Arxius

Estas veient: octubre 2009

30/10/2009: El poder ritual

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
null

FRANCESC MIRALLES “Ser supersticiós porta mala sort”

“La paraula superstició prové del terme llatí superstitio, , format per súper, que vol dir sobre, i stare, que significa estar. Els guerrers que sortien vius de les batalles eren anomenats supérstites perquè havien sobreviscut als seus companys i estaven, per tant, per sobre d'ells.
La majoria de les supersticions tenen el seu origen en les religions primitives anteriors al cristianisme, en què es creia que la màgia oferia un poder sobrenatural que protegia de la mala sort o de les persones malvades. Les supersticions són un mecanisme de defensa i una expressió de l'ansietat de l’ésser humà. Tot i així, si no aprenem a relativitzar-les correm el risc de desenvolupar les anomenades «profecies d’autocompliment». És a dir, podem estar tan convençuts que un fet determinat, com passar sota una escala, ens portarà mala sort que inconscientment prenem decisions perquè aquest auguri es compleixi”
.

» Text complet

29/10/2009: Somnis

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
null

IRENE MOND & ALEXANDER ALBA “Sueños lúcidos”

“Les quatre fases del somni per què passem quan dormim:
1.Somni hipnagògic: l’estat de transició entre la vigília i el somni, pot durar entre 1 i 7 minuts i veiem imatges fixes o escoltem frases inconnexes. La persona manté els ulls tancats i la musculatura relaxada, amb una respiració regular. Si es desperta la persona durant aquesta etapa, ens dirà que no ha dormit.

2.Somni superficial: la persona dorm de veritat, però encara es desperta amb facilitat.

3.Somni moderadament profund, uns 20 minuts després de la fase anterior, les funcions vitals s’alenteixen, i baixen la temperatura corporal i la pressió arterial. En aquesta fase dormim sense que ens despertin els estímuls externs.

4.Somni profund, els músculs aconsegueixen la seva màxima relaxació i resulta difícil despertar la persona. Només passem el 15% de les nostres hores de son en aquest estat. D’aquí es torna a la frase 3 (somni moderadament profund), que és on es dóna el somni REM (Rapid eye movement), que és quan tenim els somnis (un 20 o 25% del temps que dormim)

Cada cicle complet per les quatre frases dura aproximadament una hora. Quan s’acaba, tornem en ordre invers a la fase 1, tot i que abans de començar el cicle de nou, els nostres ulls es mouen ràpidament sota les parpelles, fase REM”
.

» Text complet

27/10/2009:

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
ELISABET SILVESTRE & MARIANO BUENO “Casa saludable”
“Quan som a prop del mar o en plena muntanya, en plena naturalesa, ens sentim bé, vitals, plens d’energia, i experimentem una agradable sensació de benestar general. I potser no associem que les sensacions de benestar i vitalitat o de cansament i nerviosisme, per exemple, poden ser causades per la càrrega elèctrica de l’ambient, per l’electricitat de l’aire que ens envolta. (...)A la natura es comptabilitza una càrrega fluctuant d’entre 1.000 i 5.000 ions per centímetre cúbic, en una proporció equilibrada entre positius i negatius. A la pràctica, per tenir un estat òptim de salut, caldria que predominessin els ions negatius, que ens aporten benestar, vitalitat, relaxació i més rendiment. La realitat és que la majoria d’ambients interiors estan sobrecarregats d’ions positius (com en una pre-tempesta), i això passa dia rere dia. .

» Text complet

26/10/2009: Fidelitat i lleialtat

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
THOMAS WATSON, fundador de la IBM
“La lleialtat cap a un mateix és el gran lubricant de la vida. Ens ajuda a prendre decisions, a saber què és el millor que podem fer. En el àmbit de la feina, la persona que és lleial cap a l’activitat de la que viu mai no es deixarà arrossegar per la perplexitat o els dubtes. Es mantindrà ben aferrada a la nau, encara que el capità decideixi que aquesta s’ha d’enfonsar amb la bandera desplegada i la banda tocant mentre tot fa aigües.”

