Arxius

Estas veient: novembre 2009

30/11/2009: Crear la teva vida

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Eric Maisel és un coach americà especialitzat en persones creatives, artistes, escriptors, ballarins... Maisel diu a Coaching para el creativo que hay dentro de ti (Obelisco) que ens hauríem de convertir en el nostre propi coach. Planteja el següent exercici: Agafar dues cadires i posar-les una davant l’altra. Es prepara una situació per parlar amb un mateix. A la primera cadira fem de nosaltres i en la segona cadira fem del nostre coach. Aleshores, només cal que ens plantegem un problema com ara:

- No puc acabar la meva novel•la
- Odio la meva jornada laboral
- Tinc dubtes sobre el que pinto
- Vull començar alguna cosa però m’atabalo
- Em sento avorrit...D’entrada, diu Maisel que aquesta exposició que ens “autofem” ja és una gran passa per detectar quin és el problema. Fer aquesta confessió també ens requereix buscar respostes des de la nostra part de coach. Això vol dir buscar els perquès.
.

» Text complet

27/11/2009: Atenció plena

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
JON KABAT-ZINN “La pràctica de l'atenció plena”.“L’atenció plena és una consciència sense judicis que es cultiva instant a instant mitjançant un tipus d’atenció oberta, no reactiva i sense prejudicis en el moment present. Quan es practica d’una manera deliberada, se l’anomena atenció voluntària, i quan apareix de manera espontània- com acostuma a passar cada vegada més sovint en la mesura que avança la nostra pràctica voluntària-, se l’anomena atenció sense esforç” .

» Text complet

26/11/2009: Tapping

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
GARY GRAIG. “Tapping”“Cada vegada que tenim un pensament, actitud o emoció negativa, si no la trascendim, queda atrapada i produeix un desequilibri en el camp energètic, que pot afectar negativament a les cèl•lules implicades. A la vegada que apliquem el tapping sobre diferents punts d’acupuntura podem fer ús de certes afirmacions lingüístiques (PNL), per exemple, si el que volem és eliminar la fòbia a viatjar, podem fer servir la frase següent “em sento segura i tranquil•la viatjant en avió”, si estem treballant sobre l’autoestima, la següent frase ens serà molt útil “em sento digna de rebre l’apreci i l’estima de mi mateixa, de mi...., i de tots els que m’envolten. Si esteu intentant deixar la dependència al tabac, aquesta pot ser una frase útil “em sento molt feliç de col•laborar amb les meves cèl•lules i viure sense tabac”. Si fem servir la frase adeqüada, a la vegada que apliquem el tapping en el punt implicat, en el tema que volem resoldre, les possibilitats d’èxit poden ser extraordinàries”
.

» Text complet

25/11/2009: Cuidar al cuidador

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
CRISTINA JIMÉNEZ MATEO “Les 4 pautes d’ajuda al cuidador”:1. Acceptació de la malaltia, i de les pròpies limitacions. Acceptar la malaltia ajuda a afrontar els fets, a no aferrar-se a les situacions anteriors, a interpretar els comportaments irritants o molestos del familiar malalt com a conseqüència de la pròpia malaltia i no com a accions malintencionades. Això ajuda a controlar els sentiments d’hostilitat, a marcar-se metes realistes, i adonar-se de la necessitat de cuidar-se un mateix i delegar en els altres. Això ens ajuda a controlar els sentiments de culpa.

2. Accés a la informació sobre la malaltia i sobre els recursos al meu abast. Si millora la meva informació sobre la malaltia em podré anticipar a les situacions desplegant els recursos necessaris. Això ajuda a controlar els sentiments de bloqueig i descontrol emocional. Conèixer els recursos tabé ens ajuda a millorar la seguretat i l’eficàcia.

3. Suport de familiars i amics, de serveis, d’Institucions i Associacions de familiars. Delegar en els altres la feina de cuidador per unes hores li permetrà sortir de la situació i relacionar-se. Això ajuda a controlar els sentiments de soledat i aïllament.

4. Autoatencions físiques i psicològiques: reconèixer el dret de cuidar-se un mateix per protegir la salut i augmentar la qualitat de vida. Fer exercici, alimentar-se de manera sana, dormir suficient ajuda a combatre la sensació de cansament i estrés.
.

» Text complet

23/11/2009: La confiança

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
MIREIA DARDER I JOAN GARRIGA “Aprendre a confiar en un mateix”“Confiar en un mateix consisteix a creure amb ment, cos i ànima que alguna cosa ens és possible i merescuda (...) Per confiar en nosaltres en la mesura justa hem d’aprendre de l’experiència i, sobretot, conèixe’ns bé per acceptar les nostres emocions i saber-les canalitzar convenientment (...) La confiança en un mateix només és l’expressió d’una confiança més gran: la confiança que la vida és bona i que la guia una intel•ligència superior, tot i que no sempre n’entenguem els arguments ni la lògica, especialment quan es manifesta a través de la desgràcia”.
.

