porten a aixecar l’ànim i tenir més vitalitat:
1. Pensa en positiu.
2. Pren decisions.
3. Elimina els “hauria”.
4. Troba solucions.
5. Apren a viure el present.
6. Construeix el teu futur.
7. Estima’t sense complexos.
8. Cultiva la teva sensibilitat.
9. Diferencia el que és important.
10. Diverteix-te, però amb sentit.
11. Cultiva les teves il•lusions.
12. Crea’t bons hàbits.
13. Sent l’energia: tot el que percebem té energia i és capaç de crear-la. La vista, el tacte, l’olfacte ens serveixen de catalitzadors. Els colors que veiem, els aromes, els sons que escoltem creen una poderosa energia, com també el silenci”.
.

» Text complet

21/01/2010: Mapes del tresor

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
TONY BUZAN, creador dels Mapes Mentals“Els millors resultats s’aconsegueixen invertint la quantitat correcta d’esforç en el lloc adequat i el moment adequat. I aquesta quantitat d’esforç acostuma a ser menys del que creiem que necessitem invertir. Dit d’una altra forma: quan menys esforç innecessari posem en el que no toca, més èxit obtindrem en les coses importants. La clau es troba en la mesura i la focalització. Per tant, hem de desaprendre les coses que fem malament, sigui per excés o per mancança o per una falta de focus.”


.

» Text complet

20/01/2010: Què és el poliamor?

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
EMMA GOLDMAN, Marriage & Love“L’ésser humà ha conquerit nacions senceres, però tots els seus exèrcits no han pogut conquerir l’amor. Ha encadenat i lligat l’esperit, però ha estat totalment impotent davant l’amor. L’ésser humà és encara deficient i desolat, si l’amor passa pel seu costat. Però si s’hi queda, el més pobre es troba radiant de vida, calor i color. Així, l’amor té el poder màgic de fer d’un captaire un rei. L’amor és lliure, no pot habitar en cap altre ambient. En llibertat es dóna sense reserves, amb abundància. Totes les lleis, tots els tribunals de l’univers, no poden arrencar de la terra l’arrel de l’amor, un cop s’ha sembrat.”

.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ANTONI BLAY FONTCUBERTA“Parteixo de la identificació que jo sóc aquest cos físic i que la taula és un altre cos físic, i com essent dos cossos físics són diferents i estan separats per un espai, per això existeix aquest esquema bàsic que jo sóc totalment diferent de la taula i, per tant, la percepció que jo tinc de la taula no té res a veure amb mi. Però la veritat és que la percepció que tinc de la taula és tan meva com la percepció que tinc de mi. I això és també aplicable a la percepció que tinc de l’espai i a la que tinc de la pròpia separació; tot això segueix essent la meva mateixa consciència (...) La consciència està feta de les coses. Llavors, nosaltres, com a fet concret, som les coses” .

» Text complet

18/01/2010: La manipulació

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
NÚRIA MATA “La manipulació”“La manipulació s’exerceix explotant situacions emocionals penoses, entre elles, la desvalorització, la por i la confusió, que d’una manera o altra ens connecten amb la indefensió, sigui aquesta real o si més no sentida, i actuen com un triple atac: a la nostra autoestima, a la nostra capacitat de pensar i a la nostra capacitat d’actuar. En la seva voluntat per desestabilitzar a la seva presa mantenint-la en confusió, gràcies a la qual s’assegura per ell mateix el control de la situació, un bon manipulador arriba a ser un virtuós en l’art de crear i treure partit a les contradiccions”.
.

» Text complet

15/01/2010: Inocència radical

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ELSA PUNSET “Inocencia radical”“A mesura que les persones es perden en el brogit d’una vida dedicada a perseguir els plaers substitutius perden el contacte amb les seves necessitats més profundes, més autentiques. Perden el sentit de qui són elles de veritat. Jo no sóc el meu desig, jo no sóc la meva mancança: el desig i en particular el desig insatisfet, només és problematic quan envaeix el sentit profund de qui som. Els nens en canvi, desde la seva innocencia radical, expressen amb claredat les seves necessitats bàsiques: les físiques, les emocionals, les intel•lectuals, les trascendentals. No les viuen com una debilitat, sinó com una expressió lógica del seu ésser esencial. Només aprendran a témer-les quan comencin a experimentar que no sempre és fácil o possible satisfer-les”
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ROBERTO DEBAYLE, consultor especialitzat en recursos humans“El líder tou és aquell que evita a qualsevol preu el conflicte i rarament s’arrisca. Aquesta mena de caps mai són determinants en les seves decisions i, malgrat que ocupen càrrecs gerencials, no s’adonen que una part important de la seva feina és donar direcció al seu equip. La meva recomanació per a un empleat amb aquesta mena de cap és que faci el que el seu superior no fa: demanar-li verbalment el lideratge que necessita i aconseguir compromisos per escrit, si el líder és una persona poc assertiva a l’hora de dialogar.”