Lleialtat
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure


MIRIAM SUBIRANA “Viure en llibertat”
“Una pregunta que et pot ajudar per trobar el teu propòsit és: quan et sents ple, quan et sents pletòric, quan estàs entusiasmat ¿que hi ha en tu?¿Qui ets en aquest moment? ¿Com et sents? ¿Què dónes al teu entorn i als altres? això és alguna cosa que vols aconseguir i mantenir. Fes-te aquesta pregunta. Visualitza aquest moment, que en algun moment de la vida hauràs experimentat. Si no, visualitza què t’agradaria experimentar. Vés allà veient de quina manera això connecta amb el que realment t’agradaria aconseguir, com a persona, com a ésser.
Segona pregunta ¿Com ho pots transmetre al món? Què és el que vols transmetre als altres?¿Què és el que vols donar?, és a dir ¿a què et vols dedicar? Això no està limitat a la professió, sinó que s’aplica al que ofereixes i transmets amb el que fas en el dia a dia, amb les relacions amb les persones, amb la manifestació diària dels teus pensaments, paraules i accions a la família, a la feina, al supermercat, amb les amistats, amb els coneguts i els desconeguts”.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Els jugadors del Barça s'han implicat en la lluita contra una malaltia força desconeguda, la Síndrome de Rett. Es tracta d'una malaltia neurològica molt invalidant que afecta 300 mil persones a tot el món, 350 a Catalunya.

L'Elisabet Pedrosa, guionista de "L'ofici de viure", té una filla amb aquesta malaltia, la Gina, i els últims anys s'ha dedicat a lluitar contra aquesta malaltia. Ha escrit un llibre, "Criatures d'un altre planeta", ha divulgat la malaltia i ha impulsat, juntament amb l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, projectes d'investigació sobre la Sindrome de Rett.

El club blaugrana ha decidit destinar l'import de les multes que els jugadors de la primera plantilla paguen a finançar projectes relacionats amb aquesta malaltia.

Si voleu sentir l'entrevista que l'Òscar Fernàndez va fer-li dijous 22 d'octubre a l'Elisabet, clika
Si hi voleu col•laborar podeu fer-ho Aquí .

22/10/2009: Conflictes de parella

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure

El Dr. David Olson suggereix en el seu llibre Empowering couples aquests 10 passos per a la solució dels conflictes de parella:
1. Establir un temps i un lloc concrets per al debat.
2. Definir el problema.
3. Parlar de com cada part contribueix al problema.
4. Fer un llistat d'intents fallits anteriors de resoldre el problema.
5. Donar idees noves per resoldre el problema.
6. Discutir les possibilitats.
7. Decidir sobre la solució que es vol aprovar.
8. Posar-se d'acord en com cada part ha de treballar per aconseguir la solució.
9. Fixar una nova cita per discutir com s'està progressant.
10. Treballar conjuntament fins a trobar solució al problema.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Amistat

FRANCESC TORRALBA
“L’amic és, abans de res, un amic de les profunditats. Dos éssers superficials no poden ser amics. (...) Veiem persones que conserven amics de tota la vida per a tota la vida, que es troben una vegada i una altra per conversar, menjar, beure i riure, també per compartir experiències i neguits. Un amic profund és un do del cel, un explorador que ens agafa la mà i ens condueix per grutes, fins aleshores, ignorades”.
.

» Text complet

19/10/2009: La metamorfosi

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Massatge

ROSA MARIA MARTIN PEREZ “¿Qué es la técnica metamórfica?”
De les tradicions de la medicina oriental als nous descobriments de la ciència és reconegut que l’energia o força de vida acompanya, penetra i es mostra en totes les formes de vida. Aquesta és la base de la tècnica metamòrfica. Avui es reconeix àmpliament que l’energia pot quedar atrapada en certs esquemes. Cada cèl•lula que construeix els nostres cossos i ments guarda records de les nostres experiències –no només de la nostra infància, sinó fins i tot més enrere, quan ens trobàvem dins la matriu i fins al moment de la nostra concepció. Quan una experiència ens afecta àmpliament, els pensaments, emocions i creences lligades a aquest record poden posar en marxa patrons d’energia en els quals ens bloquegem. Aquests patrons energètics es poden expressar i prendre forma de diverses maneres com malalties físiques o mentals, problemes emocionals, comportaments i creences limitadores o esquemes de comportament viciats (repetitius). De fet, la tècnica metamòrfica, veu tots els problemes, siguin mentals, emocionals, físics o de comportament, com a símptomes o expressions de determinats patrons d’energia”.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Tardor
MARTÍ BOADA “Que l’arbre ens ajudi a veure el bosc”.
“En etapes històriques més o menys remotes, alguns boscos van adquirir un sentit de temple. En cultures centre-europees s’ha documentat que els santuaris més antics van ser els boscos naturals. El culte als arbres hi va assolir graus d’un rigor dràstic, ja que fins i tot es va arribar a condemnar a penes ferotges qui arrancava l’escorça d’un arbre. Les variables del culte a l’arbre són il•limitades en el temps i en l’espai. Antigament, quan els arbres iniciaven la floració, es deia que se’ls havia de tractar com a dones embarassades, i això significava que no es podia fer soroll prop d’ells, no s’hi podia portar cap llum, ni apropar-s’hi amb cap mena de barret al cap. Unes precaucions que obeïen a una necessària delicadesa amb l’arbre. I de fet, encara ara, quan visitem un bosc, sigui quina sigui la nostra ideologia o religió, d’una manera ben natural abaixem la intensitat de la veu, com si haguéssim entrat en un temple o en una catedral”.
.