» Text complet

20/11/2009: Déjà Vu

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
CHARLES DICKENS, David Copperfield

“Tothom hem tingut alguna vegada la sensació que el que estem dient i el que estem fent ja ho hem dit i fet anteriorment, potser en un temps molt i molt llunyà, quan ens vam trobar amb les mateixes cares, objectes i circumstàncies. Llavors sabem perfectament el que es dirà a continuació, com si ho recordéssim sobtadament.”.

» Text complet

19/11/2009: Amor per un mateix

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ERICH FROMM “L’art d’estimar”

“L’egoisme i l’amor a un mateix no només no són idèntics sinó que realment estan en oposició. L’individu egoista no s’estima pas massa, sinó que s’estima molt poc; de fet s’odia. Aquesta manca d’afecte i de cura cap a ell mateix, que no és més que l’expressió de la seva manca de productivitat, el deixa buit i frustrat. Se sent necessàriament infeliç i ansiosament preocupat per aconseguir de la vida les satisfaccions que s’impedeix d’obtenir. Fa la impressió d’estar massa preocupat per ell mateix, però en realitat, només intenta dissimular el seu fracàs i compensar la seva incapacitat per tenir cura del seu propi ésser”..

» Text complet

18/11/2009: No por

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
RAIMON SAMSÓ “Cita en la cima”

“Dubtar és un símptoma d’intel•ligència; seguir avançant, malgrat els dubtes, és un símptoma de saviesa. Sigui quin sigui el repte, no podem comptar amb la seguretat absoluta, i negar el dubte només pot empitjorar les coses. Aquells que no accepten la possibilitat d’equivocar-se fins i tot s’equivoquen més. Toni Buzan va desenvolupar el concepte de “Mapa Mental”, que és una representació visual, esquemàtica, global i sintètica del pensament. Agafa un paper i al centre escriu la paraula que sintetizi el teu tema, com per exemple “les pors”. Des d’aquest focus d’atenció, irradia fletxes amb tot el que et sorgeix. Quan tinguis identificades totes les teves pors, tindràs una visió global de la qüestió”

.

» Text complet

17/11/2009: El consol

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
FRANCESC TORRALBA: “Paraules per ser feliç”. Ara Llibres.
“Les paraules són un instrument poderós. Amb elles expressem el que sentim, el que creiem i esperem. Som éssers dotats de paraula, gaudim del do meravellós de poder-nos dir bells mots els uns als altres, de beneir-nos. Les paraules revelen pensaments i els pensaments es transformen en accions. Una bona paraula és una benedicció per a l’ànima, un aliment intangible que la fa créixer i fructificar”


.

» Text complet

16/11/2009: Els mudres

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ISABEL CALPE RUFAT “Qi Gong” (Kairós)

“Amb el Qi Gong es diu que la pràctica dels mudres “engrandeix l’espai del cor”, i de fet amb els mudres s’activen determinats canals energètics i determinats òrgans, perque cada dit i cada mà estan relacionats amb una zona específica del cos. Per exemple, el polze, mu zhi, es conductor de l’energia dels pulmons i al moure’l afavorim la respiració profunda. L’índex, shi zhi, està associat a l’intestí groixut; activa la respiració ventral i el primer dan tian. L’obertura de la mà dreta estimula part ventral de l’organisme i la de la mà esquerra reforça la solidesa dorsal”.


.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure


“Un ésser humà és part d’un tot anomenat per nosaltres Univers, que està limitat pel temps i per l’espai. Ens experimentem a nosaltres mateixos, els pensaments i sentiments, com una cosa separada de la resta. Això és una il•lusió òptica per part de la nostra consciència. Aquesta il•lusió és una mena de presó (...) La nostra missió és alliberar-nos d’aquesta presó ampliant el nostre cercle de compassió per abraçar totes les criatures i la natura en tota la seva bellesa. El veritable valor d’un ésser humà és determinat per la mesura en què s’ha alliberat del seu ego. Cal que comencem a pensar d’una manera substancialment nova si volem que la humanitat sobrevisqui.”

ALBERT EINSTEIN
.

» Text complet

12/11/2009: Ioga de la parla

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
MÒNICA SEGOVIA “La programació neurolingüística”.

