Arxius

Estas veient: setembre 2009

30/09/2009: L'enveja

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Enveja
“Quan vaig decidir enfrontar-me a la meva pròpia enveja, ho vaig fer analitzant cas per cas, i sempre començava amb la mateixa pregunta: em preguntava què envejava exactament de l’altra persona. Llavors treballava amb una de les classes pràctiques de formació mental del Yoga Sutra. Suposem que desitjo tenir la intel•ligència d’una altra persona. M’imagino la persona davant meu, i envio el desig que brilla amb més força i intensitat. Si la sociabilitat de l’altra persona ens molesta, demano que els seus amics la valorin més. Llavors penso en alguna cosa que desitjo per mi mateixa: amor, treball gratificant, reconeixement, il•luminació, domini d’una habilitat, un lloc bonic on viure. I ho ofereixo mentalment a les persones a les quals envejo”

SALLY KEMPTON “No hi ha res a envejar”.
.

» Text complet

28/09/2009: Per què mentim?

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Per què mentim?
“Cal distingir entre dues classes fonamentals de mentides. Una és la mentida social, que ens pot ser útil per facilitar el nostre tracte amb altres persones. La pitjor classe de mentida és però, l’autoengany, ja que amb aquesta màscara intentem amagar la nostra llibertat, amagar que el que fem i el que som és sempre conseqüència de les nostres decisions.”
JEAN-PAUL SARTRE, filòsof
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
SUZANNE LIEURANCE, escriptora de novel•les infantils
“Les persones que aconsegueixen l’èxit fàcilment estan acostumades a aprofitar qualsevol oportunitat que els arriba. Sempre estan atentes a les oportunitats que puguin sorgir. Busquen per sistema noves possibilitats, encara que tampoc es deceben si no ho aconsegueixen. Un home o una dona d’èxit no es lamenta del que no té. Utilitza sempre el que té per treure profit del seu potencial, cosa que els ajuda a aconseguir més i més èxits a mesura que passa el temps.”

.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
WALTER DRESEL “Toma un café contigo mismo”
“Crieu-me que només es pot guanyar si ens atrevim a dialogar amb els postres problemes, si ens atrevim a indentificar les àrees dèvils de la nostra personalitat, i si el pensament passa a l’acció, amb la intenció d’anar corregint progressivament l’obstinació per veure la realita a través de la mateixa perspectiva. És més, a vegades els nostres punts febles són els que ens donen la pauta de com podem aprofitar-los en el nostre benefici, i d’aquesta manera anar restant conflictos al nostre pas pel món.
Aprenem així a mirar-nos d’una manera diferent, amb una llum potent que comença a il•luminar les zones bosques on hi ha les postres dificultats profundes”.
.

» Text complet

21/09/2009: Marcar fronteres

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Cares
“El contacte amorós ens acosta profundament a nosaltres mateixos i ens permet sentir-nos estimats i connectats amb els altres, i, de la mateixa manera, el contacte agressiu sacseja la nostra ànima i ens aliena del món, cosa que provoca sentiments de desesperació i desconfiança. El poder del contacte humà –al qual tots tenim accés per dret de naixement– ha o no ha de ser utilitzat, amb gran sensibilitat i respecte. Són moltes les persones que ignoren que la seva decisió de tocar o no tocar els seus fills, les seves parelles o els seus amics, així com també la manera com decideixen tocar-los o no, determina la diferència entre un entorn amorós o un entorn fèrtil al desamor”
MARIANA KAPLAN “Tocar és vivir”. .

» Text complet

19/09/2009: No em posis excuses

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Excuses
“Generalment les excuses són només una manera de fugir d’estudi, en lloc de qüestionar-nos el que fem o d’intentar canviar certes actituds. Si de veritat volem canviar i volem treballar en un altre nivell, hem d’assumir les responsabilitats que ens pertoquen. Si ens esforcem a identificar el pensament, gairebé sempre fals, que hi ha al darrere de les justificacions, ens adonarem que des del punt de vista objectiu les nostres excuses es basen en justificacions que no tenen raó de ser.”

WAYNE W. DYER .

» Text complet

18/09/2009: Felicitat, un pastís

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Felicitat, un pastís
“La felicitat no és un estat, no és res d’estable. La felicitat és un regal que cal saber detectar a temps. Són aquells instants de plenitud compartida, aquell temps que gaudim. La capacitat de ser feliç té molt a veure amb les nostres actituds davant d’allò que vivim. La felicitat és una opció personal. Podem decidir ser “desgraciats” o ser feliços. Només de nosaltres depèn. Si volem tenir opcions reals de felicitat, cal que creem una realitat on la felicitat tingui opcions. Com diu Víctor Frankl, la llibertat personal, que no se’ns pot prendre, és el que fa que la nostra vida tingui sentit i propòsit; “L’última de les llibertats humanes: l’elecció de l’actitud personal davant d’un conjunt de circumstàncies”. Ser feliços, ser desgraciats...de nosaltres depèn”.