.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
FRANCESC TORRALBA “L’art de saber estar sol”.“Aviat s’identifica algú que freqüenta la soledat. L’aplom, la seriositat i aquella estranya independència de tot el que l’envolta, el fan especialment desitjat. Però en l’experiència de davallar al fons insondable, el solitari viu una sensació que tots els grans solitaris han descrit: és l’experiència de la mancança. El solitari s’adona que li manca quelcom per a ésser ple, que hi ha en ell una carència radical, una falta. (...) La soledat revela que no sóc un ésser ple, sinó indigent; que no sóc autosuficient, sinó dependent; que em manca quelcom que em pertany, però que no està ja en el meu ésser, potser perquè dient-ho a la manera platònica, hi havia estat abans, en un altra existència. Tot verdader solitari és un nostàlgic”.
.

» Text complet

11/01/2010: Aprendre a merèixer

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
MIREIA DARDER “Claus de l’acceptació”Els conflictes ens ajuden a veure les nostres polaritats negades. Un bon exercici per ampliar el concepte de tu mateix és fixar-te amb quin tipus de persones tens conflicte, quines característiques tenen i què és el que et fa més ràbia de com són. És molt probable que tu no t’estiguis permetent alguna cosa del que elles tenen. Per exemple, si et posen nerviós les persones que són poc concretes quan parlen i divaguen, pots adonar-te que tens una gran exigència de ser clar amb el que dius i et costa reconèixer que tu mateix tens una part que divaga que no acceptes.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
THICH NHAT HANH: “El miracle de mindfulness”“La ment és com un mico saltant de branca en branca pel bosc. Per no perdre de vista al mico per si aquest es mou de sobte, hem d’observar-lo constantment i fins i tot ser una unitat amb ell. La ment contemplant a la ment és com un objecte i la seva pròpia ombra: l’objecte no pot alliberar-se d’ella. Els dos són una sola cosa. Allà on vagi la ment, la mateixa ment segueix enganxada a ella.(...) En quant la ment és conscient de sí mateixa de manera directa i contínua, ja no és com un mico. No existeixen dues ments, una que vagi saltant de branca en branca i una altra que la persegueixi per lligar-la amb una branca”. .

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
DAVID RICHO, The Five Things We Cannot Change“1. Tot canvia i té un final.
2. Les coses no sempre surten d'acord amb allò planejat.
3. La vida no és sempre justa.
4. El dolor és part de la vida.
5. La gent no estima tot el temps ni és lleial tot el temps.”


.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Dr. MIQUEL MASGRAU “No als règims dictatorials!”“Gairebé totes les dietes són bones, però no n’hi ha cap que sigui bona per tothom; cadascú ha de trobar la que millor li escau, tenint ben present que no són els resultats immediats els que la fan bona, sinó que aconsegueixi canviar els hàbits cap a una millor alimentació.
El segon precepte d’una dieta original és no combatre, en cap cas, el sobrepès; en cap circumstàncies es justifica anar contra un mateix, ni tan sols contra el propi greix, doncs és una batalla perduda de la que sempre se sortirà perjudicat. S’ha d’acceptar el propi cos. La clau per aprimar-se no està en el plat sinó en la ment; no està en la voluntat, sinó en l’enteniment, que fa possible canviar la submissió als règims per una bona alimentació.
El tercer és no renunciar de cap manera a l’associació entre el menjar i el plaer. I, per últim, hem de tenir en compte que el fet de menjar és, en els humans, quelcom més que la supervivència; entorn del menjar s’ha creat el llenguatge, i l’home s’ha fet sapiens”.
.

» Text complet