» Text complet

15/10/2009: Diners amb ànima

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Diners amb ànima
ES POT VIURE SENSE DINERS?
El 1996, l’alemanya Heidemarie Schwermer es va embarcar en una ambiciosa aventura: viure sense diners. Va regalar els seus mobles, va deixar casa seva i la consulta del psicoterapeuta i va cancel•lar la seva assegurança mèdica. Va passar a allotjar-se a pisos que li cedien persones que eren de viatge. Per viure, va tornar a la forma més tradicional d’economia: l’intercanvi. Un any després d’haver començat a viure sense diners, va comprovar que la seva forma de relacionar-se amb els altres s’havia enriquit. El seu lema era: “No tenir res i ser molt”.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Perdonar
FRANCESC TORRALBA “El Perdó” (pagès editors)
“Es pot realment començar de nou? Aquesta és l’esperança del perdó: poder recomençar de nou el vincle trencat per l’ofensa, relligar una altra vegada aquella relació que semblava tan sòlida ¿Poden tornar-se a donar la mà l’ofensor i l’ofès? ¿Poden tornar-se a abraçar com si res no hagués passat? La memòria pot jugar realment males passades. Però que quedi clar: perdonar és començar de nou i, per això, és com una creació, perque és un començament “ex novo” (...)
Perdonar és crear un nou món on poder viure. Si el món recreat està fet de materials previs, està confegit de records dolorosos i de ressentiments, aquest nou món serà lloc de conflicte. L’acte de perdonar no és una continuïtat ni una transformació d’una substància primera, sinó l’emergència d’un vincle que és nou, encara que les persones que es relliguen ja existien abans”
.

» Text complet

13/10/2009: Què és el nirvana?

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Nirvana
DZONGSAR JAMYANG KHYENTSE “Tu también puedes ser budista”
”Quan Siddharta es va il•luminar, va rebre el nom de Buda, que no és tant un nom personal com l’etiqueta d’un estat mental. El terme “Buda” es refereix, en realitat , a una qualitat que presenta dos aspectes: “realitzat” i “despert”, i s’aplica a la persona que ha purificat les seves taques i ha ha aconseguit el coneixement. La realització que es va produir sota l’arbre bodhi, va permetre al Buda despertar de l’estat dualista que s’expressa en conceptes com subjecte i objecte; una realització que el va portar a adonar-se de la inexistència permanent de qualsevol cosa composta. Llavors va ser quan va comprendre que cap emoció derivada de la identificació amb el jo pot conduir a la felicitat, que no existeixen el jo ni cap dels fenòmens que percebem i que la il•luminació està més enllà de tots els conceptes”.

.