JAUME SOLER & MERCÈ CONANGLA “Donar temps a la vida”.
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
NASSIM NICHOLAS TALEB
“Provant es descobreix alguna cosa...Penseu en la història de les invencions. En realitat, no entenem el que passa, el millor que es pot fer llavors és provar i experimentar per descobrir coses noves... i simplement apareixerà. Preneu la història de la medicina. Tenim d’una banda, anar provant coses i de l’altra la investigació bàsica. Per exemple, la investigació del càncer. Què han fet? Han investigat més de 100.000 compostos. Comparem-ho amb els descobriments accidentals, per exemple la quimioteràpia és un efecte secundari del gas mostassa. Un altre exemple és la roda o internet. No som bons dissenyant coses. Som bons descobrint coses. (...) Internet es va crear originalment com una aplicació militar, però ara es fa servir com a mitjà de comunicació entre joves. Moltes tecnologies són així, el làser no es va crear per operar cataractes, això va ser un descobriment, de fet un cigne negre. Hauríem d’acceptar el fet que entenem molt menys del que creiem”.
.

» Text complet

14/09/2009: El desig

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
VOLER I DESITJAR
El desig
“Acostumem a utilitzar com a paraules equivalents els verbs “voler” i “desitjar”. Però es refereixen a fenòmens psíquics molt diferents. “Voler” és voler fer realitat alguna cosa, i, per tant, buscar els mitjans per realitzar-la. En última instància, és sempre un voler “fer” alguna cosa. “Desitjar”, en canvi, implica adonar-se que el que es desitja és relatiu o absolutament impossible. En el nen, aquesta diferència no existeix. Ignora que unes coses són possibles i unes altres no. Quan l’experiència li va mostrant la impossibilitat de satisfer certs apetits, i la tècnica per satisfer-ne d’altres, la seva voluntat es va ajustant.”
.

» Text complet

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Josep Marí “La ecuación del compromiso”
Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat
“En la meva opinió el compromís no està de moda. L’excusa són els aires de llibertat, la improvisació com a estil de vida, i el rebuig de qualsevol tipus de lligam social. La verdadera raó per explicar la fòbia al compromís és evitar lesionar l’autoestima personal.

Si em comprometo amb alguna cosa, m’hi deixo la pell, suportant sacrificis, assumint responsabilitats, resistint la temptació de les alternatives, i al final no ho aconsegueixo ¿ Què passa amb la meva autoestima? (...)
Sense pagar el preu de res, com aconseguirem alguna cosa de valor, alguna cosa que alimenti l’autoestima? És més, sense intentar-ho fins al final, difícilment aprendrem a valorar els nostres èxits i fracassos, les nostres relacions interpersonals, els nostros esforços, els nostres valors.

Es diu que falten valors a la nostra societat, però qui no creu en alguna cosa? Més aviat crec que falta un sol valor que fa bons tots els altres: el compromís”.
.

» Text complet

10/09/2009: Llibertat financera

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
Llibertat financera
RAIMON SAMSÓ “El código del dinero” (sobre la diferència entre un actiu i un passiu)

“Si treballes en una feina, cada vegada has de treballar més per guanyar el mateix. Si crees un actiu cada vegada treballes menys fins que comences a treballar per tu. Un actiu pot fer-te guanyar deu vegades més que una feina mentre treballes deu vegades menys. (...)

Les ments riques creen actius que generen fluxos de diners; per contra, les ments pobres creen més passius que els treuen més i més diners. (...)

Quan aconsegueixes una feina has de treballar; quan aconsegueixes un actiu, aquest comença a treballar per tu. Mentre la majoria de persones es passen la vida estudiant per treballar, i així aconseguir una nòmina, d’altres ocupen el seu temps en la creació d’actius que garanteixin la jubilació.
¿Per què és millor un actiu que una feina? perquè no pots vendre una feina, però sí que pots vendre un actiu, perquè una feina deixa de donar-te diners quan t’atures i en canvi un actiu seguirà proporcionant-te diners després que hagis deixat de treballar”
.

» Text complet

09/09/2009: Els pesats

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
“Les persones que acostumen a resultar més irritants són aquelles que ens recorden constantment les nostres imperfeccions i les que critiquen tot el que fem encara que no els ho haguem preguntat. Altres perfils que entrarien en la categoria de «pesats» són aquells que ens interrompen constantment, els que no tenen fre a l’hora de parlar, els que presumeixen i ens fan sentir inferiors, els que els agrada manar, o els que fan veure que ho saben tot millor que nosaltres. Cadascun d’aquests perfils demana una solució diferent, si ens veiem obligats a tenir un tracte continuat amb aquesta persona.”

GEORGE ZGOURIDES, coach


.

» Text complet

09/09/2009: El sentit comú

Categoria: General
Escrit per: L'ofici de viure
El filòsof i el pescador, llegenda àrab

“Hi havia una vegada, fa molts any, un filòsof que vivia en un poble a la vora d’un gran riu. Home orgullós dels seus profunds coneixements, el filòsof llegia en veu alta l’obra dels grans autors mentre tothom s’aturava a escoltar-lo. Tothom, menys un pescador que no hi anava mai.

Sorprès per l’actitud del pescador, el filòsof el va anar a visitar. Sense parar de treballar, el pescador el va convidar a pescar. Al mig del riu, el filòsof va preguntar al pescador si alguna vegada havia estudiat filosofia. El pescador, amb una gran humilitat, va dir que no. El filòsof, sorprès, li va dir: “Aleshores, amic, has perdut la meitat de la teva vida”.

Al cap d’una estona, el vent va bufar, la barca va bolcar i tots dos van caure al riu. Aleshores el pescador va preguntar al filòsof si sabia nedar. El filòsof va respondre que no. I el pescador, desconcertat per la resposta, li va dir: “Aleshores, amic, has perdut tota la teva vida”.


.

» Text complet