“La PNL és el poder de la paraula, és a dir, com les nostres paraules, van configurant la nostra manera de funcionar a la vida, com atrauen a la nostra realitat situacions, persones, experiències, etc. A través de la PNL podem anar modificant aquells conceptes verbals que bloquegen la nostra energia i desenvolupament. La solució a moltes situacions negatives, sinó a totes, està en la manera com ens expressem. Principalment cal trobar en nosaltres la força energètica i espiritual per curar-nos i obrir-nos camí; es tracta de poder canviar la nostra realitat de manera positiva, aprenent a pensar i a comunicar-nos de manera correcta”

.

» Text complet

09/11/2009: La depressió

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
FIDEL MASREAL “Conviure amb la depressió”“Un cop viscuda la intensa experiència de la depressió ens canvia la manera de viure la vida, la manera de ser i de relacionar-nos amb els altres. (...) Aprenen a valorar la vida en ella mateixa, a valorar la bellesa d’aquell arbre que mai no haviem mirat. En alguns casos aprenen a dir “no” per primera vegada. Aprenen a situar la feina en la seva justa mesura. Aprenen a gaudir de cada dia i tirar endavant. Aprenen a comprendre altres persones amb trastorns similars, a ser més sensibles al patiment aliè, a escoltar les emocions, fins i tot a detectar-les abans que altres persones. Aprenen a ser més solidaris. Aprenen a no menystenir ni riure’s de qui diu que està pating. Han comprovat que de vegades les emocions es poden desbocar i portar-nos a racons foscos, racons que ens demostren la naturalesa canviant de la ment humana. Per això han après a reconèixer-se ells mateixos en la seva complexitat i a lluitar-hi quan aquesta complexitat s’embolica i es converteix en un problema”
.

» Text complet

06/11/2009: Com es fa el talent

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Àngels Navarro, psicòloga i autora del llibre "Entrena la ment" (Ed. Ara Llibres), recomana exercitar el cervell amb 150 exercicis pràctics. En aquest manual, Navarro fa una llista de factors que poden minvar les nostres capacitats. A més de l’estrés, n’hi ha d’altres com:Usar sempre la mateixa manera de pensar
La mandra
El conformisme però també l’eterna insatisfacció
La depressió
Els desordres d’ansietat
L’immobilisme
La manca de curiositat
El pessimisme
La supèrbia
La manca d’aficions...
.

» Text complet

05/11/2009: Deixar les drogues

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
VICTOR PIERCE “Adicción”

“En la majoria dels casos, aquells que es troben més aprop de l’addicte, també pateixen la malaltia, tot i que l’expressen de manera diferent. Acaben desenvolupant comportaments de caràcter repetitiu i una ingovernabilitat extrema tan patològica que, de vegades, la malaltia emocional es manifesta més clarament amb ells que amb l’addicte. Aquestes persones no pateixen addicció sinó co-dependència, perque ¿Qui pot verdaderament mantenir una relació d’anys sencers amb un malalt, sinó un altre malalt? Dit amb altres paraules, el codependent és addicte a la persona, o millor dit, a l’estat de la persona, la seva conducta l’afecta i viu obsessionada per canviar-la. (...)
Un codependent dialoga amb la vida a través de la realitat d’una altra persona, a la vegada que construeix una imatge que conté com a ingredients principals la seva ajuda i abnegació, fent-ho de manera tan malaltissa que el resultat és un patiment heroic, alguna cosa així com un martiri”


.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
JOSTEIN GAARDER, El món de Sofia

“Quan Sòcrates conversava amb algú, li transmetia la impressió que aprenia d’aquesta persona. Però mai s’hauria convertit en un filòsof tan famós si s’hagués limitat a escoltar. El seu mètode era, sobretot al princi del diàleg, fer preguntes fent veure que no entenia res. D’aquesta manera, en el transcurs de la conversa acabava aconseguint que el seu interlocutor veiés els errors del seu propi raonament. Era la mateixa persona la que s’adonava, per si mateixa, del que era bo i el que era dolent (…) Sòcrates es feia l‘ignorant per assenyalar els punts dèbils de la manera de pensar dels altres.”
.

» Text complet

02/11/2009: La culpa

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
null

LAURA ROJAS MARCOS “El sentiment de culpa” (Aguilar)

“Perdonar-nos a nosaltres mateixos...
És necessari reconèixer els nostres errors, identificar de forma objectiva què hem dit o fet que ens fa sentir culpa. Acceptar que –com a éssers humans- a vegades ens equivoquem, prenem decisions erronies o ferim els nostres éssers estimats forma part d’un dels majors reptes dels éssers humans. Reconèixer els nostres errors desperta sentiments de culpa, angoixa i frustració, però els hem d’afrontar. (...) Per perdonar-nos a nosaltres mateixos hem d’utilitzar una bona dosi de comprensió sobre les nostres conductes; no som éssers perfectes i està en la nostra natualesa cometre errors”.
.

» Text complet