» Text complet

09/10/2009: La bona crisi

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Crisi
DECÀLEG DE LA BONA CRISI, Àlex Rovira
1.LA CRISI ÉS VIDA. Si no vius situacions crítiques és que estàs mort.
2.RELATIVITZA. El que ara sembla terrible, demà pot ser una benedicció.
3.TRANSFORMA’T. El canvi ve de fora cap a dins; la transformació, de dins cap a fora.
4.PROGRESSA AMB LA CRISI. Desenvolupa la teva capacitat crítica i el teu criteri.
5.CREA I PENSA DIFERENT. Sigues un rebel constructiu.
6.SUPERA’T A TU MATEIX. La crisi et pot ajudar a extraure el millor de tu.
7.CULTIVA L’OPTIMISME REALISTA. El destí és allò que et passarà si no fas res per canviar la teva realitat.
8.SIGUES ÍNTEGRE. Compleix el que promets i predica amb l’exemple.
9.TROBA UN SENTIT AL DOLOR. Completa el que has perdut amb el que crearàs a partir d’ara.
10.ESTIMA I FES. La vida té sentit per l’amor i la bellesa que siguem capaços de crear.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Parella
ANTONI BOLINCHES “L’art d’enamorar”
“Es pot utilitzar el símil de l’amor i un compte bancari per explicar “la matemàtica dels sentiments”. Per obrir un compte es necessita un capital inicial (l’amor). Llavors el diner creix en la mateixa proporció que ingressem. El sistema funciona per la llei de la incidència, tot el que no suma resta, els detalls sumen i els oblits resten. La llei de la incidència té dos principis: el de l’habituació, que regeix per les coses bones, i el de la saturació, pel que és dolent. Com que al que és bo de la parella ens acostumem, amb el temps ens sembla menys bo; en canvi, el que és dolent, com que no ens acostumem, és més dolent. Al final, el valor d’una relació és sempre inferior a l’inicial, però si el balanç és positiu la parella s’estabilitza. El problema és que ingressem poc i en volem treure molt i busquem millors condicions en un altre banc. Per evitar-ho no hem d’oblidar com afavorir la rendibilitat sentimental: aporta el que puguis sense esperar grans beneficis, recorda que per fer reintegraments necessites saldo positiu i que si no tens patrimoni és difícil que et concedeixin un crèdit”.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Nen malcriat
ÚRSULA OBERST “El trastorn del nen consentit”.
“L’aplicació d’un càstig mai és positiva, ja que el nen acostuma a cedir a la força major i obeeix per por del càstig, i no perquè comprengui la necessitat de fer o de deixar de fer determinades coses. El càstig provoca ràbia, sentiment d’humiliació (sentiment d’inferioritat) en el nen i no el porta cap a una conducta alternativa”

.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Món
Diu Satish Kumar “Aquells que obtenen benefici de les activitats econòmiques s’esforcen molt a convècer tothom que posseint més béns materials serem feliços. Però la felicitat no prové únicament de les coses materials, també tenim necessitats espirituals i socials: la necessitat de comunitat, d’amor, d’amistat, de bellesa, d’art i de música. Necessitem, diu Satish Kumar, utilitzar la nostra imaginació i la creativitat. Necessitem l’oportunitat de construir coses noves amb les pròpies mans. Necessitem temps per contemplar i restar en silenci”. .

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Acabar amb la hipocondria
MIQUEL MASGRAU “Hipocondria”.
”Si bé la preocupació per mals que no existeixen provoca el desencadenament de mals reals, les patologies mentals que solen seguir al mal imaginari -ansietat, insomni, depressió o obsessions- no són en aquest cas més que conseqüències d’un patiment que arrela en la incomprensió del llenguatge del cos -una manca de comunicació entre el cos i la ment- juntament amb el temor a la malaltia. Caiem en la hipocondria quan som incapaços de trobar el sentit a les emocions, i en comptes d’avorriment, carències afectives, frustració, sentim mal de panxa, dolor articular, mal de cap o fatiga”.
.

» Text complet

02/10/2009: L'amor de veritat

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure

“La llei de l’amor” RAIMON SAMSÓ.
La llei de l’amor estableix “com més dones més reps”, al contrari de l’aritmètica convencional que diu que sempre que restes et quedes amb menys. Amb l’amor la llei que regeix és “Al donar amor, aquest torna multiplicat”. No és agafant, sinó donant com podràs rebre. Per exemple, a l’expressar el teu amor crees les condicions per rebre’l. Comproves que oferir amor no costa res, però rebre’l no té preu ¿No és extraordinari que alguna cosa tan barata pugui tenir tan valor?. Cada persona i cada situació són una oportunitat per posar a prova la teva capacitat d’estimar. Ningú hauria d’oblidar que desenvolupar la nostra capacitat d’estimar és la nostra única tasca”.
.

» Text complet

01/10/2009: Ioga a casa

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure

GLORIA ROSALES & GORDANA VRANJES “La meva guia del ioga”
“Encara que una part del que practiquem a l’estora es trasllada al nostre dia a dia per “contagi”, tenim moltes ocasions per continuar practicant conscientment en la nostra vida quotidiana. Com podem portar el ioga de l’estora a la vida quotidiana:
- intenta mantenir-te en el moment present.
- Nota què passa al teu cos.
- Observa la respiració.
- Actua.
- Relaxa’t.
- Observa les teves emocions.
- Busca l’equilibri. L’equanimitat.
- No et comparis.
- Accepta’t.
- Intenta mantenir la ment de principiant”.
.

» Text complet